21 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηJosep Borrell: Η Κρίση ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο και η Στάση...

Josep Borrell: Η Κρίση ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο και η Στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Της Καλλιόπης Μπεκίρη,

Δεδομένων των γεγονότων που εκτυλίσσονται στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα, των συνθηκών που επικρατούν το τελευταίο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Λίβανο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει το παρόν, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία που έχει προκληθεί εντός της Γηραιάς Ηπείρου, μέσω μιας έκτακτης και ζωτικής σημασίας συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, εκδηλώνοντας τις ζοφερές επιπτώσεις της εν λόγω κρίσης που επικρατεί, καθώς και την αναδυόμενη ανάγκη για άμεσες διπλωματικές – διαπραγματευτικές κινήσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά πως τα κράτη-μέλη που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση άργησαν κατά πολύ στο να εκφράσουν την ξεκάθαρη εναντίωσή τους απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις κατά της UNIFIL στον Λίβανο. Αυτή ακριβώς η χαρακτηριστική αργοπορία έθεσε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια ιδιαίτερα δυσμενή θέση, καθότι δέχτηκε κριτική, εξαιτίας της ετεροχρονισμένης καταδίκης των αμοραλιστικών και βίαιων ενεργειών που έλαβαν χώρα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική ανέφερε πως οι επιθέσεις του Ισραήλ στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) ήταν «απολύτως απαράδεκτες». Υπογράμμισε πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επρόκειτο να γίνει ακόμη πιο περίπλοκη και δύσκολη ως προς την επίλυσή της και αυτό ουσιαστικά θα δοκιμάσει την ισχύ και τη συνοχή της Ένωσης, η οποία ομολογουμένως διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο ως μόρφωμα το οποίο κατέχει μια κρίσιμη γεωπολιτική θέση.

Oι διμερείς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μέση Ανατολή χαρακτηρίζονται επί χρόνια ως μια διαδικασία επιδίωξης αγαστής συνεννόησης. Αέναος σκοπός της Ένωσης είναι να επικρατεί ένα κλίμα σταθερότητας, και συνεχούς διαπραγμάτευσης ανάμεσά τους, με κεντρικό άξονα την εξασφάλιση ειρήνης, την αποφυγή εχθρότητας και την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας, με την ταυτόχρονη και άκριτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επομένως, στο ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και πολυπρισματική. Χαρακτηρίζεται από μια εσωτερική πάλη, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, επιδιώκει ταυτόχρονα την διατήρηση ομαλών διμερών σχέσεων εξωτερικής πολιτικής με τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να αποφευχθούν τραγικές συνέπειες.

Πηγή Εικόνας: REUTERS / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Ayal Margolin

Έτσι, η Ένωση λαμβάνει μια έκδηλη θέση κατά των ισραηλινών επιθέσεων στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο Λίβανο, και συμπαραστέκεται στρατιωτικά στο ζήτημα, Αναλυτικότερα, χώρες του θεσμού της Ένωσης, με κυριότερες την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, έχουν αποστείλει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής, οι οποίες έχουν εκφράσει πως δέχονται επιθέσεις από στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Η κλιμακούμενη κρίση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Λίβανο οδηγεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο να συνειδητοποιήσει το πώς θα χειριστεί την εν λόγω κατάσταση και πώς θα μπορέσει να πραγματώσει τον ειρηνευτικό της ρόλο. Αναμφίβολα, η Ένωση έχει να επιτελέσει μια σειρά κρίσιμων στρατηγικών ενεργειών, με απώτερο σκοπό την αποκλιμάκωση την έντονης κρίσης που επικρατεί. Η επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης στο διεθνές πολιτικό σκηνικό αποτέλεσε αυτοσκοπό κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Η καταδίκη των ισραηλινών επιθέσεων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) από τον Josep Borrell αναδεικνύει την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει την επικράτηση της ειρήνης και της γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχής, η οποία όμως συνεκδοχικά έχει προεκτάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένης της γεωστρατηγικής δυναμικής του θεσμού της Ε.Ε.. Η αναγκαιότητα για μια άμεση διπλωματική ενέργεια που θα μπορέσει εν δυνάμει να τροποποιήσει το παρόν δυσμενές σκηνικό που επικρατεί, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελεί διαμεσολαβητικό παράγοντα, με καίριο και νευραλγικό ρόλο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Κρίσιμη συνεδρίαση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο – Στο επίκεντρο Μέση Ανατολή και Ουκρανία, EuroNews, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Μπεκίρη, Αρχισυντάκτρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Καλλιόπη Μπεκίρη, Αρχισυντάκτρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τομέα της πολιτικής, αφενός της εγχώριας αφετέρου και της εξωτερικής. Μέρος των ενδιαφερόντων της είναι, επίσης, η ενασχόληση με τη ρητορική, ο εθελοντισμός και η δημιουργική γραφή.