21 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΣτο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών: Βασική πρόκληση της ελληνικής αγοράς η ρευστότητα

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών: Βασική πρόκληση της ελληνικής αγοράς η ρευστότητα


Του Κωνσταντίνου Γκότση,

Στο «κόκκινο» ολοκλήρωσε το χρηματιστηριακό πενθήμερο η Λεωφόρος Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 1,47% σε επίπεδο εβδομάδας, κλείνοντας στις 1.416,78 μονάδες. Μάλιστα, τις 4 από τις 5 ημέρες (από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη) διατήρησε αρνητικό πρόσημο, ενώ την Παρασκευή τα κέρδη ήταν μικρά, με αποτέλεσμα να περιοριστούν ελάχιστα οι εβδομαδιαίες απώλειες.

Ο ημερήσιος μεικτός τζίρος (περιλαμβάνονται και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές), εν γένει, περιορίστηκε σε επίπεδα λίγο υψηλότερα των € 100 εκατ., με εξαίρεση τη Δευτέρα και την Τετάρτη, που η αξία των συναλλαγών έκλεισε πέριξ των € 200 εκατ., λόγω της αλλαγή της στάθμισης της Εθνικής στον FTSE All World λόγω του τελευταίου placement (από 81,61% σε 91,627%), καθώς και σε άλλους δείκτες, αλλά και λόγω του μικρού placement της Τράπεζας Κύπρου.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν οι τράπεζες, ως συνήθως, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον σχεδόν η Εθνική, λόγω του πρόσφατου placement. Την Τρίτη τέθηκαν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Εθνικής στη δημόσια αγορά του ΧΑ.

Ωστόσο, από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν οι μετοχές της Melten (η οποία προσεγγίζει σε τζίρο αρκετές φορές αυτόν των συστημικών τραπεζών), της Coca Cola (που έδωσε στηρίξεις σε ορισμένες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας) και της Cenergy. Όσον αφορά τη δεύτερη, από την περασμένη Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή διενεργήθηκε η δημόσια προσφορά σε Βέλγιο και Ελλάδα για την έκδοση νέων μετοχών, αξίας € 200 εκατ. Η τιμή διάθεσης των μετοχών της, όπως ανακοινώθηκε, δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τα € 9,86. Επίσης, η Τράπεζα Αττικής συνεχίζει να σημειώνει ακραία διακύμανση, ενόψει και της δικής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Σε γενικές γραμμές, βασικό ζήτημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας τους τελευταίους μήνες, καθώς παρατηρείται ανακύκλωση των ήδη υπαρχόντων κεφαλαίων που διακινούνται, χωρίς να έχουν προσελκυθεί νέα. Την εβδομάδα που μας πέρασε το πρόβλημα αυτό φάνηκε πιο έντονα, καθώς, όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, το placement της Εθνική (την προηγούμενη εβδομάδα), το placement της Τράπεζας Κύπρου και η έκδοση ομολογιακού ομολόγου από τη Melten δέσμευσαν ρευστότητα από την αγορά, γεγονός που έγινε σημαντικά αισθητό στο ταμπλό, αν και ανέκαθεν το σημαντικότερο μέρος του ημερήσιου τζίρου αφορά τις τράπεζες και επιλεκτικά κάποια blue chips. Μάλιστα, το επικείμενο placement της Τράπεζας Αττικής από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου πρόκειται να διατηρήσει την έλλειψη ρευστότητας και το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά τις σημαντικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα, τη Δευτέρα η Metlen έδωσε εντολή στις BNP Paribas, CitiGroup kai HSBC για την έκδοση 5ετούς ομολόγου, ύψους € 500 εκατ. Επίσης, η Fitch έδωσε μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στην εισηγμένη ΒΒ+, με σταθερές προοπτικές (outlook). Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η δημόσια προσφορά, με την Metlen να συγκεντρώνει € 750 εκατ. αντί για € 500 εκατ., με τις προσφορές να ανέρχονται πάνω από τα € 2,4 δις και το επιτόκιο έκδοσης να διαμορφώνεται στο 4% (ενώ η αρχική καθοδήγηση έδειχνε 4,5%).

Την Τρίτη, οι επενδυτές εστίασαν στη ΓΕΚ Τέρνα, με αφορμή το deal που επίκεται για την απόκτηση του 10% της Αττικής Οδούς από το LatscoFamily Office, συμφερόντων της κ. Μαριάννας Λάτση.

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση του FTSE Russell για το ΧΑ, το οποίο το συμπεριέλαβε τελικά σε watchlist, αναμένοντας δυνητικά την αναβάθμισή του στις αναπτυγμένες αγορές. Ειδικότερα, αναμένεται να παραμείνει σε watchlist για τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Ο FTSE Russell είναι ο δεύτερος οίκος που έβαλε την ελληνική αγορά σε λίστα παρακολούθησης, μετά την τον S&P DJI.

Την Τετάρτη, στην κορυφή της συναλλακτικής δραστηριότητα βρέθηκε η Τράπεζα Κύπρου, εισερχόμενη, βέβαια, σε ισχυρό πτωτικό κλοιό (σημείωσε δύο σερί limit-down), στον απόηχο της πώλησης του 3% από την Carval με σημαντικό discount.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org / Δικαιώματα χρήσης: Dimorsitanos – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0

Επιπλέον, η Axia κάλυψε τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, δίνοντας τιμή-στόχο στα € 27,40 (υψηλότερη από πριν) και σύσταση αγοράς, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της Αττικής Οδού από τη θυγατρική της «Νέα Αττική Οδός ΜΑΕ» και την είσοδο στον αυτοκινητόδρομο της Latsco με ποσοστό 10%. Η Wood & Company κάλυψε τη μετοχή του ΟΠΑΠ, δίνοντας τιμή στόχο στα € 18,90 και σύσταση αγοράς. Όπως υπογράμμισε, αναμένει για την εισηγμένη ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας της 4% μεταξύ του 2023 με 2026.

Η Jumbo ανακοίνωση αύξηση των πωλήσεών της κατά 6% κατά τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση και αύξηση 7% κατά το 8μηνο, από την αρχή του έτους.

Την Πέμπτη, η CitiGroup δήλωσε αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζοντας την ισχυρή τους κερδοφορία τα τελευταία τρίμηνα, αλλά τονίζοντας, παράλληλα, τις νέες συνθήκες που θα φέρουν οι μειώσεις των επιτοκίων, καθώς θα μειωθεί το επιτοκιακό περιθώριο και, κατ’ επέκταση, ενδεχομένως, η κερδοφορία τους που βασιζόταν σημαντικά σε αυτό. «Ενώ οι προοπτικές για την κερδοφορία εμφανίζουν πλέον προκλήσεις καθώς τα επιτόκια μειώνονται, ο αντίκτυπος μετριάζεται από τις ενέργειες των διοικήσεων, τις καλές συμπεριφορές beta καταθέσεων και τη μέτρια στροφή προς τις προθεσμιακές καταθέσεις». Επίσης, σύμφωνα με τους δείκτες P/BV έναντι ROE και P/E, θεωρεί πως οι μετοχές τους είναι υποτιμημένες, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις τιμές στόχους για τις μετοχές τους.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε το placement της Cenergy από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Εκδόθηκαν 22.222.222 νέες μετοχές, με την τιμή διάθεσης να ανέρχεται στα € 9 και να καταγράφεται σημαντική υπερκάλυψη του επιθυμητού ποσού που ήθελε να αντλήσει η εισηγμένη.

Στα μακροοικονομικά νέα, τη Δευτέρα το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο κατέθεσε στη Βουλή το νέο προσχέδιο του προϋπολογισμού, εκτιμώντας ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος και κατά 2,3% το 2025. Για τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ αναμένει να υποχωρήσει από 153,7% φέτος στο 149,1% του χρόνου. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 2,9% από 3% τον Αύγουστο (σε ετήσια βάση). Ο εναρμονισμένος ανήλθε στο 3,1%. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ήταν 1,8%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.