21 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ Ουγγρική προεδρία, η Roberta Metsola και η προσπάθεια της ΕΕ να...

Η Ουγγρική προεδρία, η Roberta Metsola και η προσπάθεια της ΕΕ να προτάξει την ενότητα στις πρακτικές της


Της Στέλλας Πετρακάκη,

Παρατηρούμε καθημερινά πως η πραγματικότητα γίνεται να μεταβληθεί μέσα σε μόλις μερικές στιγμές, είτε στην «απογείωση» θριάμβων και προσωπικών νικών είτε στην «προσγείωση» οδυνηρών καταστάσεων, τις οποίες θέλοντας και μη οφείλουμε να τις εξετάσουμε και να βρούμε τρόπους με τους οποίους θα προσαρμοστούμε και θα δώσουμε λύσεις σε όλα τα ζητήματα. Το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ευρώπης φέρνει στο φως καθημερινά πολλά ζητήματα τα οποία «έμπαιναν κάτω από το χαλάκι» των εξελίξεων και δεν επιλύονταν πραγματικά και ουσιαστικά. Λαμβάνοντας υπόψη τον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η επιτιθέμενη Ρωσία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για πολλές ακόμα ανακατασκευές της πραγματικότητας και του κόσμου όπως είχε οριστεί στα μάτια μας. Με την υγειονομική κρίση της πανδημίας του COVID-19, την ενεργειακή κρίση ύστερα από το εμπάργκο που επιβλήθηκε στην «μεγίστη» Ρωσία σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η ΕΕ κλήθηκε να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας ώστε να διευθετηθεί και να μην αφήσει κόσμο στον δρόμο χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Ακόμα και εναλλαγές στην παροχή ενέργειας ακούστηκε πως θα επιβληθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, προκειμένου η κρίση να οριοθετηθεί και να επιλυθεί.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, μέσα στα επόμενη βήματα της ΕΕ συμπεριλαμβάνεται και ο κυριότερος στόχος, ο οποίος αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας με κάθε μέσο, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα στην επιτεθείσα Ρωσία ότι ο φόβος που προσπαθεί να διασπείρει δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος να καλλιεργηθεί ούτε στις ψυχές, ούτε στις πρακτικές της δεχόμενης επίθεσης Ουκρανίας. Άλλες ρυθμίσεις στην ατζέντα αφορούν την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην Ευρώπη, με ένα ενωσιακό κλίμα στην ατμόσφαιρα, την αύξηση της σταθερότητας και την εξάλειψη της αβεβαιότητας όχι μόνο για το μακρινό αλλά και για το εγγύς μέλλον στην Ευρώπη. Η Roberta Metsola απηύθυνε τον χαιρετισμό και την υποδοχή ύστερα από τον βαρύγδουπο λόγο της στον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Viktor Orban, ο οποίος πλησίασε στο βήμα των ανακοινώσεων.

Πηγή εικόνας: Reuters / Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: Johanna Geron/Reuters

Άξιο σημείωσης είναι η πληροφορία πως από την 1η Ιουλίου 2024 η Ουγγαρία έχει αναλάβει το αξίωμα της προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, καθώς η Ευρώπη διανύει μία περίοδο σημαντικών θεσμικών αλλαγών, όπου τον Νοέμβριο πρόκειται να πραγματοποιηθούν ακροάσεις των Επιτρόπων που έχουν οριστεί στο Συμβούλιο, με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση ζητημάτων τα οποία είναι καίριας και επείγουσας σημασίας για τους πολίτες της ΕΕ. Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις καταστροφικές πλημμύρες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης που εμφανίστηκαν μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η Roberta Metsola δήλωσε την συμπαράσταση και υποστήριξη σε όλα τα θύματα αυτών των περιβαλλοντικών φαινομένων. Η ανοικοδόμηση, η βοήθεια, η υποστήριξη και η επαναφορά στην καθημερινότητα των θυμάτων που επλήγησαν αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της στρατηγικής ατζέντας της Metsola για το παρόν έτος μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως τονίζει η ίδια, η Ευρώπη είναι σε δράση και προωθεί την αλληλεγγύη ως «μοχλό πίεσης» για τα θύματα των φυσικών καταστροφών.

Επιπρόσθετα, δεν παραλήφθηκε η ευχάριστη έκπληξη του πλήθους των ψηφοφόρων που πήραν μέρος στην διαδικασία της ψηφοφορίας κατά την διάρκεια των ευρωεκλογών, αφού αποδεδειγμένα αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής σε εκλογές των τελευταίων 30 χρόνων. Με γνώμονα και αφετηρία αυτές τις αποδείξεις, τους επόμενους μήνες πρόκειται να γίνουν σημαντικά βήματα στην εξέταση, συζήτηση και επίλυση πολλών ζητημάτων που ταλανίζουν την Ευρώπη την τελευταία πενταετία.

Η δημοκρατία ορίζει την ελευθερία της έκφρασης, του λόγου και της ζωής ως τους κύριους πυλώνες ύπαρξής της και συνέχισής της. Προκειμένου, ωστόσο, να επιτευχθεί η αρμονική συμβίωση πολλών κρατών – μελών της ΕΕ και να αναδιαμορφωθεί ο τρόπος διοίκησης και δράσης τους, ο εποικοδομητικός διάλογος και το μοίρασμα απόψεων και ανησυχιών προβάλλει τα πραγματικά προβλήματα στο τραπέζι. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, αμφιβολίες και εκνευρισμοί, ωστόσο αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά που οδηγούν σε άμεσες λύσεις και ενωσιακές πρακτικές, ορίζοντας το θεσμικό εργαλείο της ΕΕ, την ενότητα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τα επόμενα βήματα της ΕΕ στη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας, παρουσίασε η Μέτσολα, CNN Greece, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στέλλα Πετρακάκη
Στέλλα Πετρακάκη
Γεννημένη το 1995 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από το Γεράνι Ρεθύμνης, σπούδασε στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα πολιτικής, καθώς και τα πολιτιστικά θέματα. Μιλάει Αγγλικά, Ρουμανικά και Ρωσικά. Κατέχει τη θέση υπεύθυνης νεολαίας στην νεοσύστατη ΑΜΚΕ SEE In Action (South Eastern Europe In Action). Το χόμπι της είναι το πιάνο, ειδικά η μελέτη κλασικής μουσικής.