Της Μαρίας Κουλούρη,
Τα τελευταία χρόνια, ακούμε συχνά πως οι σχέσεις των ανθρώπων έχουν δυσκολέψει πολύ, ο ρομαντισμός έχει εξαφανιστεί και οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στις εφήμερες και «εύκολες» απολαύσεις τους. Οι περισσότεροι χρεώνουν τα παραπάνω στην εδραίωση των social media και των εφαρμογών γνωριμιών, που πλέον αποτελούν τον βασικό «χώρο» για να φλερτάρει κάποιος. Μια τέτοια ιστορία περιγράφεται στο βιβλίο Ραντεβού κατά συρροή του L. M. Chilton, η οποία, ωστόσο, εξελίσσεται αρκετά ανατρεπτικά. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Σοφίας Τάπα.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, L. M. Chilton, εργάζεται ως δημοσιογράφος εδώ και 15 χρόνια, ενώ έχει συνεργαστεί με γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές, όπως This Morning, The One Show και Loose Women. Επίσης, έχει εργαστεί για διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, όπως The Times, The Mirror, Metro, New!, Cosmopolitan και Glamour. Ζει στο Λονδίνο και εργάζεται από το σπίτι, ενώ το Ραντεβού κατά συρροή αποτελεί το πρώτο του μυθιστόρημα.
Επιστρέφοντας στα του βιβλίου, πρωταγωνίστρια αυτού είναι η Γκουέν Τέρνερ, μια 29χρονη κοπέλα που διατηρεί κινητή καφετέρια και έχει πρόσφατα χωρίσει από τον σύντροφό της, Νόα. Η Γκουέν μένει με τη συγκάτοικό της, Σάρα, η οποία είναι αρραβωνιασμένη και πρόκειται, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να παντρευτεί, ενώ η ίδια φαίνεται να αναζητά το επόμενο βήμα στη ζωή της, θέλοντας να ξεκινήσει μια νέα σχέση. Για να το καταφέρει αυτό, η Γκουέν δημιουργεί ένα προφίλ σε μια εφαρμογή γνωριμιών και ξεκινά να «συνδέεται» και να επικοινωνεί με διάφορους άντρες. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως ο Chilton περιγράφει με καυστικό και χιουμοριστικό τρόπο τη σύγχρονη πραγματικότητα του διαδικτυακού φλερτ, στο οποίο οι άνθρωποι δέχονται ή απορρίπτουν τους άλλους μέσα από τις «καρτέλες» των χαρακτηριστικών τους που υπάρχουν στα προφίλ των χρηστών.
Η Γκουέν, λοιπόν, μέσα στο διάστημα μιας εβδομάδας, βγαίνει δύο ραντεβού με δύο διαφορετικούς άνδρες. Το μυστηριώδες στοιχείο της υπόθεσης, ωστόσο, είναι πως και οι δύο αυτοί άνδρες βρίσκονται δολοφονημένοι. Εφόσον στις πρόσφατες κλήσεις τους υπάρχει το όνομα της Γκουέν, η αστυνομία επισκέπτεται το σπίτι της, με σκοπό να μάθει κάποιες πληροφορίες και να ανακαλύψει σχετικά στοιχεία με την υπόθεση. Πλέον, η «αναζήτηση συντρόφου» για την ίδια γίνεται η «αναζήτηση του δολοφόνου» των δύο ανδρών, αφού η Γκουέν βάζει σκοπό της ζωής της να ανακαλύψει ποιος είναι ο μυστηριώδης άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τους φόνους. Σαφώς, και οι δύο άνδρες είχαν ένα κοινό: το ραντεβού τους με την Γκουέν. Το γεγονός αυτό στην πορεία την καθιστά ύποπτη, με τους δύο αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση, τον αρχιεπιθεωρητή Φόρεστερ και τον ντετέκτιβ Λάιονς, να θεωρούν πως η Γκουέν δεν είναι άσχετη με αυτούς τους φόνους. Όλα, όμως, ανατρέπονται, όταν ένας άνδρας που γνώρισε στην εφαρμογή, ο Πάρκερ, και με τον οποίο δεν βγήκε τελικά ραντεβού η Γκουέν, της στέλνει απειλητικά μηνύματα, γνωρίζοντας μυστηριωδώς πολλές πληροφορίες για τον θάνατο του Ρομπ, του πρώτου ανδρός που είχε βγει ραντεβού με την Γκουέν.
Το Ραντεβού κατά συρροή είναι χιουμοριστικό, ανάλαφρο, ανατρεπτικό, αλλά και ρεαλιστικό. Οι σύγχρονες σχέσεις μπαίνουν στο επίκεντρο της σκέψης και του σχολιασμού του συγγραφέα, ο οποίος παρουσιάζει μια ιστορία φόνων με ιδιαίτερο σαρκασμό, «κατακρίνοντας» εμμέσως τη συμπεριφορά κάποιων ανδρών σε αυτές τις εφαρμογές γνωριμιών.