21 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάGrand Hotel: Κι όμως, υπάρχει το πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Κηφισιάς!

Grand Hotel: Κι όμως, υπάρχει το πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Κηφισιάς!


Της Μαρίας Μπαλαούρα, 

Τις τελευταίες εβδομάδες, την κορυφή της τηλεθέασης έχει κατακτήσει η σειρά εποχής του καναλιού του Αμαρουσίου (Ant1), Grand Hotel, μια σειρά με ίντριγκες, παράνομους έρωτες, μυστήριο και εγκλήματα. Στο Grand Hotel, αγαπημένοι ηθοποιοί μάς ταξιδεύουν πίσω στην Αθήνα του 1925, τρία χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, σε ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Κηφισιάς. Μπορεί τα γεγονότα να είναι φανταστικά, επηρεασμένα από την ισπανική σειρά “Gran Hotel”, αλλά προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα, και τα πρόσωπα άκρως μυστηριώδη, όμως το ξενοδοχείο στο οποίο διαδραματίζονται όλα, υπήρξε στην πραγματικότητα και μπορούμε να το εντοπίσουμε ακόμα και σήμερα! 

Το “Grand Hotel De Kifissia”, λοιπόν, ή αλλιώς «Ξενοδοχείο Μελλά», πρόκειται για ένα ξακουστό, πολυτελές ξενοδοχείο, χτισμένο στην πλατεία Πλατάνου, στην οδό Λεβίδου συγκεκριμένα, το οποίο φιλοξένησε επιφανείς προσωπικότητες, τόσο του εξωτερικού, όσο και Έλληνες πολιτικούς και καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών: ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Γεώργιος Παπανδρέου, η Κατίνα Παξινού, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Γεώργιος Βλάχος, ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, η Ιωάννα Τσάτσου κι άλλοι. 

Το ξενοδοχείο Μελλά αποτελούσε ένα κόσμημα, όχι μόνο της Κηφισιάς, αλλά ολόκληρης της Αθήνας και σημείωνε 100% πληρότητα, όπως συνήθως και τα υπόλοιπα ξενοδοχειακά μέγαρα της περιοχής. Άλλα γνωστά ξενοδοχεία της περιοχής ήταν το «Πύρνα», το «Cecil», το ξενοδοχείο «Όλυμπος», το «Πεντελικόν», το ξενοδοχείο «Απέργη» και το «Θεοξενία». Η εξοχική Κηφισιά —αλλά και το Κεφαλάρι— αποτελούσαν τη must περιοχή των μεγαλοαστών, ενώ αντίθετα στη γειτονική Νέα Ερυθραία, είχαν συρρεύσει Μικρασιάτες πρόσφυγες, δημιουργώντας μια φτωχική, λαϊκή συνοικία ακριβώς δίπλα από την αριστοκρατική περιοχή της Κηφισιάς. 

Το Grand Hotel De Kifissia υπήρξε ένα από τα απίστευτης ομορφιάς και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής έργα του φημισμένου Ερνέστου Τσίλλερ. Χτίστηκε το 1885, ως εξοχική κατοικία του βουλευτή και δημάρχου Αθηναίων, Μιχαήλ Μελά, πατέρα του γνωστού Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Ήδη από το 1897, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Τζανίδη και το 1930 υπήρξε η περίοδος ακμής του, με πλήθος επιφανών πολιτών να το επισκέπτονται, ενώ παράλληλα φιλοξενούσε διάφορα συνέδρια. Κατά την περίοδο της Κατοχής, λειτούργησε ως Νοσοκομείο, ενώ σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί στην Κηφισιά, ως το Εμπορικό Κέντρο Μέλα. 

Μιχαήλ Μελάς. Πηγή εικόνας: wikipedia.org/ Δικαιώματα χρήσης: Magazine Attikon Mouseion

Κάπου εδώ, αξίζει να σημειώσουμε άλλα δημοφιλή έργα του σπουδαίου αρχιτέκτονα, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Ακαδημία Αθηνών, το Δημαρχείο της Ερμούπολης στο νησί της Σύρου, το Δημοτικό Θέατρο Πατρών και πολλά άλλα επιβλητικά κτήρια. 

Είναι συναρπαστικό πώς τόσα πολλά κτήρια, τα οποία πολλές φορές περνούν απαρατήρητα, φέρουν μια τόσο πλούσια ιστορία, με αποτέλεσμα να εμπνέουν επιτυχημένες σειρές. Πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι μόνο η γλώσσα, η μουσική ή τα εκθέματα που βλέπουμε στα μουσεία, αλλά και τα κτήρια, τα οποία προσπερνάμε καθημερινά, ενώ κάποτε υπήρξαν κοσμήματα της πόλης και δείγματα αρχιτεκτονικής ομορφιάς και καινοτομίας. 

Τέτοια κτήρια υπάρχουν παντού σε ολόκληρη την Ελλάδα, όμως δεν είχαν την τύχη να ακουστούν ή να φροντιστούν ώστε να λειτουργούν έως και σήμερα ή να αποτελούν πηγή έμπνευσης κάποιας σειράς ή ταινίας. Άλλα πάλι έχουν διατηρήσει την αίγλη τους. Σε κάθε περίπτωση, κάθε κτήριο, παρά τη σημερινή του χρήση και εμφάνιση, έχει και μια ιστορία που δεν χάνεται και το μόνο που μένει είναι να την ανακαλύψουμε!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Grand Hotel: Η ιστορία του πολυτελούς ξενοδοχείου που υπήρξε πραγματικά στην Κηφισιά – Τι είναι σήμερα, iefimerida.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.