Του Μάριου Δεστούνη,
Ο Νετανιάχου κι οι αξιωματούχοι του είχαν δηλώσει κατά τη διάρκεια των εχθροπραξίων με τη Χαμάς ότι δεν θα σταματήσουν, εάν δεν εξαφανίσουν τους εχθρούς τους Ισραήλ. Όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν «κούφια λόγια», καθώς μετά την καταστροφή της Χαμάς, πλέον ο IDF επιχειρεί κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ αποτελεί το κύριο όργανο του Ιράν στην περιοχή και το Ισραήλ είναι λογικό να θέλει να εξαφανίσει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που βρισκόταν έξω από τα σύνορά του. Όμως, πλέον, η κατάσταση φαίνεται ότι δεν θα σταματήσει εκεί, καθώς το Ισραήλ με τις πράξεις του και το Ιράν ως αιώνιος εχθρός του εβραϊκού κράτους έρχονται όλο και πιο κοντά σε ολοκληρωτικό πόλεμο.
Είναι γνωστό ότι νούμερο ένα προτεραιότητα για το ιρανικό κράτος είναι ο αφανισμός του Ισραηλινού λαού, επομένως, οι πράξεις του Ισραήλ δίνουν την κατάλληλη ευκαιρία στο Ιράν να επιδιώξει τον στόχο αυτό. Παρόλα αυτά, όλο αυτό το διάστημα η ιρανική Κυβέρνηση είναι διστακτική. Εξαπέλυσε μια πυραυλική επίθεση για πρώτη φορά στην ιστορία της κατά του Ισραήλ, η οποία δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Φυσικά και δεν ήταν άσκοπη. Το Ιράν σίγουρα θέλησε να δοκιμάσει την αεράμυνα του Ισραήλ κι επιπλέον, θέλησε να δείξει στον μουσουλμανικό κόσμο ότι ως υπερασπιστής τους, δε στέκεται αμέτοχο, καθώς μια αμέτοχη στάση θα αποδυνάμωνε ιδιαίτερα το στόχο της πρωτοκαθεδρίας του ανάμεσα στα μουσουλμανικά κράτη. Έπειτα, ακολούθησε ο θάνατος του Πρωθυπουργού του Ιράν σε μια πτώση του ελικοπτέρου του. Κι αφού, πλέον, το Ισραήλ προχωρά σε ολοκληρωτική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ, το Ιράν προχώρησε σε δεύτερο χτύπημα κατά του Ισραηλινού κράτους.
Οι διάφορες με την πρώτη επίθεση δείχνουν ότι οι στόχοι του Ιράν έχουν αλλάξει. Την πρώτη φορά, το Ιράν είχε «προειδοποιήσει» πολύ νωρίτερα για το χτύπημα, κάτι που δεν συνέβη αυτή τη φορά, γεγονός που δείχνει ότι ήθελε να προκαλέσει ζημιά και θάνατο, πιάνοντας απροετοίμαστη την ισραηλινή αεράμυνα. Επιπλέον, εξαπέλυσαν τελευταίας τεχνολογίας βαλλιστικούς πυραύλους, με αποτέλεσμα πολλοί να καταφέρουν να περάσουν τα συστήματα αεράμυνας. Το Ιράν, επομένως, δείχνει ότι η υπομονή του εξαντλείται κι έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στον πόλεμο. Από την άλλη, το Ισραήλ δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να σταματήσει εάν δεν αφανίσει τη Χεζμπολάχ. Οι Η.Π.Α., η Ευρώπη κι άλλες περιφερειακές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής έχουν αποτύχει παντελώς να σταματήσουν το Ισραήλ και πρέπει να είναι δεδομένο πλέον και ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ θα σταματήσει, όταν έχει ολοκληρώσει το στόχο του και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο.
Το ζήτημα είναι, ποιος είναι ο στόχος του; Διότι, εάν αφανίσει τη Χεζμπολάχ, πράγμα που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο δεδομένου του οπλισμού, της εκπαίδευσης και του αριθμού μαχητών της, το Ιράν θα εγκαταστήσει αργά η γρήγορα μια νέα οργάνωση, που απλώς θα αναδομήσει τη Χεζμπολάχ. Αυτό σημαίνει ότι ίσως το Ισραήλ δεν σταματήσει εκεί κι ιδιαίτερα με την κλιμάκωση από την ιρανική πλευρά έχει ως απώτερο στόχο την επίθεση σε ιρανικό έδαφος, γεγονός που θα φέρει σε ολοκληρωτικό πόλεμο ανάμεσα στις δυο χώρες και, φυσικά, θα είναι καταστροφή για τις χώρες της Μέσης Ανατολής κι οι συνέπειες του πολέμου θα είναι παγκόσμιες. Τι θα γινόταν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Το Ισραήλ θα βομβάρδιζε όλα τα στρατηγικά σημεία του Ιράν και, κυρίως, θα έθετε ως προτεραιότητα τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του. Μπορεί να πετύχει το στόχο αυτό; Το Ισραήλ, όντας μια στρατιωτική υπερδύναμη και με τη στήριξη των Η.Π.Α. φυσικά έχει τις δυνατότητες να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση με επιτυχία. Από την άλλη, όμως, το Ιράν δεν είναι μια απλή τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ένα τεράστιο κράτος. Επομένως, το Ισραήλ εκεί πρέπει να ζυγίσει και την αυξημένη δυσκολία αλλά και τα αντίποινα.
Φυσικά, το Ιράν γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι σε θέση ισχύος. Μπορεί οι Ιρανοί αξιωματούχοι να εξαπολύουν απειλές αλλά γνωρίζουν ότι το Ιράν μειονεκτεί στα πάντα πλην στρατιωτικού δυναμικού σε σχέση με το Ισραήλ και μια ήττα έναντι το εβραϊκού κράτους θα ήταν καταστροφική για το Ιράν και τις βλέψεις του στη Μέση Ανατολή. Επομένως, σίγουρα το Ιράν σε ένα σενάριο μετωπικής σύγκρουσης θα επιθυμούσε να έχει τη θέση του αμυνόμενου, διότι πάντα ο αμυνόμενος έχει ένα εγγενές πλεονέκτημα —τη μάχη. Το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση που διαρκώς κλιμακώνεται όσο περνάει ο καιρός φαίνεται να είναι ολοκληρωτικά στις διαθέσεις του Ισραήλ. Είναι αδύνατο, φυσικά, να προβλεφθεί τι έχει στο μυαλό της η ισραηλινή ηγεσία, πάντως, φαίνεται αποφασισμένη να δώσει οριστικό τέλος στις απειλές ενάντια στο κράτος της, πράγμα που χωρίς ένα αποφασιστικό και καταστροφικό χτύπημα κατά του Ιράν δεν μπορεί να συμβεί.
Η ουσία είναι ότι ο πόλεμος είναι πόλεμος κι, εάν τα δυο κράτη συγκρουστούν, ο κόσμος θα δει σκηνές καταστροφής κι οι λαοί θα συνεχίσουν να υποφέρουν, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει οι άκαρπες έως τώρα διπλωματικές προσπάθειες να ενταθούν και να γίνει ό,τι πρέπει για να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο. Η Χαμάς έπρεπε να εξαφανιστεί, το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τη Χεζμπολάχ, όμως, ταυτόχρονα, οι Παλαιστίνιοι κι οι κάτοικοι του Λιβάνου ζουν μια κόλαση και, δυστυχώς, ακόμη δεν υπάρχει κάποιο σημάδι που να δείχνει ότι πλησιάζουμε στο τέλος μιας ακόμη μαύρης σελίδας του ανθρώπινου είδους.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- How might Israel respond to Iran’s missile barrage? Here’s what we know, CNN, διαθέσιμο εδώ