26.8 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΚι όμως, μπορούμε να φάμε ένα Καβουροπάτι!

Κι όμως, μπορούμε να φάμε ένα Καβουροπάτι!


Του Φωκίωνα Δανιηλίδη, 

Όλοι μας έχουμε στην καρδιά μας ορισμένες παιδικές σειρές, με τις οποίες γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, μάθαμε και μεγαλώσαμε! Μία από τις πιο γνωστές και αγαπημένες είναι, φυσικά, αυτή που έχει πρωταγωνιστή το χαριτωμένο κίτρινο σφουγγάρι, δηλαδή οι ιστορίες του Μπομπ Σφουγγαράκη Τετραγωνοπαντελονή! Η πραγματική συνταγή της καβουροπάτι από τη σειρά κινουμένων σχεδίων «Μπομπ Σφουγγαράκης» είναι, ίσως, το μεγαλύτερο μυστήριο των παιδικών μας χρόνων. Όλες οι προσπάθειες του Πλαγκτόν να κλέψει το μυστικό συστατικό της, μας έκανε να αναρωτιόμαστε ποιο συστατικό ήταν αυτό που έκανε αυτό το, κατά τα άλλα, απλό μπέργκερ, να είναι τόσο περιζήτητο. 

Μετά από ενδελεχή έρευνα, κατέληξα στο αποτέλεσμα πως στην Καβουροπάτι δεν υπάρχει κάποιο υλικό που δεν χρησιμοποιείται σε άλλα παρόμοια φαγητά. Η πιθανότερη εξήγηση είναι πως πρόκειται για όξινο γλουταμικό νάτριο (MSG), ένα ενισχυτικό γεύσης, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα μας και ιδιαίτερα στις αλυσίδες fast food ανά τον κόσμο.

Στο διαδίκτυο επικρατεί μία εκδοχή της, η οποία είναι, ουσιαστικά, ένα απλό cheeseburger. Στην πραγματικότητα, ένας από τους κύριους εικονογράφους της σειράς, δήλωσε πως στην Καβουροπάτι δεν υπάρχει κανένα ίχνος κρέατος και ότι είναι εντελώς χορτοφαγικό. Το τι πραγματικά χρησιμοποιείται για το «πάτι» δεν είναι γνωστό, όμως, θεωρητικά, οποιαδήποτε μη κρεατική επιλογή είναι έγκυρη.

Πηγή εικόνας: spongebob.fandom.com / Δικαιώματα χρήσης: SBubz211

Κατά τ’ άλλα, τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι: μία φέτα ντομάτα, μία ροδέλα κρεμμύδι ένα φύλλο μαρούλι, μία φέτα τυρί τσένταρ, ένα χορτοφαγικό μπιφτέκι, σπορέλαιο, μερικές πρέζες MSG, ένα ζευγάρι ψωμί για μπέργκερ, κέτσαπ, μουστάρδα και το σημαντικότερο, πίκλες αγγουριού.

Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε τη συνταγή τηγανίζοντας το μπιφτέκι, ώστε αυτό να έχει χρόνο να «ξεκουραστεί», μέχρι να το βάλουμε στο μπέργκερ. Βάζουμε περίπου δύο κουταλιές της σούπας σπορέλαιο σε ένα τηγάνι πάνω από μέτρια προς υψηλή φωτιά και περιμένουμε για περίπου 2 λεπτά μέχρι να το τοποθετήσουμε μέσα, αφού το έχουμε πασπαλίσει με MSG. Τότε, περιμένουμε να καραμελώσει από την μία πλευρά, το γυρίζουμε από την άλλη και περιμένουμε για άλλα δύο λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί και εκείνη. Μόλις το μπιφτέκι είναι έτοιμο, το τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής ή ένα πιάτο και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Κόβουμε τα λαχανικά σε ροδέλες και αφού φρυγανίσουμε την εσωτερική πλευρά των ψωμιών στο τηγάνι είμαστε έτοιμοι να συναρμολογήσουμε το μπέργκερ. Στο ψωμί που χρησιμοποιούμε για βάση τοποθετούμε τα υλικά, όπως εξηγεί ο ίδιος ο Μπομπ Σφουγγαράκης σε ένα επεισόδιο, με την εξής σειρά: Πρώτα μπαίνει το μπιφτέκι, από πάνω το μαρούλι, μετά το τυρί, το κρεμμύδι, η ντομάτα, η κέτσαπ και η μουστάρδα, οι πίκλες (για να μην γκρινιάζει ο Bubble Bass) και, τέλος, το δεύτερο ψωμί. 

Η Καβουροπάτι μας είναι έτοιμη. Κάπως έτσι θα κάνουμε πραγματικότητα, ίσως ένα από τα μεγαλύτερα απωθημένα της παιδικής μας ηλικίας! Μπορούμε ελεύθερα να την απολαύσουμε, αλλά πρέπει να προσέχουμε τους ύποπτους επισκέπτες, γιατί είναι πολύ πιθανό ο Πλαγκτόν να κάνει την επόμενη κίνησή του. Καλή απόλαυση!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Binging with Babish: Krabby Patty from Spongebob Squarepants, youtube.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Φωκίων Δανιηλίδης
Φωκίων Δανιηλίδης
Προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. Από μικρός είχε διάφορα ενδιαφέροντα όπως η επεξεργασία βίντεο, η μαγειρική και η ζωγραφική των manga, όμως πλέον ασχολείται κυρίως με τη μελέτη της ιστορίας. Μιλά αγγλικά και γαλλικά και στον ελεύθερό του χρόνο γυμνάζεται και ζωγραφίζει. Στο μέλλον σκοπεύει να ασχοληθεί με τη συγγραφή και με την πολιτισμική διαχείριση.