12.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΤεχνολογίαΜια αναλυτική ματιά στην επίθεση της εφοδιαστικής αλυσίδας του Λιβάνου

Μια αναλυτική ματιά στην επίθεση της εφοδιαστικής αλυσίδας του Λιβάνου


Της Γαρυφαλιάς Σόλια, 

Με αφορμή την επίθεση του Ισραήλ εναντίον μελών της Χεζμπολάχ, της ισχυρής σιιτικής οργάνωσης με έδρα τον Λίβανο, χρησιμοποιώντας την μπαταρία των κινητών συσκευών (beepers και ασηρμάτους) ως μέσο για την επίθεση, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Firas Abiad, δήλωσε ότι η κλίμακα της επίθεσης ήταν μεγαλύτερη από την έκρηξη στη Βηρυτό το 2020, η οποία ήταν μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές μη πυρηνικές εκρήξεις που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Οι λιβανέζικες αρχές απέφευγαν τη χρήση κινητών τηλεφώνων και είχαν στραφεί σε αυτές τις τεχνολογίες για την αποφυγή μιας τέτοιας περίπτωσης. Με τις εκρήξεις να επεκτείνονται σε ολόκληρο τον Λίβανο, σκοτώνοντας δεκάδες και τραυματίζοντας χιλιάδες, οι επιθέσεις κράτησαν δύο μέρες, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τραυματισμό πολλών Λιβανέζων. Οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα κοινής επιχείρησης της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, και του ισραηλινού στρατού.

Τον Φεβρουάριο, ο Χασάν Νασράλα έδωσε εντολή στους μαχητές της Χεζμπολάχ να ξεφορτωθούν τα τηλέφωνά τους, λέγοντας ότι είχαν διεισδύσει οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Είπε στις δυνάμεις του να σπάσουν, να θάψουν ή να κλειδώσουν τα τηλέφωνά τους σε ένα σιδερένιο κουτί. Οι ειδικοί λένε τώρα ότι η οδηγία, που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής τηλεοπτικής ομιλίας, μπορεί να είχε προειδοποιήσει τους πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ότι η ομάδα θα αναζητούσε μια νέα –πιθανότατα χαμηλότερης τεχνολογίας– μέθοδο επικοινωνίας.

«Αυτές οι επιθέσεις αντιπροσωπεύουν μια νέα εξέλιξη στον πόλεμο, όπου τα εργαλεία επικοινωνίας γίνονται όπλα, εκρήγνυνται ταυτόχρονα σε αγορές, γωνίες δρόμων και σπίτια, καθώς η καθημερινή ζωή εξελίσσεται», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Volker Türk. Πρόσθεσε ότι η ταυτόχρονη στοχοποίηση χιλιάδων ανθρώπων –είτε πρόκειται για πολίτες είτε για ένοπλες δυνάμεις– χωρίς να γνωρίζει ποιος έχει στην κατοχή του τις στοχευμένες συσκευές και το περιβάλλον τους κατά τη στιγμή της επίθεσης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εκπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε σκοπό να σκοτώσει τουλάχιστον 5.000 πολίτες, αλλά ορισμένες συσκευές απενεργοποιήθηκαν ή δεν έγινε η διανομή τους.

Στόχος της επίθεσης ήταν να σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ηγεσίας δεν επηρεάστηκε, επειδή έφεραν παλαιότερα μοντέλα βομβητών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μορφή επικοινωνίας χρησιμοποιείται από την ομάδα εδώ και αρκετό καιρό.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις, σημαντικός αριθμός των οποίων επιβεβαίωσε η Χεζμπολάχ ως μέλη, αν και μεταξύ των νεκρών ήταν και παιδιά και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Δύο από τους νεκρούς της επίθεσης της Τρίτης ήταν οι γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο πρεσβευτής του Ιράν στον Λίβανο, Μοτζτάμπα Αμάνι. Δημοσιεύματα σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα τραύματά του ήταν ελαφρά. Περισσότεροι από 3.000 άλλοι άνθρωποι επιβεβαιώθηκε ότι έχουν τραυματιστεί στις επιθέσεις από το απόγευμα της Τρίτης, πολλοί ακρωτηριασμένοι με τραύματα στο χέρι ή στο πρόσωπο (δείτε σχετικό βίντεο εδώ).

Πηγή εικόνας: Wikipedia / Δικαιώματα χρήσης: Mehr News Agency

Παρόμοιες επιθέσεις από το Ισραήλ

Το Ισραήλ φέρεται να τοποθετεί εκρηκτικά σε συσκευές τηλεπικοινωνιών ήδη από το 1972, ως μέρος της εκδίκησης για τη δολοφονία 11 Ισραηλινών, μεταξύ των οποίων και αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, η οποία πραγματοποιήθηκε από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης». Σε απάντηση, το Ισραήλ ξεκίνησε την «Επιχείρηση Οργή του Θεού» και πέρασε χρόνια για τον εντοπισμό όσων συμμετείχαν στη σφαγή του Μονάχου. Ο Μαχμούντ Χαμσάρι, ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στο Παρίσι, ήταν μεταξύ αυτών που έγιναν στόχος. Άγνωστοι πράκτορες που φέρονται να συνδέονται με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες διέρρηξαν το σπίτι του και τοποθέτησαν βόμβα στο τηλέφωνό του, προτού ένα άλλο άτομο –που εμφανιζόταν ως Ιταλός δημοσιογράφος– κανονίσει τηλεφωνική συνέντευξη με τον Hamshari. Όταν σήκωσε την κλήση και ταυτοποιήθηκε, η βόμβα ενεργοποιήθηκε εξ αποστάσεως.

Το περιστατικό θύμισε σε πολλούς τη δολοφονία του Yahya Ayyash το 1996, του επικεφαλής βομβιστή της Χαμάς, γνωστού ως «ο μηχανικός», ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία δεκάδων Ισραηλινών. Ο Ayyash σκοτώθηκε στη Γάζα όταν το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο ήταν παγιδευμένο με 50 γραμμάρια εκρηκτικών, ανατινάχθηκε κοντά στο κεφάλι του. Μετά τη δολοφονία του, δεκάδες Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε τέσσερες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ως αντίποινα.

Πηγή εικόνας: WIkipedia / Δικαιώματα χρήσης: Grixlkraxl

Το 2010 το Ισραήλ, στην προσπάθειά του να εμποδίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο Ιράν, δολοφόνησε 4 πυρηνικούς επιστήμονες. Το Ισραήλ σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν υπεύθυνο για την ανάπτυξη του πολύπλοκου ιού υπολογιστών με την ονομασία Stuxnet, ο οποίος κατέστρεψε φυγόκεντρες σε μια ιρανική πυρηνική εγκατάσταση το 2010. Το Stuxnet ήταν μια από τις πρώτες φορές που μια κυβερνοεπίθεση εκδηλώθηκε εκτός του κυβερνοχώρου, προκαλώντας την ανεξέλεγκτη περιστροφή των φυγοκεντρωτών χωρίς να γίνει αντιληπτή. Η επίθεση με τον βομβητή είναι φαινομενικά άλλη μια περίπτωση κυβερνοεπίθεσης που προκαλεί μια φυσική συνέπεια, σε αντίθεση με την κλοπή χρημάτων από έναν τραπεζικό λογαριασμό ή τη διακοπή λειτουργίας ενός δικτυακού τόπου. Επιπλέον, το Ισραήλ φαίνεται να είναι υπεύθυνο για τον θάνατο 4 πυρηνικών επιστημόνων. Ο Mohsen Fakhrizadeh, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής πυρηνικός επιστήμονας του Ιράν, δολοφονήθηκε ανατολικά της Τεχεράνης το 2020 από τηλεχειριζόμενο πολυβόλο που λειτουργούσε από ένα κοντινό Nissan. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το όπλο είχε χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη και αναγνώριση προσώπου για να εντοπίσει τον Fakhrizadeh και να ανοίξει πυρ, προτού το αυτοκίνητο, που φέρεται να ήταν γεμάτο με εκρηκτικά, αυτοκαταστραφεί.

Ανάλυση από τεχνική σκοπιά

Οι βομβητές είναι ασύρματες τηλεπικοινωνιακές συσκευές που λαμβάνουν και εμφανίζουν αλφαριθμητικά ή φωνητικά μηνύματα. Είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία έχουν προ πολλού εγκαταλειφθεί ως απλά πολύ ευάλωτα, όπως έδειξε η δολοφονία από το Ισραήλ του βομβιστή της Χαμάς, Yahya Ayyash, ήδη από το 1996, όταν το τηλέφωνό του εξερράγη στο χέρι του.

Χαρακτηριστικά, οι βομβητές Gold Apollo AR-924 χρησιμοποιούσαν «επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου υψηλής χωρητικότητας», σύμφωνα με το κανάλι που διατηρούσε η εταιρία παραγωγής του στο ΥouΤube. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί περιστατικά κυρίως με κινητά τηλέφωνα από το 2019. Τα περιστατικά αφορούν κινητές συσκευές σε καθημερινή χρήση. Τα ελαττώματα κατά την κατασκευή προκαλούν εκρήξεις μπαταριών και, κατά καιρούς, εκτεταμένες ανακλήσεις. Γίνεται κυρίως αναφορά για μπαταρίες λιθίου. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει η πιθανότητα έκρηξης ή φωτιάς, όμως συνήθως αναφέρονται περιστατικά υπερθέρμανσης της συσκευής. Προσμίξεις, όπως μεταλλικά σωματίδια, μπορεί να εισαχθούν κατά λάθος στα στοιχεία μπαταριών κατά τη διάρκεια της παραγωγής, διαπερνώντας το διαχωριστικό που κρατάει τα ηλεκτρόδια χωριστά και οδηγώντας σε βραχυκυκλώματα. Οι ασυνέπειες στη διαδικασία συναρμολόγησης, όπως η ακατάλληλη σφράγιση, μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν διαρροή ηλεκτρολύτη, αυξάνοντας τον κίνδυνο έκρηξης. Η αίτια της έκρηξης για μια μπαταρία λιθίου είναι ότι παράγει θερμότητα γρηγορότερα από ό,τι μπορεί να την αποβάλει, λαμβάνει χώρα θερμική διαφυγή μέχρι να καεί η μπαταρία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της φόρτισης μιας μπαταρίας –οξυγόνο, καύσιμο και άμεση θερμότητα– περιλαμβάνουν, επίσης, υλικά που είναι απαραίτητα για την ανάφλεξη μιας φλόγας.

Πηγή εικόνας: osha.gov

Η θερμότητα που απελευθερώνεται κατά την αστοχία των κυψελών μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε κοντινές κυψέλες, απελευθερώνοντας περισσότερη θερμότητα σε μια αλυσιδωτή αντίδραση, γνωστή ως θερμική διαφυγή. Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα στις μπαταρίες λιθίου τις καθιστά πιο ευάλωτες σε αυτές τις αντιδράσεις. Ανάλογα με τη χημεία της μπαταρίας, το μέγεθος, τον σχεδιασμό, τους τύπους εξαρτημάτων και την ποσότητα ενέργειας που αποθηκεύεται στην κυψέλη λιθίου, οι αστοχίες των κυψελών λιθίου μπορούν να οδηγήσουν σε χημικές αντιδράσεις ή/και αντιδράσεις καύσης, οι οποίες μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε απελευθέρωση θερμότητας ή/και υπερπίεση.

  • Στις χημικές αντιδράσεις, τα παραπροϊόντα από το διάλυμα του ηλεκτρολύτη και τα ηλεκτρόδια μπορούν να αυξήσουν την πίεση στην κυψέλη σε σημείο όπου τα τοιχώματα της κυψέλης διαστέλλονται και τα παραπροϊόντα διαρρέουν. Τα χημικά παραπροϊόντα περιλαμβάνουν συνήθως μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και υδρογονάνθρακες. Σε πολλές περιπτώσεις, τα παραπροϊόντα είναι, επίσης, εύφλεκτα και υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης των υλικών αυτών.
  • Στις αντιδράσεις καύσης, μια θερμική διαφυγή απελευθερώνει υποπροϊόντα που μπορεί να αναφλεγούν και να προκαλέσουν καπνό, θερμότητα, πυρκαγιά ή/και έκρηξη. Τα παραπροϊόντα από μια αντίδραση καύσης μπαταρίας λιθίου είναι συνήθως διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί. Σε ορισμένες μπαταρίες λιθίου, η καύση μπορεί να διαχωρίσει το φθόριο από τα άλατα λιθίου της μπαταρίας. Εάν αναμιχθεί με υδρατμούς, το φθόριο μπορεί να παράγει υδροφθορικό οξύ, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο επειδή οι χρήστες μπορεί να μην αισθανθούν τις επιπτώσεις του, παρά μόνο ώρες μετά την επαφή με το δέρμα.

Μόνο που στην περίπτωση της επίθεσης δεν οφείλονταν στην υπερθέρμανση των συσκευών, αλλά οφείλονταν στη χρήση εκρηκτικής ύλης. Οι έρευνες δείχνουν ότι το Ισραήλ τοποθέτησε 1 έως 3 γραμμάρια (0,04 έως 0,11 ουγγιές) τετρανιτρικής πενταερυθριτόλης (PETN), μια ισχυρή εκρηκτική ύλη, σε κάθε συσκευή. Αυτό φαίνεται και στα βίντεο: Ενώ οι μπαταρίες μπορούν να εκραγούν αν υπερθερμανθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι εκρήξεις που προκύπτουν είναι συνήθως χαμηλής έντασης. Σε αυτήν την περίπτωση οι εκρήξεις ήταν σχετικά ισχυρές. Μια μπαταρία που εκρήγνυται εκπέμπει κανονικά φλόγες. Ωστόσο, στα βίντεο δεν φαινόταν καμία. Επιπλέον, έπειτα από τον έλεγχο των θραυσμάτων των βομβητών επιβεβαιώθηκε ότι οι μπαταρίες που χρησιμοποιούσαν ήταν τύπου ΑΑ και όχι όπως αναφερόταν στο YouTube κανάλι της εταιρείας. Ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός έχει πέντε βασικά συστατικά: Μια πηγή ενέργειας, έναν εκκινητή, έναν πυροκροτητή, μια εκρηκτική γόμωση και μια θήκη για να τοποθετηθούν όλα αυτά. Πηγές ασφαλείας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες επιβεβαίωσαν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ότι τα εκρηκτικά τοποθετήθηκαν στους βομβητές και πυροδοτήθηκαν από το Ισραήλ από απόσταση.

Ο τρόπος με τον οποίο το εκρηκτικό υλικό είχε κρυφτεί μέσα στις μπαταρίες των βομβητών ήταν τόσο εξελιγμένος που δεν μπορούσε να εντοπιστεί, αλλά δεν διευκρινίσθηκε περαιτέρω τι είδους ελέγχους είχαν περάσει οι συσκευές πριν εισέλθουν στη χώρα.

Επιπλέον, είχε ενσωματωθεί ένας διακόπτης για την εξ αποστάσεως πυροδότησή τους. Οι λιβανέζικες αρχές διαπίστωσαν ότι έγινε αποστολή συγκεκριμένου μηνύματος, ώστε να γίνει η πυροδότηση των εκρηκτικών σε αυτούς, σύμφωνα με την επιστολή. Το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για την πραγματοποίηση των επιθέσεων, οι οποίες πυροδότησαν χιλιάδες συσκευές ταυτόχρονα, ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο.

Επιπρόσθετα, από τις έρευνες προκύπτει ότι μεταλλικές σφαίρες τοποθετήθηκαν γύρω από τις μπαταρίες των βομβητών, επιτρέποντας στην εκρηκτική δύναμη να προωθήσει μεταλλικά θραύσματα προς τα έξω, «αυξάνοντας σημαντικά τη φονικότητα της έκρηξης». Πρόσθεσε ότι αυτό έγινε και κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που το φορτίο βρισκόταν σε αναμονή.

Έλεγχοι στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά την επίθεση

Πρόκειται για εξελιγμένη επίθεση στην εφοδιαστική αλυσίδα του Λιβάνου, στην οποία εμπλέκεται κρατικός φορέας. Η αποστολή του Λιβάνου στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε επιστολή που απέστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι μια προκαταρκτική έρευνα διαπίστωσε ότι οι συσκευές επικοινωνιών είχαν εμφυτευτεί με εκρηκτικά πριν φτάσουν στη χώρα και είχαν αλλοιωθεί «με επαγγελματικό τρόπο» από «ξένες οντότητες». Σύμφωνα με την πηγή, είναι πιο πιθανό το Ισραήλ να έχει ανθρώπους στη Χεζμπολάχ, οι οποίοι ήταν σε θέση να παρακάμψουν την εφοδιαστική αλυσίδα. Η έρευνα και εξέταση του θέματος επικεντρώνεται στην εταιρεία που πούλησε τις συσκευές, την κατασκευή, τη μεταφορά, την άφιξη στο Λίβανο και τη διανομή, μέχρι τη στιγμή της έκρηξης.

Αναλυτικότερα, οι βομβητές που προμηθεύτηκε η Χεζμπολάχ ήταν σε τρίτο μέρος και παρέμειναν σε λιμάνι για τρεις μήνες, περιμένοντας τις εγκρίσεις, πριν τελικά μεταφερθούν στη λιβανέζικη ομάδα. Η Χεζμπολάχ υποψιάζεται ότι κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών, πιθανόν το Ισραήλ κατάφερε να τοποθετήσει εκρηκτικά στις συσκευές.

Όπως αναφέραν οι λιβανέζικες αρχές, οι εμπλεκόμενες εταιρείες είναι η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo που είναι υπεύθυνη για την παραγωνή των βομβητών, ενώ οι ασύρματες συσκευές ήταν προϊόν της ιαπωνικής εταιρείας ICOM. Οι λιβανέζικες αρχές δήλωσαν ότι τα μοντέλα των βομβητών ήταν το Gold Apollo Rugged Pager AR-924 και ασύρματοι ήταν ICOM IC-V82. Tο συμπέρασμα προέκυψε από την εξέταση των θραυσμάτων των συσκευών. Οι διεθνείς ερευνητικές προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί, σε μεγάλο βαθμό, στους βομβητές Gold Apollo AR-924, εντοπίζοντας την αδειοδότηση και την κατασκευή του μοντέλου από την Ταϊβάν σε προφανείς εταιρείες-βιτρίνα, για να προσπαθήσουν να διαπιστώσουν πώς μπορεί να πραγματοποιήθηκε η ισραηλινή επιχείρηση. Τρεις αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών που είχαν ενημερωθεί για την επιχείρηση, ότι το Ισραήλ είχε δημιουργήσει τουλάχιστον τρεις εταιρείες-βιτρίνες για να συγκαλύψει την ταυτότητα αυτών που κατασκεύαζαν τους βομβητές –αξιωματικοί των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Η ICOM δήλωσε ότι το μοντέλο IC-V82 έχει καταργηθεί εδώ και μια δεκαετία και δεν μπορούσε να προσδιορίσει αν οι συσκευές που βρέθηκαν στο στόχαστρο στο Λίβανο ήταν απομιμήσεις ή είχαν αποσταλεί από την εταιρεία της. Ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της Gold Apollo με έδρα την Ταϊβάν, μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αρνήθηκε σθεναρά ότι κατασκεύασε τους βομβητές που έφεραν το εμπορικό σήμα της εταιρείας του, ισχυριζόμενος, αντίθετα, ότι κατασκευάστηκαν από μια ουγγρική εταιρεία, την BAC Consulting. Επιπλέον, δήλωσε ότι δήλωσε στο CNN ότι είχε συνάψει συμφωνία αδειοδότησης με την εταιρεία με έδρα τη Βουδαπέστη, αναλαμβάνοντας την «αποκλειστική ευθύνη» για την παραγωγή και την πώληση του μοντέλου AR-924. Ένα άτομο που ονομάζεται Tereza Wu ήταν ένας από τους συνδέσμους του για τη συμφωνία, είπε. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε, έφυγε από την εταιρεία για να εργαστεί με την BAC Consulting. Την ίδια χρονιά άνοιξε μια εταιρεία με την επωνυμία Apollo Systems Ltd με έδρα την Ταϊπέι. Ο ιστότοπος της Apollo Systems HK –ο οποίος έκλεισε από τον διαχειριστή του μετά την επίθεση– ανέφερε ότι η επιχείρηση είχε ένα κέντρο παραγωγής και πωλήσεων στην πόλη Ταϊπέι και ένα γραφείο logistics στο Χονγκ Κονγκ. Όταν το CNN επισκέφθηκε τη διεύθυνση στο Χονγκ Κονγκ, δεν υπήρχε κανένα ίχνος της εταιρείας.

Οι έρευνες στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζονται, επίσης, στην Ευρώπη, όπου οι αρχές εξετάζουν την ουγγρική εταιρεία BAC Consulting και μια άλλη εταιρεία που συνδέεται με τη Βουλγαρία και τη Νορβηγία για τυχόν διασυνδέσεις με την επίθεση με στόχο τη Χεζμπολάχ.

Οι συνέπειες της σύγκρουσης και τα μέτρα ασφαλείας

«Το κυριότερο είναι ότι ένας τέτοιος αδιάκριτος βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών στον Λίβανο οδηγεί σε τεράστιο αριθμό ανθρώπινων απωλειών, που αναπόφευκτα θα επιφέρει μια ανθρωπιστική καταστροφή όπως αυτή που βλέπουμε στη Γάζα», εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της Μόσχας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι αρχές φέρονται να έχουν απομακρύνει μηχανισμούς που δεν έχουν εκραγεί από πανεπιστήμια, τράπεζες και νοσοκομεία.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης δημιουργήθηκε μια έλλειψη εμπιστοσύνης για τα προϊόντα τεχνολογίας, ως προς το θέμα της ασφάλειας. Για να αποφευχθούν παρόμοια σενάρια, ο κόσμος έσπευσε να απενεργοποιήσει κινητά και άλλες συσκευές, μετασχηματιστές και ηλιακά συστήματα.

Επίσης, οι ειδικοί έχουν τονίσει ότι κάθε επιχείρηση που έχει διοργανωθεί από το Ισραήλ απαιτεί υψηλού επίπεδου Τεχνογνωσία, που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας των αντιπάλων του Ισραήλ.

Κλιμάκωση της σύγκρουσης

Κατά την επίσκεψή του σε ισραηλινή αεροπορική βάση, ο Υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, δήλωσε ότι η χώρα «ανοίγει μια νέα φάση στον πόλεμο» και ότι «το κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς τα βόρεια μέσω της εκτροπής πόρων και δυνάμεων». Παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις, παρατηρητές λένε ότι μέχρι τώρα και οι δύο πλευρές έχουν ως στόχο να περιορίσουν τις εχθροπραξίες, χωρίς να περάσουν τα όρια σε πόλεμο πλήρους κλίμακας. Υπάρχουν, όμως, φόβοι ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η Ρωσία λέει ότι ο κίνδυνος ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου είναι πολύ υψηλός μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση το περασμένο Σαββατοκυριακό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Οι Λιβανέζοι πλέον σβήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα, τις οθόνες για μωρά και άλλες συσκευές, Καθημερινή, διαθέσιμο εδώ
  • Can a Phone Explosion Kill You?, Levin Simes, διαθέσιμο εδώ
  • 2024 Lebanon pager explosions,Wikipedia, διαθέσιμο εδώ
  • Israel concealed explosives inside batteries of pagers sold to Hezbollah, Lebanese officials say, CNN, διαθέσιμο εδώ
  • Wireless device explosions latest in long line of suspected Israeli ‘black ops’ Christian Edwards, CNN, διαθέσιμο εδώ
  • What we know about the Hezbollah device explosions, BBC, διαθέσιμο εδώ
  • Israel concealed explosives inside batteries of pagers sold to Hezbollah, Lebanese officials say, CNN, διαθέσιμο εδώ
  • Can a Phone Explosion Kill You?, Levin Simes, διαθέσιμο εδώ
  • Preventing Fire and/or Explosion Injury from Small and Wearable Lithium Battery Powered Devices, OSHA, διαθέσιμο εδώ
  • Hezbollah pager blasts most likely caused by inserted explosive, lemonde.fr, διαθέσιμο εδώ
  • How did Hezbollah get the pagers that exploded in Lebanon?, Al Jazeera, διαθέσιμο εδώRussia says risk of big regional war very high after killing of Hezbollah leader, Reuters, διαθέσιμο εδώ
  • Preventing Fire and/or Explosion Injury from Small and Wearable Lithium Battery Powered Devices, osha.gov, διαθέσιμο εδώ
  • Lithium-ion batteries: a growing fire risk, britsafe.org, διαθέσιμο εδώ
  • Lithium-Ion Batteries: What You Need to Know to Stay Safe, raleighnc.com, διαθέσιμο εδώ
  • Draghi to MEPs: “Europe faces a choice between exit, paralysis, or integration”, europarl.europa.eu, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γαρυφαλιά Σόλια
Γαρυφαλιά Σόλια
Γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Την ενδιαφέρει η έρευνα και θέματα που σχετίζονται με την τεχνολογία. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με ανάπτυξη λογισμικού.