19.3 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ θέση της Ελλάδας και ο ρόλος της Διεθνούς Κοινότητας στο ζήτημα...

Η θέση της Ελλάδας και ο ρόλος της Διεθνούς Κοινότητας στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών


Της Καλλιόπης Μπεκίρη,

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατη δήλωσή του υπογράμμισε πως «το κόστος της μεταναστευτικής κρίσης πρέπει να βαρύνει τη διεθνή κοινότητα και όχι τον Έλληνα φορολογούμενο». Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας κλήθηκε να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων της βουλευτού της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, αναφορικά με την υγειονομική περίθαλψη των προσφυγικών πληθυσμών. Με την εν λόγω απάντηση, λοιπόν, καθιστά σαφές πως τόσο η ελληνική επικράτεια, όσο και το διεθνές πολιτικό σκηνικό υποδαυλίζεται εξαιτίας της ανερχόμενης ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας, μέσω της δήλωσης αυτής, κάνει μια νύξη για την οικονομική αστάθεια που χαρακτηρίζει τη χώρα, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα στο παρελθόν έχει επωμιστεί πλήθος ευθυνών που σχετίζονται με το μεταναστευτικό ζήτημα. Βρέθηκε ως χώρα υποδοχής, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί αλόγιστα ο οικονομικός προϋπολογισμός της χώρας, και ουσιαστικά να επέλθουν ζοφερές συνέπειες. Η δήλωση αυτή ενσαρκώνει στην πραγματικότητα αφενός την οικονομική δυσπραγία της χώρας, αφετέρου και την αναστάτωση του Έλληνα πολίτη για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα σε μια περίπτωση απορρόφησης μεγάλης μερίδας μεταναστών, σε μια χώρα, δηλαδή, που πασχίζει να καλύψει πρωτίστως τη δική της εσωτερική ανομοιογένεια.

Πηγή Εικόνας: REUTERS / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: YARA NARDI / REUTRES

Παρατηρείται, επομένως, ένας διχασμός απόψεων σχετικά με το ποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης. Ωστόσο, ο Yπουργός Υγείας καθιστά εκ των προτέρων έκδηλο το γεγονός πως η Ελλάδα δεν πρέπει και μάλλον δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το κόστος. Ο Έλληνας φορολογούμενος είναι ήδη υπεραρκετά οικονομικά καταπιεσμένος και στην ουσία δεν δύναται να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Ελλάδα, δηλαδή, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, αποτελώντας, εν ολίγοις, μια από τις πιο άμεσες και ευκόλως προσβάσιμες χώρες εισόδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση στο παρελθόν, καταλήγοντας οικονομικά ζημιωμένη εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών.

Από το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης το 2015 και έπειτα, οι ελληνικές δομές έχουν πληγεί ανυπολόγιστα. Οι υγειονομικές υπηρεσίες, τα συστήματα πρόνοιας, η εκπαίδευση, καθώς και η ελληνική κοινωνία στην ολότητά της υπονομεύθηκαν εκ θεμελίων. Ωστόσο, οι συνεχείς προσπάθειες βελτιστοποίησης της εν λόγω κατάστασης από την ελληνική Κυβέρνηση, όπως επίσης και η εξωτερική βοήθεια που παρέχεται στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν αποτελέσει αρωγό στην επιχείρηση αναδόμησης της ελληνικής κοινότητας μετά από το σοκ το οποίο υπέστη. Κατά αυτόν τον τρόπο, αντιλαμβανόμαστε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταθερό πρόγραμμα ανασύστασης, μη μπορώντας να ανταποκριθεί, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, σε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα που ενδεχομένως θα ξεσπάσει.

Η δήλωση του Yπουργού Υγείας, λοιπόν, απηχεί την αναγκαιότητα καταμερισμού των ευθυνών που αφορούν το μεταναστευτικό ζήτημα και τις δαπάνες αυτού σε διεθνές επίπεδο. Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί, αναμφίβολα, ένα ακανθώδες ζήτημα που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις πολιτικές συζητήσεις. Ο κ. Γεωργιάδης, επομένως, διατείνεται πως το κόστος θα πρέπει να βαραίνει εξ ολοκλήρου τη διεθνή κοινότητα και όχι τη χώρα υποδοχής, καθότι αντικειμενικά βρίσκεται εκτεθειμένη και ανήμπορη να ανταποκριθεί επιτυχώς απέναντι σε μια τέτοια περίσταση υψίστης σημασίας που επηρεάζει και την ίδια και και την παγκόσμια πολιτική σκηνή. Η διεθνής κοινότητα, στο πλαίσιο αυτό, καλείται να αναλάβει δράση και να ενδυναμώσει τόσο την οικονομική, όσο και τη γεωστρατηγική της θέση, υπόσταση και αρωγή απέναντι σε χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το κρίσιμο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης.

Πηγή εικόνας και Δικαιώματα Χρήσης: iStock.com / Hieronymus Ukkel

Το ζήτημα αυτό συνεπώς απαιτεί ειδικό χειρισμό, καθώς χαρακτηρίζεται από μια συνθετότητα και πολυπλοκότητα, που καθιστά στην Ελλάδα μη εφικτό το ενδεχόμενο να μπορέσει να εξυγιανθεί και να ανακάμψει αν βρεθεί σε αυτήν τη χείριστη θέση. Η δήλωση του Yπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, εκφράζει την πρόθεση της Ελλάδας να επικρατήσει μια διεθνή συνεργασία ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ, ταυτόχρονα, μέσω αυτής αναδεικνύεται η εσωτερική οικονομική παθογένεια της χώρας, όπως και η αναγκαιότητα δράσης προκειμένου να κυριαρχήσει μια αξιοκρατική κατανομή τον φορολογικών υποχρεώσεων. Έτσι, η διεθνής κοινότητα, εντάσσοντας και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτήν, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να επωμιστεί το κόστος τής μεταναστευτικής κρίσης και τουλάχιστον να μεγιστοποιήσει την οικονομική βοήθεια προς τις χώρες υποδοχής.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Άδωνις Γεωργιάδης: Η περίθαλψη των μεταναστών δεν πρέπει να μας επιβαρύνει – Καλύπτονται από τον ΔΟΜ, CNN Greece, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Μπεκίρη, Αρχισυντάκτρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Καλλιόπη Μπεκίρη, Αρχισυντάκτρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τομέα της πολιτικής, αφενός της εγχώριας αφετέρου και της εξωτερικής. Μέρος των ενδιαφερόντων της είναι, επίσης, η ενασχόληση με τη ρητορική, ο εθελοντισμός και η δημιουργική γραφή.