24.4 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΒρέμη: Ένα χτισμένο παραποτάμιο γερμανικό παραμύθι

Βρέμη: Ένα χτισμένο παραποτάμιο γερμανικό παραμύθι


Του Γιάννη Τζιβάνη,

Η Βρέμη αποτελεί τη 10η μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και βρίσκεται χτισμένη στις όχθες του ποταμού Βέζερ 60χλμ μακριά από τη Βόρεια Θάλασσα. Η γερμανική αυτή πόλη του βορρά, κατοικείται από περίπου 550 χιλιάδες κατοίκους, καταλαμβάνοντας έκταση 325 km2, αποτελώντας, παράλληλα, σημαντικό πολιτιστικό κέντρο της περιοχής με πλήθος μουσείων και ιστορικών γκαλερί να στεγάζονται στα κτίριά της. Η πόλη της Βρέμης αποτελεί, επίσης, τη 2η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του γερμανικού βορρά, γεγονός που την καθιστά και σημαντικό οικονομικό και διοικητικό σταθμό της περιοχής.

Αναφορικά, όμως, με τα τουριστικά της αξιοθέατα θα μπορούσε εύκολα να πει κανείς, ότι η Βρέμη αξίζει να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του bucket list κάποιου που θέλει να εξερευνήσει τη χώρα της BMW και της Techno. Η πόλη είναι ευρέως γνωστή για τις επιτυχίες της στο ποδόσφαιρο, καθώς εκεί στεγάζονται οι εγκαταστάσεις και τα γήπεδα της πετυχημένης γερμανικής ομάδας «Βέρντερ Βρέμης». Αυτό από μόνο του λέει πολλά, καθώς ένα τέτοιο εντυπωσιακό και επιβλητικό στάδιο δεν θα μπορούσε να μην τραβήξει το ενδιαφέρον ενός τουρίστα με κάποιες βασικές γνώσεις στο ποδόσφαιρο. Άλλωστε, αν το σκεφτούμε και διαφορετικά, πόσοι είναι εκείνοι που πηγαίνουν στις μεγαλουπόλεις της Ισπανίας για να δουν τα γήπεδα των ομάδων που πρωταγωνιστούν χρόνια τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (πχ. Ρεάλ Μαδρίτης);

Πηγή εικόνας: travel.gr / Δικαιώματα χρήσης: Shutterstock

Η πόλη της Βρέμης είναι σχετικά μικρή στο κέντρο αλλά και τα περίχωρα, με συνέπεια η μετάβαση στα αξιοθέατα να είναι εύκολη και η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς προαιρετική. Χωρίς αμφιβολία, το πιο γραφικό και ενδιαφέρον τμήμα της είναι η παλιά πόλη και τα γραφικά της σοκάκια με στενά που μυρίζουν pretzel και μπύρες. Τα στενάκια αυτά είναι σε μεγάλο ποσοστό πεζοδρομημένα και χτισμένα, όπως προαναφέρθηκε, γύρω από τον ποταμό Weser. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της παλιάς πόλης είναι η εκκλησία της Liebfrauen που βρίσκεται χτισμένη στην κεντρική πλατεία, αλλά κι ο δρόμος Böttcherstraße, που ξεκίνησε ως δρόμος της βιοτεχνίας και μετατράπηκε σε δρόμο πολιτισμού κι εδεσμάτων. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός, ότι για να φτάσει κανείς στην εντυπωσιακή αυτή εκκλησία, πρέπει να διασχίσει το δρόμο των 2000 καρφιών, που κατακλύζεται από τοπικούς μουσικούς του δρόμου, οι οποίοι ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους. Παράλληλα, δίπλα στην επιβλητική εκκλησία και τα «πολιτιστικά» σοκάκια βρίσκεται και το δημαρχείο της πόλης που είναι ιδιαίτερα επιβλητικό με αναγεννησιακό στιλ, που έχει μάλιστα ανακηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμια πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στην κεντρική/ιστορική πλατεία της πόλης βρίσκεται και το άγαλμα του Gerhard Marcks που αναπαριστά τους λεγόμενους μουσικούς της Βρέμης, οι οποίοι απεικονίζονται σε πολλά παιδικά παραμύθια κι αποτελούνται από μια τριπλέτα ενός σκύλου, ενός γαϊδάρου κι ενός πετεινού. Ακόμα, σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται κι ο καθεδρικός ναός της πόλης με το αξιοθαύμαστο καμπαναριό, που αξίζει να επισκεφτείτε, για να δείτε την πόλη από ψηλά. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το υπερπόντιο μουσείο τέχνης αποτελούν λίγο πολύ τα βασικά αξιοθέατα της παραμυθένιας αυτής πόλης του γερμανικού βορρά, που αξίζει χωρίς αμφιβολία να επισκεφτεί κανείς για 2-3 μέρες κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι αγορές είναι παντού, το τοπίο χιονισμένο και τα pretzel ζεστά, αλμυρά και φρεσκοψημένα!!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Βρέμη, η γραφική παραμυθένια πόλη με την σύγχρονη αύρα, mazitravel.com, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Τζιβάνης
Γιάννης Τζιβάνης
Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 2002 και μεγάλωσε στο χωριό Πρόμαχοι, κοντά στην Αριδαία Πέλλας. Σπουδάζει στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και τελειώνοντας τις σπουδές του θα ήθελε να ασχοληθεί με την αποκατάσταση και διατήρηση της πανίδας, εργαζόμενος σε κάποιο φορέα διαχείρισης. Στον ελεύθερο χρόνο του ακούει μουσική, περπατάει και βλέπει ταινίες μυστηρίου και αστυνομικές. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια και τα πάρτι.