28.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Κυνηγοί κεφαλών» του Jo Nesbo

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Κυνηγοί κεφαλών» του Jo Nesbo


Της Μαρίας Κουλούρη,

Αναμφισβήτητα, η αστυνομική λογοτεχνία συναρπάζει ιδιαίτερα τους αναγνώστες. Τα έργα αυτά παρουσιάζουν πληθώρα ηρώων που, είτε είναι συμπαθείς είτε όχι, «ωθούν» το αναγνωστικό κοινό στο να αφουγκράζεται τα «θέλω» τους και να παρακολουθεί τις περιπέτειές τους με ιδιαίτερη αγωνία. Σαφώς, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται η λογοτεχνική «μαεστρία» του συγγραφέα. Τα έργο Κυνηγοί κεφαλών του Νορβηγού λογοτέχνη Jo Nesbo αποτελεί μια τέτοια περίπτωση. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Γωγώς Αρβανίτη.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Jo Nesbo, είναι ένας εκ των κορυφαίων συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας παγκοσμίως. Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1960 στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, ενώ σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Οικονομική Σχολή της Νορβηγίας. Εργάστηκε ως χρηματιστής και παράλληλα έκανε εμφανίσεις με το rock συγκρότημά του, Di Derre. Αφορμή για την ενασχόλησή του με τη συγγραφή αποτέλεσε η παρότρυνση ενός εκδότη να γράψει τις εμπειρίες του με το μουσικό συγκρότημα. Το πρώτο του μυθιστόρημα έφερε τίτλο Νυχτερίδα και είναι τμήμα της σειράς Χάρι Χόλε. Οι πωλήσεις των βιβλίων του ξεπερνούν τα 55 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Ο Jo Nesbo. Πηγή εικόνας: hollywoodreporter.com / Δικαιώματα χρήσης: Jens Kalaene/Picture Alliance via Getty Images

Σχετικά με το βιβλίο, αυτό εκδόθηκε πρώτη φορά το 2008 και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2011 με τον τίτλο Headhunters. Κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου είναι ο Ρόγκερ Μπρόουν, ο οποίος είναι ο πιο επιτυχημένος κυνηγός επιχειρηματικών ταλέντων στη Νορβηγία. Ο Ρόγκερ είναι ένας ευκατάστατος μετρίου αναστήματος άντρας που είναι παντρεμένος και ζει μια πλουσιοπάροχη και γεμάτη ανέσεις ζωή με την πανέμορφη σύζυγό του, Ντιάνα, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια μιας γκαλερί έργων τέχνης. Οι συνεχείς σπατάλες σε υλικά αγαθά και ο «πολυέξοδος» τρόπος ζωής του τον οδηγούν σε πολλά χρέη, τα οποία αποφασίζει να αντιμετωπίσει ακολουθώντας την εγκληματική οδό. Εκμεταλλευόμενος το επάγγελμά του, «αλιεύει» πληροφορίες στις συνεντεύξεις του με τους επίδοξους διευθυντές επιχειρήσεων, σχετικά με το αν έχουν στην κατοχή τους έργα τέχνης μεγάλης χρηματικής αξίας, ώστε να τα ληστέψει και να τα πουλήσει.

Πράγματι, για ένα διάστημα τα καταφέρνει με επιτυχία. Σε όλο αυτό, βέβαια, δεν είναι μόνος του, καθώς έχει τη σημαντική βοήθεια ενός συνεργάτη του, του Ούβε, ο οποίος εργάζεται σε μια πολύ πετυχημένη εταιρεία συστημάτων συναγερμού που καλύπτει τα σπίτια όλων αυτών των υποψήφιων διευθυντών, στα οποία, φυσικά, υπάρχουν και τα πολυπόθητα για τον Ρόγκερ έργα τέχνης. Όλα βαίνουν καλώς μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει να ληστέψει από έναν επίδοξο διευθυντή επιχείρησης έναν πίνακα του Ρούμπενς αξίας $ 50 εκατ., με τον οποίο θεωρεί πως θα απαλλαγεί διαπαντός από τα υπέρογκα χρέη που τον «κυνηγούν». Αυτός ο επίδοξος διευθυντής διατηρεί, εν αγνοία του Ρόγκερ, μυστικό δεσμό με την Ντιάνα, τη σύζυγό του. Έτσι, όλα ανατρέπονται όταν ο Ούβε, ο στενός του συνεργάτης, βρίσκεται νεκρός μέσα στο αυτοκίνητο του Ρόγκερ, καταλαβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο πως ο «στόχος» ήταν ο ίδιος. Από αυτό το γεγονός και έπειτα, η ζωή του Ρόγκερ λαμβάνει μια εντελώς διαφορετική τροπή, αφού πλέον το μικρότερο πρόβλημα που τον «κυνηγά» είναι τα χρέη του.

Το Κυνηγοί κεφαλών αποτελεί ένα μυθιστόρημα το οποίο βρίθει από τα στοιχεία της δράσης και της ανατροπής. Με έναν λογοτεχνικά αριστοτεχνικό τρόπο, ο Nesbo καταφέρνει να «συμπονέσουμε» τον πρωταγωνιστή Ρόγκερ και να συμμετέχουμε στην προσπάθεια διαφυγής του, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν εγκληματία. Ο άμεσος και γρήγορος τρόπος γραφής του οδηγεί τον αναγνώστη στο να επιθυμεί να ολοκληρώσει σύντομα την ανάγνωση του βιβλίου, ώστε να μάθει την κατάληξη αυτού του πολυδιάστατου ήρωα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.