27.3 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΠλημμύρες: Ένα φαινόμενο ολοένα πιο έντονο, συχνό και καταστροφικό

Πλημμύρες: Ένα φαινόμενο ολοένα πιο έντονο, συχνό και καταστροφικό


Του Γιάννη Τζιβάνη,

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά για φαινόμενα ιδιαίτερα έντονα γύρω από το νερό. Το νερό είναι το πιο πλούσιο αγαθό στη Γη, μέχρι και το ίδιο το ανθρώπινο σώμα αποτελείται 70% από αυτό. Η αλόγιστη όμως χρήση του και η χείριστη διαχείριση του, το έχουν καταστήσει κατά κάποιο τρόπο δυσεύρετο σε αξιοποιήσιμες μορφές. Παράλληλα δεν είναι λίγα και τα φαινόμενα πλημμύρας, λειψυδρίας και έντονης ξηρασίας που παρατηρούνται σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, στον ελλαδικό χώρο παρατηρούνται κυρίως φαινόμενα πλημμύρας και λιγότερο φαινόμενα λειψυδρίας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, τα φαινόμενα αυτά έχουν γίνει πολύ πιο έντονα με συνέπεια να είναι αδύνατο ορισμένες φορές να γίνουν διαχειρίσιμα. Θα μπορούσε να ακουστεί αστείο, αλλά κάθε Σεπτέμβριο ο ελληνικός λαός βιώνει φαινόμενα πλημμύρας, που προκαλούν μεγάλες καταστροφές τόσο σε σπίτια και οικοδομές όσο και σε καλλιέργειες και στάνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων πλημμύρων αποτελεί η καταστροφική βροχόπτωση στο Βόλο και την Λάρισα το περσινό φθινόπωρο. Τα δελτία ειδήσεων αλλά και τα δημοσιογραφικά site είχαν πάρει φωτιά καθώς η πλημμύρα αυτή κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα στο πέρασμα της. Κατέστρεψε σπίτια, κατέστρεψε καλλιέργειες, έπνιξε ανθρώπους αλλά και ζώα τόσο κατοικίδια, όσο και ζώα παραγωγής.

Πηγή Εικόνας: REUTERS / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Stringer

Πέρα από όλα τα άλλα, οι πλημμύρες είναι και ιδιαίτερα καταστροφικές όσον αφορά την υγεία των ανθρώπων, καθώς αποτελούν μέσο για την ανάπτυξη μικροοργανισμών που προκαλούν διάφορες ιώσεις και ασθένειες. Στα στάσιμα «λιμνάζοντα» νερά αναπτύσσονται πολύ ευκολότερα βακτήρια αλλάζοντας και τις συγκεντρώσεις του μικροβιακού φορτίου, με συνέπεια ο ανθρώπινος οργανισμός να γίνεται πιο ευάλωτος σε μόλυνση από ασθένειες βακτηριοειδούς προέλευσης. Μερικά παραδείγματα αυτών είναι οι γαστρεντερίτιδες, τα «κρυώματα», οι φυματιώσεις, οι ηπατίτιδες ακόμα και ο τύφος.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι, πέρα από τον ελλαδικό χώρο πλημμύρες συμβαίνουν και σε παγκόσμιο επίπεδο, με χαρακτηριστικά σύγχρονα τέτοια παραδείγματα να είναι οι ΗΠΑ που λόγω και των έντονων ανέμων είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε πλημμύρες ιδιαίτερα στις νότιες πολιτείες. Ακόμη χώρες που πλήττονται από τέτοια φαινόμενα τον τελευταίο καιρό είναι το Μαρόκο, η κεντρική Ιαπωνία αλλά και το Τσαντ (χώρα της κεντρικής Αφρικής). Ενώ αντίστοιχα φαινόμενα δεν εκλείπουν και από την Ευρώπη με την Ρουμανία, την Πολωνία αλλά και την Αυστρία να έχουν κηρύξει έκτακτη ανάγκη. Τέλος, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πέρσι την ίδια περίοδο, η Σλοβενία αλλά και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκονταν σε αντίστοιχη θέση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρόκειται για κάτι τοπικό αλλά για ένα φαινόμενο παγκόσμιας εμβέλειας, με ιδιαίτερα καταστρεπτικές συνέπειες για όλη την υφήλιο, που μπορεί όμως να περιοριστεί αν απλώς δεν παρεμβαίνουμε στην φύση τόσο έντονα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • O Βόλος μετά τις πλημμύρες, LIFO, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Τζιβάνης
Γιάννης Τζιβάνης
Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 2002 και μεγάλωσε στο χωριό Πρόμαχοι, κοντά στην Αριδαία Πέλλας. Σπουδάζει στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και τελειώνοντας τις σπουδές του θα ήθελε να ασχοληθεί με την αποκατάσταση και διατήρηση της πανίδας, εργαζόμενος σε κάποιο φορέα διαχείρισης. Στον ελεύθερο χρόνο του ακούει μουσική, περπατάει και βλέπει ταινίες μυστηρίου και αστυνομικές. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια και τα πάρτι.