10.7 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηDebate ΠΑΣΟΚ: Οι κερδισμένοι, οι αδιάβαστοι και οι ατάκες «φωτιά»

Debate ΠΑΣΟΚ: Οι κερδισμένοι, οι αδιάβαστοι και οι ατάκες «φωτιά»


Της Άννας Βραϊμάκη, 

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024, οι 6 υποψήφιοι που έχουν θέσει τον εαυτό τους στην κρίση του ελληνικού λαού για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του δημόσιου πολιτικού διαλόγου που μεταδόθηκε μέσω της ΕΡΤ. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα debate αρκετά πολιτισμένο, παρόλο που υπήρξαν κόντρες και προσωπικές επιθέσεις. Αυτή η διαδικασία που προτάθηκε από τον νυν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρωτοποριακή και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Οι θεματικές του debate ήταν οι εξής: Κλιματική Κρίση – Πολιτική Προστασία – Ενεργειακή Μετάβαση, Κράτος – Θεσμοί – Αυτοδιοίκηση – Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα – Ευρωπαϊκή Ένωση, Κοινωνικό Κράτος – Νέα Γενιά – Δημογραφικό – Οικονομία – Ανάπτυξη και το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα. Ο δημόσιος διάλογος συντονιζόταν από τους δημοφιλείς δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Απόστολο Μαγγηριάδη. Ο υποψήφιος και τωρινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλά διαβασμένος, καθώς στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, είτε από τους δημοσιογράφους είτε από τους συνυποψήφιους του, ήταν αρκετά εύστοχος και επεξηγηματικός.

Η πρώτη κόντρα ξέσπασε στην αρχή με τον Παύλο Γερουλάνο στα ζητήματα της Οικονομίας, σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι η παράταξη που υποστηρίζει συμπεριλαμβάνει τη θέσπιση δανειολόγιου και δεν υπήρξε τους προηγούμενους μήνες κάποια συζήτηση ώστε να βελτιωθεί η θέση αυτή.

Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Η δεύτερη κόντρα που πραγματοποιήθηκε ήταν ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και στον Μιχάλη Κατρίνη, σχετικά με την Εξωτερική Πολιτική. Ο βουλευτής Ηλείας και υποψήφιος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να βρει το ΠΑΣΟΚ τον πατριωτικό του χαρακτήρα, προτείνοντας την άσκηση του βέτο όπου χρειάζεται. Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη, ζητώντας του να απαντήσει ευθέως αν όντως ισχύει ότι πρέπει να καταργηθεί το βέτο. Έμπειρος ο Νίκος Ανδρουλάκης από τα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής, απάντησε ότι υπάρχουν 2 βέτο: το βέτο για την Τουρκία και το φορολογικό. Προφανώς, ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν εννοούσε το πρώτο βέτο και κατάφερε μέσω της απάντησής του να δείξει την αδυναμία του Μιχάλη Κατρίνη στα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Η τρίτη αντιπαράθεση είχε πρωταγωνιστές την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Χάρη Δούκα και τον Μιχάλη Κατρίνη. Οι τόνοι ανέβηκαν με την ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά στην πρώην Υπουργό Παιδείας, αν θεωρεί ότι άσκησε σωστή κριτική στο ζήτημα των υποκλοπών και στο έγκλημα των Τεμπών. Η κα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η αντίδρασή της ήταν άμεση μέσω των αναρτήσεων που δημοσίευε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η Δικαιοσύνη. Η απάντηση της κα Διαμαντοπούλου προκάλεσε οργή στον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς η εν λόγω κυρία φαίνεται να αναιρεί τη δήλωση που είχε κάνει στις 9 Νοεμβρίου του 2022, λέγοντας ότι κακώς βάλλεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απάντηση που δόθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ότι η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο και ταυτόχρονα κατακρίνει την οποιαδήποτε προσπάθεια παρακολούθησης. Έπειτα, ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε και αυτός έντονη κριτική στην Άννα Διαμαντοπούλου, σχετικά με μια δήλωσή της στις 21 Μαΐου του 2023. Πιο αναλυτικά, είχε αναφερθεί ότι η υπόθεση των Τεμπών «έφερε στην επιφάνεια πολλές από τις παθογένειες του αποτυχημένου κράτους». Κατά τον κ. Δούκα, αυτή η δήλωση χαρακτηρίζεται ως «σωσίβιο» για την ενοχή του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων Υπουργών. Η Άννα Διαμαντοπούλου απάντησε ότι ο νυν Δήμαρχος δεν είναι κατάλληλος να ασκεί κριτική, καθώς οι πολιτικές που εφαρμόζει στον Δήμο δεν ταυτίζονται με το ΠΑΣΟΚ. Ο Μιχάλης Κατρίνης, επίσης, σε αυτήν τη θεματική άσκησε έντονη κριτική στην Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς την κατηγόρησε ότι δεν έχει δει καμία ανάρτησή της για αυτά τα σοβαρά ζητήματα πριν την κοινοποίηση της υποψηφιότητάς της. Με αυτήν τη στάση του βουλευτή της Ηλείας, η κόντρα ήταν εντελώς προσωπική, επειδή η Διαμαντοπούλου τον κατηγόρησε ότι από την αρχή της προεκλογικής περιόδου διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI

Στην τελευταία θεματική, η βουλευτής έκανε επίθεση στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως και ο Χάρης Δούκας, λέγοντας ότι ενώ έχει παραδεχθεί τα λάθη του, δεν έχει προέβη στη διαδικασία να τα κατονομάσει, πράγμα που κοστίζει αρνητικά στην πολιτική παράταξη που υιοθετούν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ το ακούει η κοινωνία και, συνεχίζοντας την ίδια πορεία με διόρθωση λαθών και επικοινωνιακή δυναμική, μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ. Βέβαια, για τον Νίκο Ανδρουλάκη ήρθε η ευκαιρία να βάλει στη θέση του τον Χάρη Δούκα, χαρακτηρίζοντάς τον ως ευνοημένο, γιατί ο ίδιος τον πρότεινε και ότι «δεν είσαι Μιτεράν, δεν είσαι ευτυχώς ούτε Ερντογάν».

Στο τέλος της δημόσιας συζήτησης, ακολούθησαν αιχμές από τον Παύλο Γερουλάνο στην Άννα Διαμαντόπουλου για την απουσία της όλα αυτά τα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, καθώς μόλις είδαν ορισμένοι το ΠΑΣΟΚ να καταρρέει κάποιοι έφυγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι για τη Νέα Δημοκρατία.

Γίνεται αντιληπτό ότι το debate επηρέασε θετικά τον Νίκο Ανδρουλάκη, παρά τον εκνευρισμό που πιθανόν είχε από τις ειρωνείες της Νάντιας Γιαννακοπούλου, καθώς ήταν αρκετά καλά διαβασμένος και εύστοχος στις απαντήσεις του. Ο Παύλος Γερουλάνος και ο Μιχάλης Κατρίνης αξιολογήθηκαν θετικά σε αντίθεση με τον Χάρη Δούκα που δεν απαντούσε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων – γεγονός που αναφέρθηκε από τους ίδιους – και με τη Νάντια Γιαννακοπούλου που έβγαλε έναν επιθετικό εαυτό. Άραγε, η ενότητα θα επικρατήσει μέχρι το τέλος της εκλογικής διαδικασίας;


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.