22.1 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός“One Tree Hill” (2003-2012): Το ιδανικό εφηβικό δράμα για το φθινόπωρο

“One Tree Hill” (2003-2012): Το ιδανικό εφηβικό δράμα για το φθινόπωρο


Της Θάλειας Μπίτσα,

Το One Tree Hill (ελληνική μετάφραση: «Φίλοι για πάντα»), έκανε πρεμιέρα στις 23 Σεπτεμβρίου του 2003, και μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα εφηβικά δράματα των τελευταίων 20 χρόνων. Η σειρά σημείωσε στο πρώτο επεισόδιο τον εντυπωσιακό αριθμό τηλεθεατών των 2,5 εκατομμυρίων, ενώ ήδη από το δεύτερο επεισόδιο οι τηλεθεατές είχαν ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια! Η σειρά αποτελείται από εννέα κύκλους και το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε στις 4 Απριλίου του 2012. Η σειρά έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές και πολυάριθμες υποψηφιότητες σε διάφορες κατηγορίες βραβείων, ωστόσο έχει καταφέρει να κερδίσει μόνο τρία βραβεία στα Teen Choice Awards.

Η σειρά ξεκινάει παρουσιάζοντας μας τη ζωή δύο αδερφών, του Lucas (Chad Michael Murray) και του Nathan (James Lafferty). Οι δύο έφηβοι έχουν τον ίδιο πατέρα, ωστόσο δεν έχουν καμία σχέση ο ένας με τον άλλον. Η μητέρα του Lucas, η Karen (Moira Kelly) έμεινε έγκυος λίγο μετά την αποφοίτηση της στο λύκειο από το τότε αγόρι της τον Dan Scott (Paul Johansson), και ενώ αυτός της υποσχέθηκε ότι θα γυρίσει να την παντρευτεί και να μεγαλώσουν μαζί τον γιο τους, αυτός φεύγει για το κολέγιο και κάνει οικογένεια με μία νέα κοπέλα, την Deb (Barbara Alyn Woods) και κόβει κάθε επικοινωνία με την Karen. Έτσι, τα δύο αδέρφια δεν έχουν κανέναν κοινό σύνδεσμο και μισούν ο ένας τον άλλον. Η εχθρότητα μεταξύ τους μεγαλώνει όταν ο Lucas αποφασίζει να μπει στην ομάδα μπάσκετ του λυκείου, στην οποία ο Nathan θριαμβεύει και είναι ο αρχηγός. Ο Nathan προκαλεί τον αδερφό του να παίξουν έναν αγώνα και αν κερδίσει ο Lucas θα μπει στην ομάδα και θα φύγει ο Nathan, ενώ αν κερδίσει ο Lucas θα συμβεί το αντίθετο. Όμως, ο Lucas αλλάζει τους όρους και έτσι αν κερδίσει ο αδερφός του θα παραμείνει στην ομάδα, καθώς πιστεύει ότι αυτό θα βασανίσει τον Nathan από το να έφευγε από την ομάδα. Ο Lucas νικάει τον αγώνα και αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την έναρξη ενός πολέμου ανάμεσα στους δύο εφήβους.

Πηγή εικόνας: Study breaks magazine

Εκτός από την έχθρα τους για το μπάσκετ, βρίσκονται και σε κόντρα για την Peyton (Hillarie Burton), το κορίτσι του Nathan, την οποία όμως ερωτεύεται και ο Lucas με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στους τρεις πρωταγωνιστές. Ωστόσο, αυτή η πλοκή δεν κρατάει για πολύ, διότι ο Nathan ερωτεύεται την κολλητή φίλη του Lucas, τη Haley (Bethany Joy Galeotti), την οποία προσέγγισε, ώστε να τη χρησιμοποιήσει εναντίον του αδερφού του, αλλά γρήγορα του τράβηξε το ενδιαφέρον και οι δύο τους το ίδιο γρήγορα γίνονται ζευγάρι και αποτελούν και ένα από τα αγαπημένα “ships” του κοινού. Ενώ στην ερωτική ζωή του Lucas αρχίζει να επικρατεί ένα χάος, αυτός και η Peyton αποδέχονται την ερωτική έλξη που τρέφουν ο ένας για τον άλλον, ωστόσο η Peyton δεν επιθυμεί να γίνουν κάτι σοβαρό και έτσι οι δυο τους «τα σπάνε». Έτσι, μετά από ένα τραυματικό γεγονός, ο Lucas έρχεται κοντά με την κολλητή της Peyton, την Brooke (Sophia Bush), και καταλαβαίνει ότι δεν είναι η ρηχή, χαζή μαζορέτα που αφήνει τους άλλους να πιστεύουν ότι είναι και έτσι το ερωτικό τρίγωνο της σειράς γίνονται οι δύο κολλητές και ο Lucas.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Κάτι που είναι αξιοσημίωτο για τη σειρά είναι η αλλαγή της προσωπικότητας των δύο αδερφών-πρωταγωνιστών. Στην αρχή βλέπουμε τον Nathan ως τον κακό της υπόθεσης, καθώς παρουσιάζεται ως ρηχός, αρκετά υπερόπτης και δεν έχει τη συναισθηματική νοημοσύνη να καταλάβει τα συναισθήματα των γύρω του. Μετά, όμως, τη γνωριμία του με τη Haley αρχίζει να αλλάζει και να γίνεται καλύτερος άνθρωπος. Επίσης, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι η συμπεριφορά του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό λόγω της συναισθηματικής πίεσης και ψυχολογικής βίας που δέχεται από τον πατέρα του σχετικά με το μπάσκετ, επειδή ο ίδιος δεν πέτυχε και προσπαθεί να ζήσει το όνειρό του μέσα από τον γιο του. Από την άλλη, ο Lucas, ενώ ξεκινάει ως το ηθικό, υπάκουο παιδί στη συνέχεια τον βλέπουμε να παρεκτρέπεται από τις αρχές του. Αρχίζει να υιοθετεί «κακές συνήθειες» και να πληγώνει τους ανθρώπους γύρω του, όπως την Brooke, την οποία πολλές φορές απατάει με την Peyton. Μάλιστα, πολλοί φανς της σειράς έχουν δηλώσει πως ενώ ξεκίνησαν τη σειρά για τον Lucas, εν τέλει κατέληξαν να την παρακολουθούν για τον Nathan.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Καταληκτικά, η σειρά είναι αρκετά καλογραμμένη και δεν πραγματεύεται μόνο δράματα εφήβων και μπάσκετ. Αντιθέτως, ασχολείται και με πολύ σοβαρά θέματα όπως τον θάνατο ενός γονιού, την πίεση από το σχολείο, την καταπίεση από μέρους των γονιών, την εγκατάλειψη και πολλά άλλα. Προσωπικά, πρόσφατα ανακάλυψα τη σειρά ξανά μέσω του Tik tok, αποφασίζοντας να την δω και, πραγματικά, δεν το μετανιώνω ούτε μία στιγμή. Η σειρά είναι πανέμορφη τόσο σκηνοθετικά, αλλά και υποκριτικά. Αν δεν έχει τύχει να την δείτε αξίζει τον χρόνο σας και να δείτε που θα καταλήξετε να την κάνετε binge-watching παρά τον ογκώδη αριθμό των επεισοδίων της.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • One tree hill, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάλεια Μπίτσα
Θάλεια Μπίτσα
Γεννήθηκε το 2004 στα Ιωάννινα και σπουδάζει Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μιλά γαλλικά και αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της αρέσει να ακούει μουσική, να βλέπει ταινίες και να ταξιδεύει.