25.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΛόγος τιμής: Επέτειος 11 χρόνων

Λόγος τιμής: Επέτειος 11 χρόνων


Της Αλίκης Μπρίνιου,

Οι Λόγος Τιμής είναι ένα ελληνικό ραπ συγκρότημα από την Αθήνα που ενώνεται για πρώτη φορά πριν από 11 χρόνια, και πιο συγκεκριμένα από το 2013. Αποτελείται από το Ελεύθερο Πνεύμα, το Κοράκι, τον Χιπχοπαθή, τον Sativa και τον TokeSick. Το Ελεύθερο Πνεύμα, το Κοράκι, γνωστοί και ως Θανάσης και Λάμπρος, όπως αναφέρονται και στους στίχους τους, μαζί με τον Χιπχοπαθή ήταν οι κύριες φωνές του συγκροτήματος. Εμφανίζονται στο διαδίκτυο στις 27 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς στην πλατφόρμα του YouTube με το κομμάτι «Η νύχτα του μεθυσμένου». Έχουν συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Novel 729, με το πιο γνωστό τους κομμάτι «Στιχοθεραπεία» με 5,2 εκατομμύρια προβολές.

Το 2017, λόγω προσωπικών ζητημάτων και υποχρεώσεων ο Χιπχοπαθής αποχωρεί από την ομάδα των Λόγος Τιμής αφήνοντας στον Θανάση και στον Λάμπρο τα μικρόφωνα. Βέβαια, δεν φάνηκε να είχε προκύψει κάποια διαφωνία που να ώθησε τον καλλιτέχνη στην αποχώρηση του από το γκρουπ, εφόσον ακόμα κάνει την τιμή στο κοινό των συναυλιών με την εμφάνισή του.

Πηγή εικόνας: in.gr

Μέχρι στιγμής, οι Λόγος Τιμής έχουν κυκλοφορήσει 5 δίσκους. Πιο αναλυτικά, μετά τον πρώτο τους δίσκο το 2013 με τίτλο «Για αυτό μιλάμε» και πιο γνωστό τραγούδι το «Αθήνα πόσο σ’ αγαπώ» με 488 χιλιάδες προβολές στο YouTube, κυκλοφόρησε ο δίσκος «Οξυγόνο» στις 21 Ιουνίου του 2014. Το τραγούδι που άφησε ιστορία σε αυτό το άλμπουμ έχει όμοια ονομασία με τον τίτλο του άλμπουμ και βρίσκεται στις 915 χιλιάδες προβολές στο YouTube. Επιπλέον, ένα κομμάτι — διαμάντι που είναι γνωστό από αυτόν τον δίσκο είναι το «Από ψυχής» με 832 χιλιάδες προβολές.

Ακόμα κι αν φαντάζει απίστευτο, κομμάτια σαν αυτά τα δυο προκάλεσαν δάκρυα συγκίνησης σε άτομα που κατάφεραν να παραβρεθούν στο tour για την επέτειο των 11 χρόνων του συγκροτήματος. Οι ακροατές πίστευαν ότι δεν θα είχαν ποτέ την δυνατότητα να ακούσουν ένα τόσο «παλιό» κομμάτι live, μέχρι που ο Sativa έβαλε το πρώτο beat. Κραυγές ενθουσιασμού και ξεχωριστές, μα τόσο όμοιες, φωνές ενώθηκαν αρμονικά για να συνοδεύσουν τους στίχους που τους είχαν προσφέρει συντροφιά εδώ και 10 χρόνια.

Στην συνέχεια, η δισκογραφία εμπλουτίστηκε με τον δίσκο «Περίεργα παιδιά» στις 2 Σεπτέμβριου του 2016 και με το πιο γνωστό κομμάτι που δεν υπάρχει περίπτωση να λείψει από κάποιο live, με τίτλο «Τα Σκυλιά» να φτάνει στις 8,6 εκατομμύρια προβολές. Στις 18 Απριλίου του 2019, οι Λόγος Τιμής ξανά χτυπάνε με τον δίσκο «Νύχτα» αποτελούμενο από 14 κομμάτια. Αξέχαστο στο κοινό μένει το «Οικογένεια» με 6,6 εκατομμύρια προβολές στο YouTube που μέχρι και στην τελευταία συναυλία έδωσε όλη του την ψυχή για να φωνάξει λέξη προς λέξη τους στοίχους. Τέλος, μετά από 4 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου του 2023, δημοσιεύθηκε ο πιο πρόσφατος δίσκος με τίτλο «Ψυχή» και δίχως υπερβολή, έχει καταφέρει να ακουμπήσει, έστω και για λίγο, την ψυχή όποιου τον έχει ακούσει. Το πιο γνωστό κομμάτι του δίσκου είναι το «Φωτιά» με 2,7 εκατομμύρια προβολές.

Πηγή εικόνας: disturbans.gr

Κάποιος θα μπορούσε να αναφέρει πως οι Λόγος Τιμής είναι ένα συγκρότημα όπως όλα τα άλλα, όμως φαίνεται πως οι ακροατές δεν έχουν την ίδια άποψη. Μέσα από την μουσική τους προκαλούν αισθήματα που ο κόσμος φοβάται να δείξει ή να εκφράσει. Μέσω των στίχων τους εκφράζονται για κοινωνικά, αισθηματικά και σε γενικότερο επίπεδο διαφόρων ειδών θέματα, όμως δεν μπορείς να τους κατατάξεις κάπου. Η μουσική τους είναι ελεύθερη και δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα. Ίσως για αυτό ο κόσμος είναι μαζί τους από την πρώτη μέρα που αποφάσισαν να ανέβουν στην σκηνή: γιατί μέσα από τετράστιχα μπορούν να ρομαντικοποιήσουν κάθε ασχήμια αυτού του κόσμου και να μάθουν στους ανθρώπους την δύναμη της αντοχής. Οι Λόγος Τιμής αναφέρονται στην ψυχή, όχι απλά σαν ένα άυλο ον, όμως σαν ένα ξεχωριστό πράγμα που αν ο άνθρωπος δεν προσέξει θα καταστραφεί. Όπως αναφέρεται στο κομμάτι «Νιώθεις;» με τον στοίχο «Η ψυχή σου είναι πιο όμορφη από τις φωτογραφίες» και άλλους παρόμοιους στίχους προσπαθούν να μεταδώσουν στους ανθρώπους την ουσία της εσωτερικής ομορφιάς. Διότι, μέσα από αυτή την μουσική δεν καλύπτουν σκέψεις και αισθήματα για να γίνουν αποδεκτοί, αλλά παραδίδουν ότι έχουν άφθαρτο. Συχνά σε κομμάτια τους παρουσιάζονται εικόνες για πάρκα σε γειτονιές, για βόλτες σε μια θέα, για την ίδια τους την πόλη την Αθήνα, με σκοπό να δείξουν πως η ευτυχία βρίσκεται στα απλά.

Βέβαια, όσο λάτρευαν την Αθήνα στο ξεκίνημα τους, καθώς αυτό είναι προφανές στο κομμάτι «Αθήνα πόσο σ΄ αγαπώ», τόσο φαίνεται να έχει αλλάξει αυτή η κατάσταση. Αυτό το παρατηρούμε στο κομμάτι «Καίγομαι» με τον στοίχο «Καλώς ήρθατε στην πρωτεύουσα, θαυμάστε την Ακρόπολη μας και τα ωραία μας μαγαζιά, όσο τα παιδιά μας ξενιτεύονται στα βόρεια της Ευρώπης μήπως και γλυτώσουν από τα ψυχοσωματικά», δείχνοντας την σκληρή πλευρά αυτής της πόλης και την επιβίωση σε αυτήν.

Πηγή εικόνας: pinterest.gr

Το 2021, μετά την δημοσίευση του δίσκου «Νύχτα», οι Λόγος Τιμής ανάρτησαν 6 τραγούδια τους στην νοηματική, ώστε να δώσουν την ευκαιρία σε κωφά άτομα να «νιώσουν» τα κομμάτια τους και όσα έγραφαν.

Οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις τους εκτός κάποιου άλμπουμ είναι το “Depon” από το Ελεύθερο Πνεύμα και το «Που ήσουν» από το Κοράκι, δυο κομμάτια που κάνουν τον ουρανό να κοκκινίσει από καπνογόνα σε κάθε συναυλία καθώς το κοινό έχει φτάσει σε σημείο να ακούγεται πιο δυνατά και από τα ίδια τα μικρόφωνα.

Τέλος, όμως, αν δεν είχαμε κάποιον που θα νιώθαμε πως μας καταλαβαίνει μέσω της μουσικής, πως θα παίρναμε θάρρος για να εκφράσουμε όσα δεν μπορούμε να πούμε με απλά λογία; Η μουσική τους δεν είναι μόνο διασκέδαση και ψυχαγωγία, όμως είναι και στήριγμα σε δύσκολες καταστάσεις, έκφραση όταν το ίδιο το άτομο δεν μπορεί να εκφραστεί, ξεκούραση όταν γυρνάει από την δουλειά, ελπίδα πως κάποιος μπορεί να κατανοήσει και δεν είναι μόνο, δύναμη τις νύχτες που το μοναδικό φως που λάμπει είναι αυτό από την σελήνη. Αδημονούμε για τον 12ο χρόνο και ελπίζουμε αυτή η μουσική οικογένεια να κρατήσει για πάντα, γιατί όπως λέει και το τραγούδι τους, με αυτούς είμαστε λίγο πιο δυνατοί!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Λόγος Τιμής (Logos Timis) OFFICIAL, youtube.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλίκη Μπρίνιου
Αλίκη Μπρίνιου
Είναι 20 ετών και κατάγεται από την πόλη των Ιωαννίνων. Βρίσκεται στο 3ο έτος του τμήματος Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει κατακτήσει την αγγλική γλώσσα ως το επίπεδο C2 (τελικό), καθώς έχει λάβει και πιστοποίηση για τον Κώδικα Μπράιγ. Στον ελεύθερο χρόνο της επιλέγει να ακούσει μουσική, να διαβάσει βιβλία ή να παρακολουθήσει κάποια ταινία ή σειρά. Επιπλέον της αρέσει να ταξιδεύει.