21.9 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηVladimir Putin και Vyacheslav Volodin εναντίον ΝΑΤΟ για το Ρωσο-Ουκρανικό ζήτημα

Vladimir Putin και Vyacheslav Volodin εναντίον ΝΑΤΟ για το Ρωσο-Ουκρανικό ζήτημα


Της Στέλλας Πετρακάκη,

Ο καιρός περνά και η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, δυστυχώς, δεν μεταβάλλεται. Ειδικότερα, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία τροποποίηση στο πεδίο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κρατών, η Ρωσία συνεχίζει να δυσχεραίνει όλο και περισσότερο την εν λόγω κατάσταση, εξαπολύοντας φήμες και θεωρίες συνωμοσίας απέναντι στις κεντροευρωπαϊκές χώρες της Ε.Ε.. Οι χώρες αυτές μάλιστα, υποστήριζαν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αναγκαιότητα της λήξης του πολέμου, ενώ εξαρχής στάθηκαν στο πλευρό της πληγείσας Ουκρανίας, προσφέροντας την βοήθειά τους. Από την μία πλευρά, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin κατηγορεί την Δύση για όλα τα δεινά που έχει επιφέρει στην χώρα του, και ταυτόχρονα επιρρίπτει και αποδίδει την πλειονότητα των ευθυνών στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε μεγάλο μέρος των αποφάσεων της Ε.Ε. σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση του πολέμου.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, Vyacheslav Volodin, κατηγορεί έντονα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα το ΝΑΤΟ ότι προσφέρει υπόγεια αρωγή στην Ουκρανία, ώστε να επιλέξει η τελευταία, ποιες πόλεις της Ρωσίας θα πλήξει στο εξής. Ακόμη, το ΝΑΤΟ κατηγορείται από τον Volodin πως καταστρώνει στρατιωτικές ενέργειες με πολύ στοχευμένο περιεχόμενο, αλλά και πως λειτουργεί ως εντολοδότης στην ουσία προς το Κίεβο. Φυσικά όλες οι ανωτέρω θεωρίες βασίζονται στο ένα και μοναδικό ζήτημα που μέχρι στιγμής έχει συζητηθεί κυρίως από τη ρωσική πλευρά, την παροχή όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση. Επομένως, σύμφωνα με τις ρωσικές θεωρίες, από την στιγμή που η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα όπλα που τις παρέχει ο «μεγάλος εχθρός» των ανατολικών ορίων, τότε θεωρείται δεδομένο ότι εμπλέκεται άμεσα και το ΝΑΤΟ στην έκβαση των συρράξεων.

Ο Vyacheslav Volodin αποτελεί στενό συνεργάτη του Ρώσου Προέδρου Putin και, βεβαίως, έναν από τους εντονότερους ενισχυτές των εχθρικών σκέψεων του ίδιου, εναντίον της δυτικής πλευράς και των ΗΠΑ. Οπότε, οι παραπάνω σκέψεις και θεωρίες δηλώθηκαν την επομένη από τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, πως εάν η Ουκρανία επιχειρήσει την στρατιωτική επίθεση σε εδάφη βαθύτερα στη Ρωσία, τότε αυτόματα η σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα αποκτήσει άλλο περιεχόμενο και θα σημαίνει πως το ΝΑΤΟ και η Δύση κηρύσσει πόλεμο στην Ρωσία, γεγονός που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με καμία θεωρία. Αποτελεί μια συνωμοσιολογική σκέψη που «μπάζει» από όπου κι αν το δει κανείς και από όποια οπτική γωνία μελετηθεί και αναλυθεί.

Πηγή Εικόνας: REUTERS / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Gavriil Grigorov

Επιπρόσθετα, ο Vyacheslav Volodin, δεν σταματά τις δηλώσεις μόνο σε κοινότοπες και επουσιώδεις σκέψεις, αλλά κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία πως πρόκειται να χτυπήσουν την Ρωσία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να καλύψουν την εμπλοκή τους στον διμερή πόλεμο των δύο τελευταίων χρόνων. Και μην πιστεύοντας πως η χρήση όπλων είναι αρκετή για να πλήξει την Ρωσία, ο Volodin κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη Δύση πως πρόκειται να εξαπολύσουν προς τη Ρωσία εχθρικές ενέργειες με τη χρήση πυραύλων. Με κατηγορίες προς την Ουκρανία για χρήση συμβούλων, εκπαιδευτών και μισθοφόρων του ΝΑΤΟ, επιρρίπτει ευθύνες προς ολόκληρες μονάδες στρατού που φέρεται να είναι εξοπλισμένες με νατοϊκά όπλα, όπως ισχυρίζεται σε δηλώσεις του.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω απόψεις του Ρώσου Προέδρου και του στενού συνεργάτη του Vyacheslav Volodin, οι αλλεπάλληλες ανταλλαγές κατηγοριών ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία έχουν μια ειδοποιό διαφορά, η οποία θα αναφερθεί παρακάτω.

Την στιγμή που η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για υπόγειες επιθέσεις με στόχο την εκπλήρωση των ιμπεριαλιστικών προοπτικών του Putin, τοποθετώντας ως προσωπείο την εν γένει δικαιωματική απόκτηση εδαφών, καθώς «η Ουκρανία τα απέκτησε ύστερα από αυθαίρετες πρακτικές», η Ρωσία κατηγορεί την Δύση για εχθρικές πρακτικές εναντίον της, από την στιγμή που η Δύση «συνεργάζεται στενά με το ΝΑΤΟ, έχοντας το ως εντολοδότη του Κιέβου για να επιτευχθούν οι ιμπεριαλιστικές προοπτικές των ΗΠΑ». Η ανταλλαγή κατηγοριών τέτοιου τύπου ξυπνά μνήμες Ψυχρού Πολέμου, ανασύροντας σκέψεις και ενδοιασμούς για το κατά πόσο σύντομα θα λήξει ο πόλεμος. Διότι, οι κατηγορίες της Δύσης γίνονται με βάση απτά γεγονότα, ενώ η Ρωσία κατηγορεί με βάση τις συνωμοσιολογικές σκέψεις του ολοκληρωτικού ηγέτη της.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Η ρωσική βουλή κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι συμμετέχει ήδη στον πόλεμο στην Ουκρανία, CNN Greece, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στέλλα Πετρακάκη
Στέλλα Πετρακάκη
Γεννημένη το 1995 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από το Γεράνι Ρεθύμνης, σπούδασε στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα πολιτικής, καθώς και τα πολιτιστικά θέματα. Μιλάει Αγγλικά, Ρουμανικά και Ρωσικά. Κατέχει τη θέση υπεύθυνης νεολαίας στην νεοσύστατη ΑΜΚΕ SEE In Action (South Eastern Europe In Action). Το χόμπι της είναι το πιάνο, ειδικά η μελέτη κλασικής μουσικής.