21.9 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηTo Υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τη σημασία του Καστελόριζου

To Υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τη σημασία του Καστελόριζου


Της Αμαλίας Θεοχαρίδου,

Ο Νίκος Δένδιας, σε μια προσπάθεια ανάδειξης και υπογράμμισης του ελληνικού αισθήματος, παρά τις όσες προκλήσεις προκύπτουν από την τουρκική πλευρά, παρεβρέθηκε στο Καστελόριζο, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης. Ο Υπουργός, που με την παρουσία του τίμησε την 81η επέτειο απελευθέρωσης της νήσου Μεγίστης, έκανε δυναμικές δηλώσεις, υπογραμμίζοντας την ελληνικότητα των νησιών. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να αντικρούσουν τα εξαπλωμένα νέα αναφορικά με τον χαρακτηρισμό των Δωδεκανήσων ως τουρκικά, στα τουρκικά σχολικά βιβλία, καθώς και με το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας, που εντάσσεται στην ύλη των Τούρκων μαθητών.

Ο Δένδιας απέκρουσε οποιαδήποτε προσπάθεια ορισμού του Καστελορίζου ως τουρκικό, αναιρώντας κάθε προσπάθεια ειδικής μεταχείρισής τους από τη γειτονική χώρα, λόγω εγγύτητας, ως παράνομη σύμφωνα με τα επίσημα και υπογεγραμμένα έγγραφα της Συνθήκης της Χάγης, συμπληρώνοντας ότι οι ελληνικές θέσεις στο θέμα αυτό χαίρουν κάθε υποστήριξης και νομιμότητας, όπως ορίζει το καθεστώς της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Περαιτέρω δήλωσε πως «το άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης προβλέπει ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Και δεν γίνεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση για το μέγεθος των νησιών».

Ο Υπουργός δικαιολόγησε τις ελληνικές πράξεις ως πράξεις υπεράσπισης των νομίμων εδαφών της χώρας, κατά το πώς ορίζει το Σύνταγμά της, και προστατεύοντας την ακεραιότητα των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Ειδάλλως, όπως τόνισε ο Υπουργός, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο και απροσπέλαστο νομικό παράδοξο. Ο Δένδιας στάθηκε στη συνεργασία της Ελλάδος με την Αίγυπτο στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αναφέροντας ότι η ομαλή συνεργασία της με τη δεύτερη χώρα, καθώς και την Κύπρο, οφείλεται στο γεγονός ότι και οι τρεις είναι κράτη που σέβονται και τιμούν τις επίσημα συμφωνημένες και υπογεγραμμένες συνθήκες.

Σχετικά με τον βαθμό προετοιμασίας και ετοιμότητας των ελληνικών δυνάμεων, ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε πως «δημιουργούμε τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία του ελληνισμού, ώστε η πατρίδα μας να είναι ικανή, ανεξαρτήτως απειλής, να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, διασφαλίζοντας έτσι και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», μέσω των δυνατοτήτων της Ατζέντας 2030. Για τον Υπουργό, η έννοια της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας δεν είναι δεδομένες, καθώς κάθε σωστό έθνος οφείλει να τις διαφυλάττει και να τις προτάσσει έναντι των σύγχρονων προκλήσεων που προκύπτουν στις μέρες μας. Προς τιμήν της επετείου, λοιπόν, ο Υπουργός παρέστη στη δοξολογία και αργότερα κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του νησιού, υπό τη συνοδεία εκκλησιαστικών και τοπικών αρχών.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Δένδιας: Κομβικό σημείο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της πατρίδας μας το Καστελόριζο, protothema.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αμαλία Θεοχαρίδου, Αρχισυντάκτρια Ξενόγλωσσης Έκδοσης
Αμαλία Θεοχαρίδου, Αρχισυντάκτρια Ξενόγλωσσης Έκδοσης
Γεννημένη το 2003, σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέους πολιτισμούς.