26.3 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΗ επάνοδος των Oasis

Η επάνοδος των Oasis


Της Ειρήνης Λάττα,

Ίσως οι λίγο πιο παλιοί είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με το θρυλικό συγκρότημα των Oasis, οι οποίοι επιστρέφουν ξανά στη σκηνή, όπως λέγεται, προκαλώντας σάλο. Πρόκειται για ένα ροκ συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 και έγινε γνωστό κυρίως από τις επιτυχίες Wonderwall και το Don’t Look Back In Anger, καθιερώνοντας τους ως ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στη βρετανική μουσική ιστορία πριν από τη διάλυσή τους το 2009. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή, όταν σχηματίστηκε το συγκρότημα από τον Liam Gallagher, τον Paul Arthurs, τον Paul McGuigan και τον Tony McCarroll, στους οποίους σύντομα προστέθηκε και ο μεγαλύτερος αδερφός του Liam, Noel Gallagher.

Happier times: Noel and Liam Gallagher in 2005. Πηγή εικόνας: perthnow.com.au / Δικαιώματα χρήσης: Sony

Έχοντας οκτώ single πρώτης θέσης και οκτώ album πρώτης θέσης, τους απονεμήθηκαν δεκαπέντε NME Awards, εννέα Q Awards, τέσσερα MTV Europe Music Awards και έξι BRIT Awards, συμπεριλαμβανομένου ενός, το 2007, για τη συνεισφορά τους στη μουσική και ένα για το καλύτερο των τελευταίων 30 χρόνων από τους ακροατές του BBC Radio 2. Ακόμα, έχουν προταθεί τρεις φορές για βραβείο Grammy. Συνολικά, οι πωλήσεις δίσκων μέχρι το 2009, ξεπέρασαν τα 70 εκατομμύρια παγκοσμίως. Μάλιστα, το συγκρότημα είναι και στη λίστα των Guinness Book of World Records του 2010, στην κατηγορία για τη «Μεγαλύτερη Παραμονή σε Top 10 chart της Βρετανίας από Συγκρότημα», αφού παρέμεινε στο Top 10 της Βρετανίας για 22 συνεχόμενες εβδομάδες.

Τον Αύγουστο του 2009, ο Noel Gallagher αποχώρησε από τους Oasis, μετά από διαμάχη του με τον αδερφό του Liam στα παρασκήνια μιας εμφάνισης σε ένα φεστιβάλ, γεμίζοντας πολλά ερωτηματικά τους φαν του συγκροτήματος. Ο Liam Gallagher υποστήριξε ότι τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος θα συνέχιζαν να δημιουργούν μαζί μουσική, αλλά απέρριψε την πιθανότητα το συγκρότημα να συνεχίσει με το ίδιο όνομα. Έτσι, δημιουργήθηκε το συγκρότημα Beady Eye, το οποίο διατήρησε τον αρχικό ήχο των Oasis μέχρι τη διάλυση τους το 2014.

Πηγή εικόνας: news247.gr

Στη μουσική τους, οι Oasis επηρεάστηκαν κυρίως από τους The Beatles, σε σημείο που τα βρετανικά ΜΜΕ μιλούσαν για εμμονή. Τόσο στη μουσική, όσο και στους στίχους, οι Oasis έχουν ακόμα αναφέρει ως επιρροή τους και άλλους καλλιτέχνες, όπως οι The Rolling Stones, The Who, Bob Dylan, T. Rex, David Bowie, Pink Floyd, Slade, Led Zeppelin, The Doors, Fleetwood Mac, Νιλ Γιανγκ, κ.α. Πολλοί, μάλιστα, εμπνεύστηκαν από τους Oasis και το στυλ τους, μερικοί εκ των οποίων είναι οι Arctic Monkeys, οι Jet, οι Twisted Wheel, οι Weezer, οι The Killers, οι Coldplay, οι The Coral, οι Glasvegas, οι Sum 41, οι Ricky, οι The Libertines, οι The Enemy, ο Ryan Adams, οι The Rifles, οι The Pigeon Detectives, οι Kasabian και ο Robbie Williams.

Τέλος, το τραγούδι Wonderwall, το οποίο βγήκε στην επιφάνεια το 1995, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ύμνος της συγκεκριμένης εποχής, καθώς και ταυτότητα του συγκροτήματος. Οι απόψεις διίστανται για το νόημα του τραγουδιού, μιας και είχε μείνει η άποψη πως αναφέρεται σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο στο οποίο κανείς μπορεί να το αφιερώσει. Παρ’όλα αυτά, ο Noel υποστήριξε πως το τραγούδι προορίζεται για κάποιον φανταστικό φίλο, ο οποίος θα έρθει να σε σώσει από τον εαυτό σου, οπότε αν θέλετε τη γνώμη μου, μπορούν οι δύο αυτές απόψεις να συνδυαστούν. Σίγουρα η επιστροφή των Oasis μας γεμίζουν ανάμεικτα συναισθήματα, και κυρίως ενθουσιασμό για το τι έρχεται.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Οι Oasis επιβεβαιώνουν την επανένωση τους και ανακοινώνουν συναυλίες το 2025, cnn.gr, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Λάττα
Ειρήνη Λάττα
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά την άθληση, τη μουσική, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Της αρέσει πολύ να ταξιδεύει και να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, να διαβάζει βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης και να μαθαίνει νέα πράγματα!