12 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕπιβεβαίωση της Ελληνογαλλικής Συμμαχίας

Επιβεβαίωση της Ελληνογαλλικής Συμμαχίας


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Την προηγούμενη Κυριακή, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γαλλίας συναντήθηκαν στην Αθήνα. Το κέντρο βάρους ήταν οι ελληνογαλλικές σχέσεις και η κοινή συμπόρευση σε μια σειρά από ζητήματα. Βασικές θεματικές ήταν η αμυντική συμμαχία, το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια με την ένταξη των σχετικών κρατών σε αυτήν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τον ομόλογό του για το επόμενο βήμα που θα κάνει. Ο Στεφάν Σεζουρνέ προτάθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο για νέος Ευρωπαίος Επίτροπος, μετά από την παραίτηση του Τιερί Μπρετόν από τη θέση αυτήν. Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Η προσωπική σας συμβολή από τη νέα θέση σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμβάλει καίρια στην ανταγωνιστικότητα και στην ευημερία της Ευρώπης. Έχουμε κοινή αντίληψη για τη γεωστρατηγική σημασία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Μεσογείου». Από την πλευρά του ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην Άμυνα. Η συνεργασία είναι σημαντική και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί με επιπλέον θωράκιση της Άμυνας της Ελλάδας. Ο Σεζουρνέ ανέφερε: «Αν έπρεπε να αναδείξω έναν τομέα, αυτός θα ήταν η στρατιωτική συνεργασία. Οι φρεγάτες Μπελαρά και τα αεροσκάφη Ραφάλ αποτελούν παράδειγμα αυτής της συνεργασίας».

Πηγή εικόνας: Ναυτεμπορική / Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: Alexandros Michailidis / SOOC

Σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, κι ενώ η Γερμανία αυστηροποιεί τους ελέγχους στα σύνορά της, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν για κοινό συντονισμό. Υπάρχει ανάγκη «ενός δίκαιου καταμερισμού των βαρών, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανάγκη και τον πόνο των ανθρώπων», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Χρειάζονται κινήσεις «ώστε να προτεραιοποιήσουμε τις δράσεις μας στην κατεύθυνση εφαρμογής του συμφώνου», όπως είπε. Ο Γάλλος Υπουργός κινήθηκε στην ίδια πλευρά. Δήλωσε ότι «έχουμε μεγάλη σύγκλιση απόψεων στα ευρωπαϊκά θέματα. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να εφαρμοστεί το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Είναι μεγάλο διακύβευμα να δείξουμε ότι τα κείμενα που έχουν ψηφιστεί στην Ευρώπη είναι εφαρμόσιμα. Να μην υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις όσον αφορά το Μεταναστευτικό στην Ευρώπη». Αυτό δείχνει ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό, δεν πρέπει να επιβαρύνει τις χώρες πρώτης εισόδου.

Σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι γνωστό ότι είναι υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων. Κι αυτό είναι το σωστό. Φυσικά, όμως, θα πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και το Διεθνές Δίκαιο. Είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχουν συμβάσεις που έχουν υπερεθνική νομική ισχύ. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και την παραβίασή της από την άλλη πλευρά. «Απαραίτητη προϋπόθεση για την ευόδωση της προοπτικής αυτής είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Η καθολική —και όχι επιλεκτική— τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Ειδικότερα, και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνω ότι ως διεθνής συνθήκη έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη και πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα». Η Αθήνα πρέπει να απαντά στην κατά το δοκούν εφαρμογή της Συμφωνίας από τα Σκόπια. Δεν πρέπει να αφήνονται περιθώρια που θα είναι επιζήμια στο παρόν και το μέλλον!

Κλείνοντας, προσπαθούν να επαναφέρουν την επιτυχημένη συνταγή στην Εξωτερική Πολιτική. Πέρα από το πολιτικό θέμα όμως, είναι απαραίτητο να δείχνουμε προσοχή και αμεσότητα ειδικά σε φάσεις που μπαίνουν στον δημόσιο διάλογο παράγοντες που δεν συμβαδίζουν με το Διεθνές Δίκαιο. Η Εξωτερική Πολιτική χρειάζεται να ασκείται με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και άμεσα αντανακλαστικά. Η Συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας δείχνει τον δρόμο και πρέπει να συνεχιστεί!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ελλάδα – Γαλλία (σε όλα) συμμαχία: Συμφωνία Σεζουρνέ με Γεραπετρίτη για Προσφυγικό, ασφάλεια στη Μεσόγειο και αμυντική συνεργασία, parapolitika.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.