22 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΓιάννης Χαρούλης: Μία μοναδική φωνή που μαγνητίζει

Γιάννης Χαρούλης: Μία μοναδική φωνή που μαγνητίζει


Του Ανδρέα Πετρόπουλου,

Ο Γιάννης Χαρούλης γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1981 στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεγάλωσε στα Έξω Λακώνια του Αγίου Νικολάου. Σε ηλικία έξι ετών, αντί για το ποδήλατο που ζήτησε από τον πατέρα του, πήρε δώρο ένα μαντολίνο, με το οποίο ξεκίνησε τη μουσική του διαδρομή. Σύντομα, απέκτησε το πρώτο του λαούτο. Κατά την εφηβεία του, συμμετείχε ήδη ως μουσικός σε τοπικά πανηγύρια και εκδηλώσεις.

Το 2002, σε μια από τις εμφανίσεις του, τον άκουσε ο Χρήστος Θηβαίος, ο οποίος διέκρινε αμέσως το ταλέντο του και τον προσκάλεσε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη συναυλία-αφιέρωμα για τον Νίκο Ξυλούρη στον Λυκαβηττό. Ο Χαρούλης έκλεψε την παράσταση ερμηνεύοντας τα τραγούδια Κόσμε χρυσέ και Πόνοι της Παναγιάς. Η συναυλία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 2003 με τίτλο Σαν έρθουν μάνα οι φίλοι μου, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγάλης του πορείας.

Πηγή εικόνας: giannisharoulis.gr

Μετά την αξέχαστη εμφάνιση στον Λυκαβηττό, ο Γιάννης Χαρούλης άφησε την Κρήτη και μετακόμισε στην Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρό του. Το 2003 κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος με τίτλο Γύρω μου και εντός, σε μουσική του Μιχάλη Νικολούδη. Το 2006, υπό την παραγωγή του Μάνου Ξυδούς, ακολούθησε ο δεύτερος δίσκος του, Χειμωνανθός. Το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους της Ελένης Φωτάκη ξεχώρισε και αποτέλεσε ένα ισχυρό πρώτο αποτύπωμα στην πορεία του καλλιτέχνη.

Στον ίδιο δίσκο, ο Γιάννης Χαρούλης ερμηνεύει το Στις χαραυγές ξεχνιέμαι του Θανάση Παπακωνσταντίνου, τα Εκατόφυλλα του Μάνου Ξυδούς, καθώς και το δικό του τραγούδι Σύννεφα του γιαλού. Οι εμφανίσεις του αυξάνονται συνεχώς, και το κοινό τον ξεχωρίζει και τον αγαπά για το ιδιαίτερο ύφος του. Το 2010 συμμετείχε μουσικά στη σειρά «Το Νησί», τραγουδώντας τα κομμάτια Έλα πάρε με και Μαύρη πεταλούδα.

Το 2012 ο Γιάννης Χαρούλης έκανε ένα ακόμα σταθερό βήμα στην καριέρα του με την κυκλοφορία του δίσκου Μαγγανείες, που περιλαμβάνει τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ο δίσκος βρήκε θερμή ανταπόκριση από το κοινό του, το οποίο επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον νεαρό Κρητικό, και σύντομα έγινε χρυσός. Το 2013 ο Χαρούλης επέστρεψε στον Λυκαβηττό, όπου είχε πρωτοσυστηθεί στο ευρύ κοινό. Οι δύο sold out συναυλίες ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε δίσκο με τον τίτλο Χίλια καλώς εσμίξαμε.

Το 2016, ο Χαρούλης ξάφνιασε ευχάριστα το κοινό του, ειδικά τους λάτρεις της μελοποιημένης ποίησης, τραγουδώντας στίχους από τον Δωδεκάλογο του γύφτου του Κωστή Παλαμά, σε μουσική του Λουκά Θάνου. Η επιλογή ήταν ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς οι στίχοι του Παλαμά —που καταγγέλλουν την πολιτική ανευθυνότητα και αφυπνίζουν τις ανθρώπινες συνειδήσεις— παραμένουν διαχρονικοί. Μέσα από τραγούδια όπως Από μια πατρίδα, Το σπίτι που γεννήθηκα, Ο Απαρνητής, και Αγάπη, ο Χαρούλης αγγίζει τα ίδια αυτά θέματα. Την ίδια χρονιά, συμμετείχε, επίσης, σε έναν σημαντικό δίσκο, το Φύλαξα τ’ όνειρο του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας το τραγούδι Της αγάπης αίματα μαζί με τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα και Μαρία Φαραντούρη.

Πηγή εικόνας: giannisharoulis.gr

Όσοι έχουμε παρευρεθεί σε μια εμφάνιση του Γιάννη Χαρούλη καταλαβαίνουμε αμέσως γιατί οι συναυλίες του μοιάζουν με μουσικές γιορτές που δεν θες να χάσεις. Η επιτυχία αυτών των παραστάσεων οφείλεται σε πολλά στοιχεία: στον σεβασμό προς τη μουσική και το κοινό, στην αγάπη και την αληθινή επικοινωνία με τους ανθρώπους, και στην επιθυμία του καλλιτέχνη να μοιραστεί ό,τι νιώθει. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που κάνουν τις εμφανίσεις του ξεχωριστές. Ο Χαρούλης έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Χρήστος Θηβαίος, η Νατάσσα Μποφίλιου, η Μελίνα Κανά, ο Έρικ Μπάρτον και οι Χαΐνηδες, μεταξύ άλλων. Τέλος, συμμετοχές του σε δισκογραφικές δουλειές είναι ακόμη περισσότερες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Γιάννη Χαρούλης, giannisharoulis.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Πετρόπουλος
Ανδρέας Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.