28 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός“Little Miss Sunshine” (2006): Ένα τραγελαφικό ταξίδι της ζωής

“Little Miss Sunshine” (2006): Ένα τραγελαφικό ταξίδι της ζωής


Της Αλεξάνδρας Καλογεροπούλου,

Η ταινία Little Miss Sunshine είναι δραματική κωμωδία. Σκηνοθετήθηκε από τον Jonathan Dayton και τη Valeria Faris και σεναριογράφος είναι ο Michael Arndt. Συμμετέχουν οι εξής ηθοποιοί: Steve Carell, Toni Collette, Paul Dano, Abigail Breslin και Alan Arkin. Η ταινία γυρίστηκε στην Αριζόνα και τη Νότια Καλιφόρνια τον Ιούνιο του 2005 και ολοκληρώθηκε περίπου μετά από ένα μήνα. Η παραγωγή είναι της εταιρείας Big Beach Films.

H ιστορία που παρουσιάζεται αφορά μια δυσλειτουργική οικογένεια που πραγματοποιεί ένα ταξίδι με προορισμό την περιοχή όπου διεξάγονται τα παιδικά καλλιστεία, για να λάβει μέρος η μικρή κόρη τους. Τα μέλη αυτής της οικογένειας είναι όλοι πολύ ξεχωριστοί χαρακτήρες. Ας ξεκινήσουμε με τον πατέρα, ο οποίος είναι ο πιο αυστηρός από τους άλλους, κυνηγάει την επιτυχία και κατατάσσει τους ανθρώπους σε αποτυχημένους και επιτυχημένους. Παρόλο που και ο ίδιος βιώνει κάποιες αναποδιές στη δουλεία του, δεν αλλάζει τις απόψεις του.

Στη συνέχεια έχουμε τον παππού της οικογένειας, ο οποίος έχει μία ιδιαίτερη κοσμοθεωρία και για το πώς πρέπει κάποιος να ζει τη ζωή του. Είναι ηδονιστής, αφού κυνηγάει την εύκολη απόλαυση, είναι εθισμένος στα ναρκωτικά, έχει πολλά περιοδικά ερωτικού περιεχομένου, και ζει γενικότερα έναν έκλυτο βίο, ο οποίος τον φέρνει σε μπελάδες. Παρόλα αυτά, καταφέρνει να έχει μια καλή σχέση με την εγγονή του την οποία εμψυχώνει.

Πηγή εικόνας: IMDb

Ακολούθως, έρχεται και ο θείος να μείνει μαζί με την οικογένεια μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας. Ο Frank βίωσε μια ερωτική απογοήτευση. Ερωτεύθηκε έναν άντρα ο οποίος ήθελε κάποιον άλλον. Αυτό τον έκανε να πάθει κατάθλιψη και να κάνει πραγματικότητα τις αυτοκτονικές σκέψεις του. Ήταν αρκετά μελαγχολικός, στεναχωρημένος και λιγομίλητος. Ένιωθε ότι η ζωή του είχε περιέλθει σε ένα τέλμα. Δεν έβρισκε ευχαρίστηση σε τίποτα και ήταν αρκετά απαθής.

Επίσης, υπήρχε και ένας μεγάλος γιος ο οποίος πήγαινε σχολείο και ήθελε να γίνει πιλότος. Είχε πάρει όρκο σιωπής και δεν μιλούσε σε κανέναν. Ήταν αρκετά οξύθυμος και αντιδραστικός και δεν είχε καλές σχέσεις με την οικογένειά του. Μάλιστα, τους αντιπαθούσε, κάτι το οποίο τους εξέφρασε κάποια στιγμή που αποφάσισε να μιλήσει.

Η κόρη ήταν ένα μικρό χαρούμενο κορίτσι που είχε ακόμη αυτήν την τρυφερότητα και αθωότητα της ηλικίας της. Το όνειρό της ήταν να πάρει μέρος σε αυτό τον διαγωνισμό και προετοίμαζαν με τον παππού της τη χορογραφία που θα έδειχνε. Ήταν, επίσης, αρκετά αγχωμένη με την προοπτική της ήττας που θα είχε ως απόρροια ο πατέρας να την αποδοκιμάσει, αφού, αν γινόταν αυτό, θα ανήκε στην κατηγορία των αποτυχημένων.

Το τελευταίο άτομο αυτής της οικογένειας είναι η μητέρα, η οποία ήταν ένα ήπιων τόνων άτομο, αλλά και εκφραστική ως προς τα συναισθήματά της. Αγαπούσε πολύ όλους τους συγγενείς της, πράγμα που φανερώνεται και με τη συμπόνοια και περίθαλψη που προσέφερε στον αδερφό της στο νοσοκομείο μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του.

Σε αυτό το ταξίδι συμβαίνουν διάφορα συμβάντα, τα οποία διαταράσσουν τις ισορροπίες και τη διάθεση των ηρώων. Έρχονται αντιμέτωποι με σκληρές αλήθειες της ζωής, με άτομα του παρελθόντος, με τον θάνατο, όμως αυτοί συνεχίζουν το ταξίδι τους για να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό. Ανακαλύπτουν πολλά μαθήματα ζωής κατά τη διαδρομή προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές στη ζωή τους.

Πηγή εικόνας: brattlefilm.org

Η ταινία μας διδάσκει: Πρώτον, να μην καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας και να βρίσκουμε έναν τρόπο να εκτονωνόμαστε, γιατί η ζωή είναι γεμάτη με απογοητεύσεις και δεν πηγαίνουν όλα όπως τα φανταζόμαστε. Δεύτερον, να κάνουμε αυτά που αγαπάμε χωρίς να νοιαζόμαστε τι θα πούνε οι άλλοι για εμάς και αν δεν έρθουν όλα όπως τα θέλαμε να το αποδεχτούμε, γιατί και αυτό είναι μέρος της ζωής. Το τελευταίο και πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως ό,τι και να συμβεί έχουμε την οικογένειά μας δίπλα μας. Μπορεί να μην είναι η ιδανική και να μην υιοθετούμε τις ίδιες απόψεις, αλλά θα είναι εκεί για εμάς.

Πραγματικά, αυτή η ταινία είναι διασκεδαστική με το χιούμορ που διαθέτει, αλλά ταυτοχρόνως αγγίζει λεπτά θέματα που βιώνει ο καθένας ξεχωριστά αλλά και μέσα στην οικογένεια. Αξίζει να τη δείτε για να αναστοχαστείτε τα μηνύματα που περνάει, αλλά και να εντυπωσιαστείτε από τις καταπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 5 Life lessons worth memorizing from “Little Miss Sunshine”, nylon.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία - Αλεξάνδρα Καλογεροπούλου
Γεωργία - Αλεξάνδρα Καλογεροπούλου
Είναι φοιτήτρια Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ. Παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια πάνω στο αντικείμενο σπουδών της και έχει πάρει το proficiency στα αγγλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να παίζει κιθάρα, να τραγουδάει και να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και βιβλία σχετικά με την τέχνη.