22 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΓυρίσαμε από τις διακοπές... και τώρα; 4+1 tips για την επαναφορά στην...

Γυρίσαμε από τις διακοπές… και τώρα; 4+1 tips για την επαναφορά στην καθημερινότητα!


Της Κωνσταντίνας Βουδούρη, 

Αν και πολλοί είναι αυτοί που στεναχωριούνται, καθώς το τέλος του καλοκαιριού έχει έρθει και επίσημα, αφού διανύουμε ήδη τον Σεπτέμβριο, η λήξη του καλοκαιριού δυστυχώς είναι γεγονός. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να έρθει γρήγορα ο χειμώνας και τα κρύα, όπως συχνά λένε. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, η μετάβαση από τη ξεγνοιασιά και τη χαλαρότητα που σου δίνει ως ένα μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι, είναι αρκετά δύσκολη τόσο για τους μεν όσο και για τους δε. Καλείσαι να μπεις ξανά σε πρόγραμμα, να έχεις περισσότερη πειθαρχία και έλεγχο και φυσικά πολλές περισσότερες υποχρεώσεις. 

Επίσης, το τέλος του καλοκαιριού και η έναρξη ουσιαστικά του φθινοπώρου, η οποία και πραγματοποιείται με την έναρξη του Σεπτεμβρίου, τον μήνα που σηματοδοτεί και την έναρξη των σχολείων. Αυτό σημαίνει πως το να μπεις σε πρόγραμμα και γενικότερα, η επαναφορά στην κανονικότητα μετά το καλοκαίρι και μετά τις διακοπές, αφορά τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, πόσο μάλλον αυτούς που είναι γονείς. 

Πηγή εικόνας: pixabay.com/ Δικαιώματα χρήσης: tanrica

Η επαναφορά στην κανονικότητα αν και φαίνεται κάτι αρκετά δύσκολο, που σαφώς και είναι ως έναν βαθμό, δεν είναι ακατόρθωτο. Χρειάζεται προσπάθεια και ο καιρός είναι αυτός που θα επαναφέρει σιγά σιγά τα πράγματα όπως ήταν πριν το καλοκαίρι. Τι μπορούμε, όμως εμείς να κάνουμε για να συνεισφέρουμε σε αυτή τη μετάβαση στη κανονικότητα, ώστε να γίνει πιο γρήγορη και ανώδυνη;

Ξύπνησε νωρίς

Όσο δύσκολο και αν σου ακούγεται, είναι πολύ σημαντικό να ξυπνάς νωρίς και να έχεις όλη τη μέρα μπροστά σου να φτιάξεις το πρόγραμμα σου. Για παράδειγμα, να τακτοποιήσεις τις υποχρεώσεις σου, να χαλαρώσεις λίγο πριν πας στη δουλειά ή τα παιδιά στο σχολείο και να έχεις λίγο προσωπικό χρόνο που, όπως γίνεται κατανοητό, είναι ελάχιστος.

Βάλε νέους στόχους

Το φθινόπωρο – και ειδικά ο Σεπτέμβριος – σηματοδοτεί μια νέα αρχή και γι’ αυτόν τον λόγο αποτελεί την καλύτερη περίοδο για να ξεκινήσεις νέα πράγματα και να θέσεις νέους στόχους και όνειρα. Να κάνεις όσο καλύτερο προγραμματισμό μπορείς για τη νέα σεζόν που έρχεται.

Διάλεξε τις φετινές δραστηριότητες

Είτε για εσένα που δεν έχεις παιδιά και θα διαλέξεις μόνο για τον εαυτό σου, είτε για σένα που έχεις παιδιά και θα διαλέξεις τις φετινές δραστηριότητες τόσο για αυτά όσο και για εσένα, προσπάθησε αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα ενδιαφέροντα τους και τα ενδιαφέροντά σου αντίστοιχα. Μια νέα σεζόν σηματοδοτεί νέα πράγματα και ξεκινήματα, άρχισε γυμναστήριο ή χορό ή αν δε θέλεις κάτι που να αφορά τη σωματική σου κατάσταση, διάλεξε ίσως μαθήματα ζωγραφικής ή μια ξένη γλώσσα.

Προγραμμάτισε κοντινές φθινοπωρινές εξορμήσεις

Αν είσαι λάτρης των εκδρομών και των ταξιδιών και σου φαίνεται πολύ περίεργο που τώρα γύρισες από τις καλοκαιρινές διακοπές σου και θα είσαι, κατά κύριο λόγο, στο σπίτι και στη δουλειά, η επαναφορά στην κανονικότητα και στη λεγόμενη ρουτίνα μπορεί να επιτευχθεί για εσένα προγραμματίζοντας μικρές φθινοπωρινές εξορμήσεις. Διάλεξε κοντινά μέρη με έντονο το φυσικό στοιχείο προκειμένου να απολαύσεις τη φύση και το φυσικό τοπίο, αλλά και τον καιρό του φθινοπώρου. Έτσι, σίγουρα θα νιώσεις πως δε «μπαίνεις κατευθείαν στα βαθιά», μέσα στη δίνη της καθημερινότητας, αλλά ότι «βαδίζεις» σε αυτή λίγο πιο ομαλά, περιμένοντας κάτι, δηλαδή μια νέα εξόρμηση.

Πηγή εικόνας: pixabay.com/ Δικαιώματα χρήσης: mangomatter

Τελευταίο και ίσως σημαντικότερο, είναι η αλλαγή ψυχολογίας και mindset που οφείλεις να έχεις, διότι με αυτόν τον τρόπο η επαναφορά στην κανονικότητα θα είναι πιο εύκολη και θα πραγματοποιηθεί με πιο ομαλό τρόπο. Έχοντας μια θετική στάση απέναντι στην αλλαγή και στην προκειμένη περίπτωση, στην επαναφορά της ρουτίνας και της καθημερινότητας με την έναρξη της νέας σεζόν, θα νιώσεις σίγουρα περισσότερο αισιόδοξα και όχι τόσο μελαγχολικά εξαιτίας του τέλους του καλοκαιριού.

Εκτός από τις πρακτικές ιδέες που σου δώσαμε παραπάνω, κυρίως οφείλεις να προσαρμόσεις την ψυχολογία σου στα νέα δεδομένα. Όταν σκεφτόμαστε αισιόδοξα και κάνουμε θετικές σκέψεις, μάς συμβαίνουν και θετικά πράγματα. Καλή Σεζόν και Καλή Σχολική Χρονιά!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Βουδούρη
Κωνσταντίνα Βουδούρη
Γεννήθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να εκφράζεται μέσω της γραφής, να περνάει χρόνο με τα αγαπημένα της πρόσωπα και να ταξιδεύει. Μεγάλη της αγάπη η θάλασσα.