22 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΗ μυστηριώδης «πυραμίδα» του Ταϋγέτου

Η μυστηριώδης «πυραμίδα» του Ταϋγέτου


Της Μαριαλένας Κουντούρη, 

Το βουνό Ταΰγετος αποτελεί την υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου με ύψος 2.405 μέτρων. Στα 2.405 μέτρα, λοιπόν, βρίσκεται η μεγαλύτερη κορυφή του βουνού με την ονομασία «Προφήτης Ηλίας», ή αλλιώς «Αγιολιάς», καθώς πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι που χτίστηκε κοντά στην κορυφή του. Στην κορυφή αυτού του βουνού υπάρχει κάτι το οποίο παραμένει μυστήριο. Το σχήμα της κορυφής του Προφήτη Ηλία πώς έχει αποκτήσει αυτό το πυραμιδοειδές σχήμα; Είναι κάποιο φυσικό φαινόμενο ή τεχνητό;

Το λεγόμενο φαινόμενο της πυραμίδας έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες ανά τα χρόνια, δίχως να έχει, όμως, βρεθεί μία αξιόπιστη «λύση» του μυστηρίου που απλώνεται πάνω από τον Ταΰγετο. Πολλοί θεωρούν ότι η κορυφή του προφήτη Ηλία λαξεύτηκε με σκοπό να γίνει πυραμίδα και να λειτουργήσει με λατρευτικό τρόπο προς τους θεούς. Η συγκεκριμένη άποψη δικαιολογείται κατά κάποιο τρόπο, καθώς το τρίγωνο που έχει σχηματιστεί μοιάζει με ισοσκελές που σημαίνει ότι είναι αρκετά ακριβές. Εντούτοις, μία σχετικά ακριβής χρονολογία δημιουργίας της είναι δύσκολο να υπολογιστεί. 

Κατά την αρχαιότητα, σχεδόν όλες οι υψηλότερες κορυφές των βουνών θεωρούνταν ιερές, διότι η θέση τους ήταν πιο κοντά στον ήλιο, οπότε οι άνθρωποι θεωρούσαν πως από εκεί οι προσευχές τους θα εισακούγονταν στους θεούς. Η κορυφή του Ταϋγέτου ήταν μία από τις περιοχές που ήταν ιερές για αυτόν τον λόγο, όπου, μάλιστα, γίνονταν θυσίες και θρησκευτικές τελετουργίες στο δωδεκάθεο. 

Πηγή εικόνας και δικαιώματα χρήσης: HIKING EXPERIENCE GR

Βέβαια, το θρησκευτικό στοιχείο παρέμεινε σε αυτόν τον τόπο ακόμη και μετά από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα μετά την εγκαθίδρυση του χριστιανισμού, όταν οι ίδιοι οι χριστιανοί για να «θάψουν» τη λατρεία στους Δώδεκα θεούς του Ολύμπου έχτιζαν χριστιανικά εκκλησάκια στις θέσεις των αρχαίων ελληνικών ναών. Για αυτόν τον λόγο πιθανολογείται πως χτίστηκε και το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία εκεί. 

Το μυστήριο με την πυραμίδα του Ταϋγέτου έχει δημιουργήσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες, όμως, ούτε επιβεβαιώνονται πλήρως, αλλά ούτε διαψεύδονται. Αρχικά, μερικοί ισχυρίζονται ότι η κορυφή του προφήτη Ηλία πρόκειται όντως για μία πυραμίδα στην οποία —όπως λένε— υπάρχει και είσοδος. Βέβαια, η μόνη είσοδος που θα μπορούσε να υφίσταται και που έχει καταγραφεί από τον ελληνικό ορειβατικό σύλλογο βρίσκεται στην κορυφή και πρόκειται για μία σπηλιά 8 μέτρων με άνοιγμα 2 μέτρων. Ακόμα, οι Πυθαγόρειοι θεωρούν τον Ταΰγετο ενεργειακό τόπο, καθώς πιστεύουν ότι στην κορυφή υπάρχει ένα σημείο στο οποίο η φύση έχει επιλέξει να συνδέσει τον κόσμο με το φως, το πνεύμα και τον ελληνικό πολιτισμό. Μάλιστα, ο Ταΰγετος υπήρξε ο ιδανικός τόπος παρακολούθησης και παρατήρησης των άστρων. 

Ο επισκέπτης ο οποίος θα θέλει να εξερευνήσει την περιοχή θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει και τις τρεις (!) πυραμίδες που εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τον Ταΰγετο, οι οποίες είναι ορατές σε συγκεκριμένα σημεία. Η πρώτη πυραμίδα είναι ορατή λίγο πριν την ανατολή του ήλιου ψηλά στον ουρανό, όπου οι ακτίνες του ήλιου σχηματίζουν ψηλά ένα τρίγωνο. Το δεύτερο τρίγωνο συναντάται και πάλι τις ώρες της Ανατολής και είναι εκείνο που διατείνεται στα νερά του μεσσηνιακού κόλπου. Το τρίτο τρίγωνο είναι το τρίγωνο του ηλιοβασιλέματος που συναντάται στη λακωνική πλευρά και βρίσκεται σε ευθεία γραμμή στην κορυφή της πυραμίδας.

Αν κάποιος είναι λάτρης των πεζοποριών και τον αναβάσεων, αξίζει να επισκεφθεί τον Ταΰγετο και να βιώσει μία απόκοσμη εμπειρία περπατώντας σε αυτό το βουνό του… «μυστηρίου»!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πυραμίδα Ταϋγέτου: φυσικό ή «μεταφυσικό» φαινόμενο;, hikingexperience.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριαλένα Κουντούρη
Μαριαλένα Κουντούρη
Κατάγεται από την Νεάπολη Λακωνίας. Είναι γεννημένη το 2003 και σήμερα φοιτά στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ενδιαφέροντά της είναι η μουσική και σαφώς η ανάγνωση βιβλίων, η οποία αποτελεί τη βάση του αντικειμένου σπουδών της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ακόμη, ασχολείται με τον αθλητισμό και απολαμβάνει ιδιαίτερα την ύπαιθρο και τους περιπάτους στη φύση.