24.5 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΓερμανία: Αλλαγή πλεύσης για την επίτευξη της Ρώσο-Ουκρανικής Ειρήνης

Γερμανία: Αλλαγή πλεύσης για την επίτευξη της Ρώσο-Ουκρανικής Ειρήνης


Της Στέλλας Πετρακάκη,

Η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες ζει εποχές μεγάλων αλλαγών, καθώς όλο και περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. αιτούνται την ανάγκη της αποκατάστασης της ειρήνης ανάμεσα στα δυο μαχόμενη κράτη, την Ουκρανία και την Ρωσία. Οι απώλειες, η ζοφερή πραγματικότητα, η αβεβαιότητα του αύριο και ο χωρισμός οικογενειών λόγω του ότι στέλνονται τόσο ενήλικες, όσο και παιδιά στις εμπόλεμες ζώνες είναι παράγοντες οι οποίοι ήταν ορατοί σε πολέμους στην Ανατολή, πολέμους τους οποίους κρατούσαν τα ηνία οι ΗΠΑ κατά γενική ομολογία. Ποτέ δεν πίστευε ο ανθρώπινος νους, ότι με την ίδια ένταση θα έφτανε η στιγμή να τα αντιμετωπίσουμε κοντά στα δικά μας σύνορα, στην Ευρώπη της ειρήνης, των αξιών, των δικαιωμάτων. Να που έγινε, όμως, και αυτή τη στιγμή η κρισιμότητα της κατάστασης αγγίζει διαφορετικά επίπεδα από πριν.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz, έχει εισέλθει στην διαδικασία να συντάξει ειρηνευτικό σχέδιο παράλληλα με την προσπάθεια της Ουκρανίας σε αντίστοιχες ενέργειες. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη πως ο Γερμανός Καγκελάριος αιτείται στο ειρηνευτικό σχέδιο, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου, να γίνουν εδαφικές παραχωρήσεις από τη μεριά του Κιέβου ώστε να επιτευχθεί η ειρήνη. Μαζί με τις εδαφικές παραχωρήσεις, οι απαιτήσεις του ειρηνευτικού σχεδίου του Scholz περιλαμβάνουν την άμεση πλέον συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις που χρειάζονται ώστε να επιτευχθεί η λήξη του πολέμου με αμφότερες τις πλευρές να μην έχουν πλήγματα ή αδικίες στο «μοίρασμα» των απαιτήσεων.

Δεν είναι τυχαία η αλλαγή πλεύσης της Γερμανίας απέναντι στην αντιμετώπιση με αυτό τον τρόπο του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς ο Olaf Scholz έχει αναπτύξει μια επιθυμία που δεν δύναται να φύγει από τις βλέψεις του: να παραμείνει στην ιστορία ως ο Γερμανός Καγκελάριος, που επισφράγισε την ειρήνη μεταξύ δυο χωρών τόσο κοντά στα σύνορα της Γερμανίας.

Πηγή Εικόνας: REUTERS / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: THOMAS PETER

Είναι ευρέως γνωστό πως μετά τα γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η φήμη της Γερμανίας σχετικά με την ανάληψη «ολοκληρωτικών τακτικών» για την αντιμετώπιση των κρίσεων της δεν ήταν κάτι που είχε αποβάλει ως στρατηγική μέθοδο. Λαμβάνεται φυσικά υπόψη και το γεγονός πως η αλλαγή πλεύσης από την αδιάκοπη στήριξη με κάθε κόστος του Κιέβου θέλει να επιφέρει και την παραμονή του Scholz στην καρέκλα της εξουσίας. Προς διατήρηση των όρων του νέου ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε και συνέταξε ο Γερμανός Καγκελάριος, επετεύχθη η συμφωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Volodymyr Zelenskiy, για την ανάγκη νέας ειρηνευτικής διάσκεψης με την συμμετοχή της Ρωσίας.

Ο Γερμανός Καγκελάριος δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό αφού τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπέστησαν μεγάλη ήττα σε δύο περιφερειακές εκλογές την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίθετα, κόμματα που επιδιώκουν καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία σημείωσαν σημαντικά κέρδη, όπως το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και το νεοϊδρυθέν κόμμα «BSW», που τάσσονται κατά της συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι σκοπεύει να έχει έτοιμο σχέδιο ως τον Νοέμβριο για τη διεξαγωγή δεύτερης διάσκεψης για την ειρήνη, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μετάσχουν σε αυτή και εκπρόσωποι από τη Ρωσία, καθώς η συμμετοχή της δεν σημειώθηκε τον Ιούνιο, όπου είχε διεξαχθεί στην Ελβετία η πρώτη ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία, με την άμεση συμμετοχή 92 χωρών.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • La Repubblica: Το ειρηνευτικό σχέδιο Σολτς για την Ουκρανία μπορεί να συμπεριλάβει εδαφικές παραχωρήσεις, Capital.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στέλλα Πετρακάκη
Στέλλα Πετρακάκη
Γεννημένη το 1995 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από το Γεράνι Ρεθύμνης, σπούδασε στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα πολιτικής, καθώς και τα πολιτιστικά θέματα. Μιλάει Αγγλικά, Ρουμανικά και Ρωσικά. Κατέχει τη θέση υπεύθυνης νεολαίας στην νεοσύστατη ΑΜΚΕ SEE In Action (South Eastern Europe In Action). Το χόμπι της είναι το πιάνο, ειδικά η μελέτη κλασικής μουσικής.