28 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΟβιέδο: Eξερευνώντας την πρωτεύουσα των Αστουριών

Οβιέδο: Eξερευνώντας την πρωτεύουσα των Αστουριών


Του Γιάννη Τζιβάνη,

Το Οβιέδο είναι η πρωτεύουσα του πριγκιπάτου των Αστουριών, στη βόρεια Ισπανία. Το πριγκιπάτο βρίσκεται ανάμεσα στους Βάσκους και τη Γαλικία. Το Οβιέδο είναι η δεύτερη πόλη σε πληθυσμό του γεωγραφικού τμήματος των Αστουριών και η 21η σε όλη τη χώρα της Ισπανίας. Η πόλη βρίσκεται ανάμεσα από πεδιάδες, βουνά και θάλασσες, ενώ ο πληθυσμός της ανέρχεται τους 220 περίπου χιλιάδες κατοίκους. Η οικονομία της πόλης βασίζεται στην εξόρυξη άνθρακα, αλλά και σε βιομηχανίες μετάλλου και επεξεργασίας τροφίμων. Βέβαια, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πόλη του Οβιέδο δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Μαυριτανούς κατά τον Μεσαίωνα, ενώ διαθέτει και πολλά μνημεία προρωμανικής προέλευσης, που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Καθεδρικός Ναός στο Οβιέδο, Αστούριας, Ισπανία. Πηγή εικόνας: Wikipedia / Δικαιώματα χρήσης: Simon Burchell

Πιο συγκεκριμένα, η ισπανική αυτή πόλη του βορά, που δεν είναι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό, είναι ένας προορισμός με αρκετό τουριστικό ενδιαφέρον. Αλλά ας δούμε αναλυτικότερα τι περιλαμβάνει το ενδιαφέρον αυτό. Αναμφισβήτητα, η περιπλάνηση στην παλιά πόλη, όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο του Οβιέδο, αλλά και ο καθεδρικός ναός της πόλης, είναι απαραίτητη για μία πρώτη γεύση ισπανικής κουλτούρας των Αστουριών. Όσον αφορά τον καθεδρικό ναό της πόλης, που αποτελεί ένα από το πιο εντυπωσιακά κτήριά της, είναι γνωστός για τη χαρακτηριστική του αρχιτεκτονική γοτθικού ρυθμού. Το πιο ιδιαίτερο, όμως, τμήμα του είναι ο πύργος που υπάρχει στην κορυφή του που είναι και το αντικείμενο που τον χαρακτηρίζει. Άλλο ένα χαρακτηριστικό αξιοθέατο της πόλης που αποτελεί πόλο έλξης πολλών πιστών από πολλά μέρη του κόσμου, είναι το παρεκκλήσι του San Miguel ή Ιερός Θάλαμος που φιλοξενεί τα λείψανα σημαντικών αγίων της Καθολικής εκκλησίας. Παράλληλα με το μοναστήρι, άλλα αξιοθέατα της πόλης που εντυπωσιάζουν είναι το μουσείο τέχνης και το αρχαιολογικό μουσείο που φιλοξενεί πολλά εκθέματα της εποχής του χαλκού, αλλά και των μεταγενέστερων εποχών, ενώ εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το ίδιο το μουσείο φιλοξενεί και πολλά τμήματα εκκλησιών που οι Ισπανοί λόγω αδυναμίας συντήρησης τα μετέφεραν στο μουσείο για να τα διατηρήσουν.

Στο Οβιέδο, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν και πολλά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Πιο αναλυτικά, μερικά από αυτά είναι η Santa Maria del Naranco, το San Julian de los Prados, η Santa Cristina de Lena και η La Foncalada (μεσαιωνικό σιντριβάνι). Τα μνημεία αυτά αποτελούν παλάτια τόπους λατρείας, αλλά και κοσμήματα πλατειών. Επιπλέων, η πόλη αυτή των Αστουριών διαθέτει μια γειτονιά, την Cimadevila, που είναι η παλαιότερη της πόλης και σε αυτήν μπορεί κανείς να θαυμάσει υπέροχα σοκάκια, στοές που μυρίζει μηλίτης, αγορές, αλλά και γραφικά παλιά κτίρια της πόλης, όπως το Δημαρχείο και η παλιά αγορά σιδήρου και γυαλιού.

Πηγή εικόνας: Wikipedia / Δικαιώματα χρήσης: Nacho

Πέρα, όμως, από το αστικό τμήμα του το Οβιέδο, διαθέτει και προάστια με πανέμορφα τοπία στον Ατλαντικό ωκεανό, ψαροχώρια που προσφέρουν τη δυνατότητα δοκιμής της παραδοσιακής κουζίνας, αλλά και λόφους με υπέροχη θέα σε εντυπωσιακά τοπία, τόσο αστικά όσο και φυσικής ομορφιάς που μαγεύουν κάθε ταξιδιώτη. Κλείνοντας, θα έλεγε κανείς ότι είναι μεγάλο συν για την πόλη αυτή το γεγονός ότι βρίσκεται μια ανάσα μακριά από την Λα Κορούνια και το Μπιλμπάο, πόλεις που σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Tourism in Oviedo, spain.info, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Τζιβάνης
Γιάννης Τζιβάνης
Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 2002 και μεγάλωσε στο χωριό Πρόμαχοι, κοντά στην Αριδαία Πέλλας. Σπουδάζει στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και τελειώνοντας τις σπουδές του θα ήθελε να ασχοληθεί με την αποκατάσταση και διατήρηση της πανίδας, εργαζόμενος σε κάποιο φορέα διαχείρισης. Στον ελεύθερο χρόνο του ακούει μουσική, περπατάει και βλέπει ταινίες μυστηρίου και αστυνομικές. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια και τα πάρτι.