27.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΗ επιστροφή της “Girl Pop” στην παγκόσμια μουσική σκηνή

Η επιστροφή της “Girl Pop” στην παγκόσμια μουσική σκηνή


Της Κωνσταντίνας Χασιώτη,

Μπορεί το λεγόμενο “Brat Summer” να έχει φτάσει αισίως στο τέλος του αλλά με τον ερχομό του φθινοπώρου καταφθάνει και η εποχή των μουσικών βραβείων. Με τα VMAs (MTV Video Music Awards) και τα AMAs (American Music Awards) να πλησιάζουν, είναι αδύνατο να παραβλέψουμε την τεράστια υπεροχή της pop μουσικής —και συγκεκριμένα της γυναικείας pop— στη φετινή μουσική βιομηχανία. Από την πλέον έμπειρη και διαχρονική Beyonce μέχρι την πρωτοεμφανιζόμενη και πολλά υποσχόμενη Tate McRae, το 2024 προσέφερε στους λάτρες της δυναμικής girl pop μια αξέχαστη ακουστική εμπειρία. Ειδικότερα, το “Eternal Sunshine” της Ariana Grande, το “The Tortured Poets Department” της Taylor Swift, το “Brat” Charli XCX και το “Short n’ Sweet” της Sabrina Carpenter συγκαταλέγονται στην λίστα των φετινών κυκλοφοριών σε άλμπουμ που ξεχώρισαν.

Φέτος, εκτός από τα μεγάλα ονόματα της pop μουσικής σκηνής όπως η Dua Lipa και η Billie Eilish, παρατηρήθηκε η ξαφνική άνοδος στη φήμη νέων καλλιτεχνών, οι οποίες απείχαν μέχρι προσφάτως από τα φωτά της δημοσιότητας. Η υπερμεγέθης απήχηση τους, ήρθε ως αποτέλεσμα της αυθεντικότητας και της κουλτούρας που προσφέρει η σύγχρονη γενιά καλλιτεχνών. Πιο συγκεκριμένα, η σωστή διαχείριση των μέσων δικτύωσης συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη ταλαντούχων μουσικών καθώς αναπτύσσουν με το αγοραστικό τους κοινό «στενές» διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις που εντείνουν το ενδιαφέρον για τις επερχόμενες μουσικές δημιουργίες τους. Τα σύγχρονα “pop girls”, όπως αποκαλούνται, δεν προσφέρουν μονάχα μουσικές επιτυχίες αλλά παρέχουν ένα τρόπο ζωής μέσω των ενδυμάτων τους, της αισθητικής τους και των ιδεολογιών τους, όπως αυτά παρουσιάζονται μέσα από τα μέσα δικτύωσης.

Πηγή εικόνας: billboard.com

Έχοντας αναφερθεί στον τρόπο που τα social media επηρεάζουν τη μουσική βιομηχανία, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μια αναφορά για την μουσική ιδιοφυΐα που κατέκλυσε τον χώρο των μέσων δικτύωσης και ειδικά του TikTok. Ο λόγος για την Charli XCX, η οποία επέστρεψε πιο δυναμικά από ποτέ στο προσκήνιο της μουσικής σκηνής. Με το άλμπουμ της “Brat” που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, κατάφερε να σχηματίσει μια κοινότητα φανατικών οπαδών οι οποίοι υποκλίνονται στο μουσικό της μεγαλείο αλλά και την αισθητική της. Το “neon” πράσινο, που αποτελεί το βασικό χρώμα του εξώφυλλου του άλμπουμ της, είναι πλέον η πιο μοδάτη τάση του καλοκαιριού-φθινοπώρου αποδεικνύοντας εκ νέου την επιρροή που έχουν οι καλλιτέχνες στο κοινό τους.

Όσον αφορά τα νέα ονόματα στον χώρο της pop μουσικής, η Chappell Roan φαίνεται να είναι αυτή που απέκτησε το μεγαλύτερο κοινό μέσα στο 2024. Η 26χρονη Chappell είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, η οποία επηρεάζεται μουσικά από την synth-pop της δεκαετίας του ‘80 και την pop του 2000. Η επιτυχία της ήρθε ύστερα από την εμφάνιση της στο φεστιβάλ της Coachella το 2024. Οι πρωτοποριακές εμφανίσεις της και οι ξεχωριστοί στίχοι των τραγουδιών της, την έχουν καταστήσει ως την βασίλισσα της GenZ μουσικής. Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης που έδειξε η σύγχρονη γενιά στην μουσική της, η Chappell Roan κατόρθωσε να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο διαχρονικά κοινό στο φεστιβάλ Lollapalooza, ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά δρόμενα παγκοσμίως.

Παρά την τεράστια απήχηση που έχει το νέο κύμα καλλιτεχνών είναι αδύνατο να παραβλέψουμε απαράμιλλη επίδραση της έμπειρης και καταξιωμένης στον χώρο της Taylor Swift. Έχοντας διχάσει τα μέσα δικτύωσης δημιουργώντας φανατικούς οπαδούς αλλά και αρνητές της μουσικής της, η Taylor Swift κατάφερε να πραγματοποιήσει την πιο κερδοφόρα περιοδεία συγκεντρώνοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα. Το “The Eras Tour” αποτελεί μια μοναδική μουσική εμπειρία η οποία απευθύνεται τόσο σε ανήλικους όσο και σε ενήλικες μιας και περιλαμβάνει τρεισήμισι ώρες καθαρής μουσικής και χορού.

Πηγή εικόνας: variety.com

Το “The Eras Tour” δεν άφησε μόνο στην Taylor Swift γλυκιά γεύση αλλά και στην Αμερικανίδα Sabrina Carpenter, η οποία αποτελούσε βασικό κομμάτι για 26 συναυλίες της περιοδείας. Η θηλυκή της εμφάνιση και ο γεμάτος ενέργεια χαρακτήρας της, της έδωσαν τη δυνατότητα να κατακλύσει τα μουσικά charts με τις εμπορικές επιτυχίες της. Η ιδιά δεν είναι ξένη με το φως της δημοσιότητας διότι από μικρή ηλικία πρωταγωνιστούσε σε γνωστές παραγωγές της Disney. Έχοντας αφήσει προς το παρόν την υποκριτική στην άκρη, η Sabrina Carpenter με το νέο της άλμπουμ “Short n’ Sweet” επιδιώκει να εγκαθιδρύσει τον εαυτό της στην ομάδα των συγχρόνων pop μουσικών.

Τα γυναικεία μουσικά ταλέντα χρειάζονται να αποδείξουν την αξία τους για να υπερισχύσουν στον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας. Οι χορευτικές ικανότητες, η ξεχωριστή αισθητική, η άρτια διαχείριση των μέσων δικτύωσης και οι σωστές συνεργασίες συμβάλλουν άμεσα στην ανάδειξη των νέων ταλέντων. Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό πως η φετινή απήχηση της “girl pop” δεν αποτελεί μονάχα μια τυχαία σύμπτωση αλλά μια γενικευμένη προσπάθεια για την ανάδειξη των γυναίκειων ικανοτήτων.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Χασιώτη
Κωνσταντίνα Χασιώτη
Γεννήθηκε το 2005 σε μια κωμόπολη στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Γνωρίζει αγγλικά, ιταλικά και γερμανικά και στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον χορό και με θέματα που αφορούν την μόδα, την ευεξία και την κοινωνία ως σύνολο. Δηλώνει λάτρης των μουσικών διαγωνισμών αλλά και των αυτοκινητιστικών αγώνων.