24.5 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠρος αναζήτηση «καταφυγίων» οι επενδυτές ενόψει των Προεδρικών Εκλογών στις ΗΠΑ

Προς αναζήτηση «καταφυγίων» οι επενδυτές ενόψει των Προεδρικών Εκλογών στις ΗΠΑ


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Ανέκαθεν, σε περιόδους (κρίσιμων) εκλογικών αναμετρήσεων, που η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα κλιμακώνεται εκθετικά, η μεταβλητότητα στις αγορές οξύνεται, ιδιαίτερα όταν το διακύβευμα ενός αρνητικού για την οικονομία και τις επιχειρήσεις αποτελέσματος μπορεί να είναι υψηλό.

Τη δεδομένη περίοδο, με τις Προεδρικές Εκλογές των ΗΠΑ να βρίσκονται προ των πυλών, οι αναλυτές αναμένουν πως η αστάθεια θα αυξηθεί σημαντικά στις αγορές διεθνώς, όπως διακρίνεται και στις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης (options) και τον δείκτη VIX, ο οποίος συνήθως αυξάνεται κατά 25% μεταξύ της περιόδου Ιουλίου-Νοεμβρίου κατά τα έτη εκλογών, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία που διέκρινε η Bank of America. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως στις εκλογικές περιόδους του 2020 και του 2016, η καμπύλη συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης παρουσίασε χάσμα 7,3 και 3,4 μονάδων, αντίστοιχα, μεταξύ των μηνών με την υψηλότερη και τη χαμηλότερη μεταβλητότητα, σύμφωνα με ανάλυση του Reutes.

Η «κούρσα» μεταξύ της Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραμένει εξαιρετικά ρευστή, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν οριακό προβάδισμα για τη Χάρις σε κρίσιμες πολιτείες. Φέτος, οι ανησυχίες έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την πολιτική αντιμετώπισης μιας αναμενόμενης ύφεσης στις ΗΠΑ.

Πηγή εικόνας: Freepik

Συνεπώς, οι περισσότεροι αναλυτές συνιστούν στους επενδυτές να λάβουν μέτρα αντιστάθμισης αυτών των κινδύνων για την πιθανή επικείμενη αστάθεια στην αγορά. Το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός επισημαίνονται ως αποτελεσματικοί αντισταθμιστές, σύμφωνα με τη UBS. Το ελβετικό φράγκο, γνωστό για το καθεστώς του ως ασφαλούς καταφυγίου, είναι ιδιαίτερα ελκυστικό σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας, ειδικά επειδή η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας είναι απίθανο να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια. Ο χρυσός, από την άλλη πλευρά, προσφέρει αντιστάθμιση έναντι των ανησυχιών σχετικά με τη σταθερότητα του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο θα μπορούσε να απειληθεί από γεωπολιτικές εντάσεις ή ένα μη βιώσιμο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Επίσης, τα δομημένα προϊόντα, δηλαδή χρηματοοικονομικά μέσα που συνδέονται με υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία, μπορούν να είναι χρήσιμα. Χρησιμοποιώντας δομημένα προϊόντα, οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από τις ανόδους της αγοράς, ενώ έχουν ένα απόθεμα έναντι πιθανών πτώσεων.

Τα παραπάνω είναι κάποιες βασικές επιλογές για να αντισταθμίσουν οι επενδυτές τον κίνδυνο αστάθειας της αγοράς. Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν να αποφευχθούν οι τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών που προσφέρουν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης από το κοινό και σε εταιρείες που επενδύουν σε ΑΠΕ στις ΗΠΑ.

Κλείνοντας, πρέπει να τονιστεί και η υπεραπόδοση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικά, ο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο περίπου 15%, ενώ ήδη από το α’ τρίμηνο του έτους κυμαίνεται πάνω από τις 5.000 μονάδες και μάλιστα κοντά στα ιστορικά του υψηλά (5.669,67 μονάδες). Από τεχνικής πλευράς, δηλαδή, υπάρχει περιθώριο διόρθωσης, δεδομένων και των ευρύτερων οικονομικών και γεωπολιτικών συνθηκών, αλλά και του υψηλού δημόσιου χρέους, παγκοσμίως που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.