27.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"It ends with us" (2024): Μια ιστορία για τα θύματα της ενδοοικογενειακής...

“It ends with us” (2024): Μια ιστορία για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας


Της Θάλειας Μπίτσα,

Με την επιτυχία της εφαρμογής του Tik Tok, δημιουργήθηκαν αρκετές μεριές αυτού που αφορούσαν συγκεκριμένες κατηγορίες πραγμάτων που έχουν να κάνουν με την καθημερινή ζωή. Μία από τις πιο δημοφιλείς υποκατηγορίες του Tik Tok είναι το λεγόμενο Booktok, που ασχολείται με τα βιβλία. Αυτή η ξαφνική άνοδος του Booktok, βοήθησε πληθώρα ανθρώπων να ξεκινήσουν να διαβάζουν βιβλία, όχι καταναγκαστικά, αλλά γιατί τους ευχαριστούσε. Επιπλέον, βοήθησε σε αρκετά μεγάλο βαθμό τους συγγραφείς με την προώθηση της δουλειάς τους μέσω της εφαρμογής αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις τους.

Μία συγγραφέα που βοήθησε αρκετά το Booktok, είναι η συγγραφέας ρομαντικών μυθιστορημάτων Colleen Hoover. Η απλή και κατανοητή γλώσσα που χρησιμοποιεί η Hoover για να περιγράψει τις ιστορίες αγάπης κέρδισε αρκετά τους βιβλιοφάγους, καθώς και τα λεγόμενα plot twists σε κάθε βιβλίο της που τις περισσότερες φορές συνδέονται στενά με τα εξώφυλλα των έργων της. Πολύ γνωστή έγινε με το βιβλίο της “It ends with us” (στην ελληνική μετάφραση «Τελειώνει με εμάς»), το οποίο έγινε γρήγορα best-seller και μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες. Στην Ελλάδα μεταφράστηκε από τις Εκδόσεις Διόπτρα και παρέμεινε πρώτο στις πωλήσεις για πάρα πολλές εβδομάδες. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, σηματοδότησε μία νέα εποχή στην ελληνική κοινότητα των βιβλίων, αφού ξεκίνησε ένα κύμα μεταφράσεων βιβλίων του Booktok, κάνοντας την νέα γενιά μετά από μία περίοδο «ξηρασίας» να στραφεί πάλι στον χώρο της λογοτεχνίας.

Πηγή εικόνας: People

Το βιβλίο “It ends with us” γράφτηκε από την Hoover ως έμπνευση από την ίδια της τη ζωή. Συγκεκριμένα, το βιβλίο βασίζεται στην ενδοοικογενειακή βία που είχε υποστεί η μητέρα της συγγραφέως και έπρεπε να διαχειριστεί η Colleen σε πολύ μικρή ηλικία. To βιβλίο μας περιγράφει της ζωή της Lily, μίας εικοσιτριάχρονης κοπέλας που έχει ως όνειρο να ανοίξει ένα μικρό ανθοπωλείο. Η ιστορία μας ξεκινά τη μέρα που η Lily χάνει τον πατέρα της και όταν καλείται να εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο στην κηδεία του δεν καταφέρνει να αρθρώσει λέξη για διότι δεν ένιωθε τίποτα για αυτόν. Ο λόγος; Κακοποιούσε τη μητέρα της για χρόνια και ποτέ δεν μπόρεσε να τον συγχωρέσει ή να το ξεπεράσει. Έτσι, πηγαίνοντας να σκεφτεί στην ταράτσα ενός κτιρίου γνωρίζει τον Ryle, έναν νευροχειρουργό, που επίσης είχε μία δύσκολη μέρα και χρειαζόταν να εισπνεύσει καθαρό αέρα. Η έλξη μεταξύ τους είναι προφανής, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει κάτι μεταξύ τους λόγω των διαφορετικών τους εκδοχών για τις ερωτικές σχέσεις. Έτσι παίρνει ο καθένας το δρόμο του μη γνωρίζοντας ότι σε έξι μήνες η μοίρα θα τους έφερνε πάλι κοντά.

Μέσα στο διάστημα που οι δυο τους δεν είχαν καμία επαφή, η Lily καταφέρνει να ξεκινήσει την επιχείρηση της που πάντα ονειρεύονταν. Στην αγγελία της για νέο προσωπικό απαντά μία κοπέλα αρκετά πλούσια, η οποία θέλει να γεμίσει τον χρόνο της δημιουργικά, με το όνομα Alyssa. Αυτό που δεν ξέρει η Lily, όταν την προσλαμβάνει και δημιουργεί μία φιλία μαζί της, είναι ότι είναι αδερφή του Ryle. Έτσι, οι δύο ήρωες ξανασυναντιούνται και μετά από πολύ φλερτ και αρκετό χρόνο αρνούμενοι τα συναισθήματα τους, καταλήγουν σε μία θυελλώδη και έντονα σεξουαλική σχέση. Στο μεταξύ, η Lily έρχεται αντιμέτωπη με τον εφηβικό της έρωτα, τον Atlas, μία σχέση που της σημάδεψε τη ζωή και η οποία έληξε άδοξα λόγω του πατέρα της.

Πηγή εικόνας: InReview

Αν και οι δύο είναι ακόμη ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον, αποφασίζουν να μην το πουν και η Lily συνεχίζει κανονικά τη ζωή που έχει ξεκινήσει με τον Ryle. Όμως ποτέ της δεν ξεχνά το αγόρι που της έδειξε τι σημαίνει αγάπη και που του έσωσε τη ζωή. Όταν ένα βράδυ η Lily γελάει με το γεγονός ότι ο Ryle έκαψε κατά λάθος το χέρι του βγάζοντας ένα ταψί από τον φούρνο, αυτός τη χτυπάει για πρώτη φορά και συνειδητοποιεί πως βιώνει ακριβώς ότι είχε βιώσει και η μητέρας της. Η Lily παρ’ όλα αυτά αποφασίζει να τον συγχωρέσει και οι δυο τους παντρεύονται. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι αυτό το χαστούκι δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Θα έχει η Lily τη μοίρα της μητέρας της ή α υπάρξει αρκετά δυνατή ώστε να ξεφύγει από τον κακοποιητή της, που είναι και ο άνθρωπος που αγαπάει;

Η αρκετή φήμη που έλαβε το βιβλίο το οδήγησε στο να γίνει και ταινία, η οποία έκανε πρεμιέρα τον φετινό Αύγουστο. Τη Lily υποδύεται η Blake Lively, γνωστή για τον ρόλο της ως Serena στην σειρά Gossip girl και τον Ryle υποδύεται ο Justin Baldoni, γνωστός για τον ρόλο του ως Rafael στη σειρά Jane the Virgin. Ο Baldoni μάλιστα είναι και ο σκηνοθέτης της ταινίας. Η επιλογή του casting ευθύς αμέσως έλαβε αρκετά αρνητικές κριτικές, τόσο για την ηλικία των ηθοποιών, όσο και για την εμφάνιση τους που δεν συνάδει σχεδόν καθόλου με αυτή των χαρακτήρων του βιβλίου. Αυτό, όμως, που έχει εξοργίσει περισσότερο το κοινό είναι η αποτρόπαια διαχείριση της προώθησης της ταινίας από μέρους των Lively και Hoover. Oι δύο γυναίκες φαίνεται, σύμφωνα με τους fan, να προσπαθούν να κατατάξουν την ταινία σε αυτή των rom-com, ενώ η ταινία διαπραγματεύεται πολύ σοβαρά και αρκετά disturbing θέματα. Έτσι, ξεκίνησε ένα κύμα μίσους προς το πρόσωπο των δύο γυναικών, κυρίως της Blake, και έχει πάρει αρκετά μεγάλη έκταση.

Πηγή εικόνας: Ozon.gr

Όσον αφορά την ταινία, αυτή έχει λάβει αμφιλεγόμενες κριτικές. Οι μεν λένε ότι η ταινία δεν αξίζει καν την παρακολούθηση ενώ οι δε την αποκαλούν «αριστούργημα» και ότι τους συγκίνησε ιδιαίτερα. Προσωπικά, έχοντας δει και την ταινία, αλλά και έχοντας διαβάσει και το βιβλίο είναι ότι και τα δύο έχουν πολύ προοπτική. Σίγουρα το βιβλίο είναι μακράν καλύτερο, καθώς από την ταινία ελλείπουν σημαντικά κομμάτια της ιστορίας και θεωρώ ότι δεν μπόρεσε να αγγίξει την επιρροή που άσκησε το βιβλίο. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν είστε φαν των βιβλίων σίγουρα αξίζει μία επίσκεψη στο σινεμά και να έχετε υπόψη σας ότι η ταινία περιέχει σκηνές βίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • It ends with us, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάλεια Μπίτσα
Θάλεια Μπίτσα
Γεννήθηκε το 2004 στα Ιωάννινα και σπουδάζει Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μιλά γαλλικά και αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της αρέσει να ακούει μουσική, να βλέπει ταινίες και να ταξιδεύει.