12 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣτόχοι μετά τη ΔΕΘ

Στόχοι μετά τη ΔΕΘ


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Η προσοχή είναι στραμμένη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί «ξεδιπλώνουν» κάθε χρόνο τον προγραμματισμό τους για το επόμενο διάστημα. Από την πλευρά της Κυβέρνησης, μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στοχεύουν σε κάποιους βασικούς άξονες για το υπόλοιπο του 2024, αλλά και για το 2025, οπότε και η Νέα Δημοκρατία θα έχει διανύσει τη μισή κυβερνητική της θητεία μετά την επανεκλογή της.

Αρχικά, θέλουν τη δημοσκοπική ανάκαμψη. Η ρήξη με τη βάση σε σημεία, όπως η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που είναι κατ’ εξοχήν ακροατήριο της Κεντροδεξιάς, κόστισε στις Ευρωεκλογές, καθώς είτε οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος στράφηκαν κατά κανόνα στην αποχή είτε επέλεξαν άλλα, μικρά, κόμματα. Η προσπάθεια για επανασύνδεση με την εκλογική βάση θα γίνει. Όπως έχει ειπωθεί από το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει ριζικά η φιλοσοφία και η πολιτική σε ορισμένες αποφάσεις. Η Κυβέρνηση θα κριθεί και το επόμενο διάστημα, εντός του 2024, καθώς ο στόχος είναι να φτάσει ξανά σε ποσοστό άνω του 30%, όπως ακριβώς βρισκόταν πριν από τις Ευρωεκλογές. Είναι αυτό που λέμε «ψυχολογικό όριο». Θα πρέπει ο ποσοστιαίος δείκτης να γράφει μπροστά «3…». Χρειάζεται να δείξουν ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Κανείς, ειδικά στο Κέντρο και την Κεντροδεξιά, δεν θέλει τη στασιμότητα. Η εικόνα πρέπει να αλλάξει, να επανέλθει η δυναμική που υπήρχε την  πρώτη τετραετία και ικανοποίησε αποδεδειγμένα την πλατιά βάση της Κεντροδεξιάς μέχρι και το καθαρό Κέντρο. Έτσι μόνο θα μπορέσει να πορευθεί κανονικά το 2025.

Πηγή εικόνας: ekirikas.com / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Δεύτερον, δεν έχει τόση σημασία η απόσταση από το δεύτερο κόμμα, αλλά η ανάκτηση ενός σοβαρού ποσοστού που θα σημάνει και την επαναφορά της εμπιστοσύνης της Κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα εξουσίας. Αυτό θα έρθει αμέσως μετά το ξεκαθάρισμα στην Αντιπολίτευση. Μόνο όταν δημιουργηθεί κάποιος πιο συμπαγής πόλος στην Κεντροαριστερά θα δώσει ώθηση και συσπείρωση στην Κυβέρνηση. Έτσι, θα «ανεβάσει ταχύτητα» και θα παράγει περισσότερη πολιτική, ώστε να μπορούν οι πολίτες να κρίνουν πιο ξεκάθαρα. Καλύτερα, δηλαδή, να έχει 35% η Κυβέρνηση και 30% η Αξιωματική Αντιπολίτευση, παρά 30% και 20% αντίστοιχα. Αυτό θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες που ενδέχεται να δούμε πιο σαφή την κατάσταση για τη δεύτερη θέση. Οι επικοινωνιολόγοι, λοιπόν, κοιτούν τόσο το χάος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και την αποτυχία και στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, πάντα το Κέντρο είναι περιζήτητο. Όλοι το θέλουν. Και όποιο κόμμα το ενσωματώσει κερδίζει. Όπως με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, έτσι και με τη Νέα Δημοκρατία το 2019, αλλά και το 2023, το Κέντρο έπαιξε σημαντικό ρόλο. Η έλλειψη δεύτερου βασικού παίκτη στο πολιτικό σύστημα προκαλεί αποσυσπείρωση. Γι’ αυτό, θέλουν –πάση θυσία– κάποιον. Δεν νοείται να υπάρχει ως αντίπαλος ο «κανένας»…

Τρίτον, εντός του 2024 θα μπει στον δημόσιο διάλογο το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση θέλει να επιλέξει κάποιο πρόσωπο που θα έχει χαρακτηριστικά ενότητας και αποδοχής από την Κοινωνία. Είναι και μια ευκαιρία να ικανοποιήσει και το εσωτερικό ακροατήριο που έχει εκφράσει διαφωνίες ως προς κάποια ζητήματα. Η ισορροπία είναι πιο αναγκαία από ποτέ σε αυτήν τη φάση.

Πηγή εικόνας: tvxs.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Τέταρτον, θα ανοίξει η συζήτηση ως προς τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα πρέπει να αναζητηθεί συναίνεση σε κρίσιμα ζητήματα. Η συμπεριφορά των κομμάτων θα επηρεαστεί ενδεχομένως και από τις επόμενες μετρήσεις. Οι κινήσεις θα γίνουν με στόχο τις πολιτικές ισορροπίες.

Κλείνοντας, το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και ειδικά τα κόμματα εξουσίας, ψάχνουν τον βηματισμό τους. Το καθένα με διαφορετική οπτική. Πάντως, έχει ξεκινήσει ένα πολύ ενδιαφέρον χρονικό διάστημα τόσο ως προς τις εξελίξεις στα κόμματα της Αντιπολίτευσης όσο και σχετικά με τη στόχευση της δημοσκοπικής ανάκαμψης της Κυβέρνησης.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Κυβέρνηση: Τρία ορόσημα μετά τη ΔΕΘ, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.