27.4 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΤι μπορεί να σημαίνει η δήλωση Υποστήριξης του Putin προς το πρόσωπο...

Τι μπορεί να σημαίνει η δήλωση Υποστήριξης του Putin προς το πρόσωπο της Kamala Harris;


Της Καλλιόπης Μπεκίρη, 

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Vladimir Putin επισήμανε πως επιθυμεί να κερδίσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ η υποψήφια Kamala Harris. Η εν λόγω δήλωση ενδεχομένως να ελλοχεύει έναν περιπαικτικό και ειρωνικό τόνο, ωστόσο, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι οι πραγματικές βλέψεις του Putin μέσω αυτής της δήλωσης. Όσο είναι βέβαια εφικτό να τις αντιληφθεί κανείς, δεδομένου του ότι χρησιμοποιεί ένα άκρως παραπλανητικό και διπλωματικό σύστημα ελιγμού, προκειμένου να μην είναι ευρέως κατανοητές οι προθέσεις του Ρώσου ηγέτη. Ένα σχόλιο σαν αυτό, κατέχει την δυναμική να εγείρει παγκόσμια αναταραχή, και να τροποποιήσει πάγιες πολιτικές απόψεις. Αδιαμφισβήτητα, μπορεί να διακρίνει κανείς πως σίγουρα επρόκειτο για μια στοχευμένη και καθόλα σχεδιασμένη δήλωση, μέρος ενός συνολικού καλά οργανωμένου πολιτικού παιγνίου από την πλευρά της Ρωσίας, που σαν απώτερο στόχο έχει την επιρροή του εκλογικού αποτελέσματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Putin με τη συγκεκριμένη δήλωση, πρωτίστως επιδιώκει να προτάξει και να προωθήσει τα δικά του πολιτικά συμφέροντα, αλλά με έναν καλά οργανωμένο τρόπο, ο οποίος εδράζεται στην στρατηγική του δεινότητα, και στην χαρακτηριστική ικανότητά του να ελίσσεται στη διεθνή πολιτική σκηνή, στρέφοντας τις καταστάσεις υπέρ του. Αυτή η έκδηλη συμπαράσταση του Ρώσου ηγέτη προς το πρόσωπο της υποψήφιας Kamala Harris δεν είναι κάτι περισσότερο παρά επιδερμική, και ουδόλως παραπέμπει σε μια αμιγώς υποστηρικτική έκφραση. Αντιθέτως, πρόκειται για μια ξεκάθαρα διπλωματική δήλωση, η οποία όπως προαναφέρθηκε εν δυνάμει μπορεί να προξενήσει θύελλα αντιδράσεων και να δυσχεράνει περαιτέρω τις ήδη διαταραγμένες διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πως η Ρωσία πραγματοποίησε εκστρατεία παραπληροφόρησης το 2016 κατά τις τότε Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές, όπου ο Vladimir Putin ήταν υπέρ του Donald Trump και κατά της Hillary Clinton. Εκτός από την συγκεκριμένη ανάμειξη, η οποία είχε προκαλέσει διεθνή αναστάτωση, η Ρωσία με τις ΗΠΑ συνέχισαν και έως σήμερα συνεχίζουν την υποδόρια συνεργασία – εξάρτηση τους, καθώς ο Ρώσος ηγέτης και τα πολιτικά του σχέδια επηρεάζονται δεόντως από την απόφαση που θα παρθεί από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Πλέον πιο πολύ από ποτέ, η Ρωσία επιζητά την έμμεση βοήθεια-υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με την Ουκρανία. Είναι επομένως, φανερά εκτεθειμένη, και επιζητά την εκλογή ενός προέδρου που θα εξυπηρετεί τις δικές του βλέψεις. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο Ρώσος ηγέτης κινεί τα νήματα, και προβαίνει στις απαιτούμενες στρατηγικές ενέργειες προκειμένου το επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα να αποτελέσει αρωγό των διπλωματικών του σχεδίων.

Πηγή Εικόνας: REUTERS / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Grigory Dukor

Ίσως ο Vladimir Putin να επιδιώκει να προκαλέσει εσωτερικό διχασμό στην κοινή γνώμη των πολιτών των ΗΠΑ, επιδιώκοντας να βλάψει εν τέλει την υποψηφιότητα της Kamala Harris, μέσω της συγκεκριμένης δήλωσης, το άκρως αντίθετο δηλαδή από αυτό που πρεσβεύει η ίδια η δήλωση. Δεν είναι κάτι που ξαφνιάζει την παγκόσμια πολιτική σκηνή, δεδομένης της πολιτικής φυσιογνωμίας του Putin, που απαρτίζεται από τέτοιους στρατηγικούς ελιγμούς. Έτσι, η δήλωση αυτή ενδέχεται να ενισχύσει την πολιτική πόλωση και την εν γένει αναταραχή της κοινής γνώμης. Οι Αμερικανοί πολίτες αντιλαμβάνονται τις εχθρικές-επεκτατικές βλέψεις της Ρωσίας, επομένως η πλειονότητα αυτών αντιλαμβάνεται την Ρωσία ως εχθρό. Ακούγοντας λοιπόν, των ηγέτη της χώρας αυτών των ιμπεριαλιστικών διαθέσεων να υποστηρίζει ένθερμα την Kamala Harris, μπορεί να θεωρήσουν ως συμπαιγνία και ως κίνδυνο την υποστήριξη αυτού του πολιτικού προσώπου, πιστεύοντας πως πρεσβεύει όμοιες αντιλήψεις.

Επομένως, η δήλωση του Vladimir Putin που υποδεικνύει την υποστήριξή του προς το πρόσωπο της Kamala Harris ως προς την υποψηφιότητα της στις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αποτελεί αναντίρρητα μια στρατηγική κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Επηρεάζονται άμεσα οι διεθνείς σχέσεις μέσω της συγκεκριμένης έκφρασης υποστήριξης, και κατά αυτόν τον τρόπο αποτελεί αδήριτη ανάγκη δηλώσεις σαν αυτή να εξετάζονται πολύ προσεκτικά, από διάφορα πρίσματα προκειμένου να αποδοθούν ορθολογικά συμπεράσματα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πούτιν: Θέλουμε νίκη της Κάμαλα Χάρις στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, EuroNews, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Μπεκίρη, Αρχισυντάκτρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Καλλιόπη Μπεκίρη, Αρχισυντάκτρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τομέα της πολιτικής, αφενός της εγχώριας αφετέρου και της εξωτερικής. Μέρος των ενδιαφερόντων της είναι, επίσης, η ενασχόληση με τη ρητορική, ο εθελοντισμός και η δημιουργική γραφή.