21 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣεπτέμβριος σημαίνει ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση

Σεπτέμβριος σημαίνει ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση


Του Αντώνη Πετρόπουλου,

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας, που σηματοδοτεί μία νέα εκκίνηση και είναι η κατάλληλη περίοδος για ανασυγκρότηση σε κάθε τομέα της ζωής μας. Με την ολοκλήρωση του καλοκαιριού και μετά τις θερινές διακοπές, είναι η ευκαιρία για επανεκκίνηση και επαναπροσδιορισμό της κατεύθυνσης της ζωής μας. Από τα σχολικά χρόνια, ο Σεπτέμβριος έχει εντυπωθεί, ως ο μήνας ορόσημο για τη νέα αρχή. Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, όπου οι ρυθμοί της καθημερινότητας επανέρχονται σε επίπεδα κανονικότητας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες υποχωρούν, το φθινόπωρο έρχεται βαθμηδόν, οι περισσότεροι επιστρέφουν στις εργασίες τους και τις δραστηριότητές τους και οι πόλεις ζωντανεύουν με κόσμο. Και αν το τέλος του καλοκαιριού προκαλεί μελαγχολία, έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε σημαντικούς λόγους για να ορίσουμε νέους στόχους, να εντάξουμε νέες συνήθειες στο πρόγραμμά μας και να οργανώσουμε εκ νέου τη ζωή μας.

Η ανάπαυλα του καλοκαιριού μάς έχει προσδώσει ενέργεια και διάθεση για την επανεκκίνηση των προσπαθειών. Είχαμε το χρόνο να συλλογιστούμε τα σχέδιά μας και να επικεντρωθούμε με αυτοέλεγχο στον προγραμματισμό. Ιδίως, όταν οι μέρες της άδειας συμπίπτουν στην αρχή του Σεπτεμβρίου, επανακτούμε τις δυνάμεις μας, με την απαραίτητη ανάπαυση και παράλληλα έχουμε τον χρόνο να δοκιμάσουμε νέες συνήθειες και να λάβουμε δράση. Σε στιγμές… αποσυμπίεσης, αποκτούμε την ώθηση των αλλαγών στη καθημερινή μας ρουτίνα, δίχως να έχει αρνητική επίδραση στα καθήκοντά μας.

Πηγή εικόνας: Pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Marta Wave

Επαναφορά στην πραγματικότητα δε σημαίνει απαραίτητα επιστροφή σε μία ανιαρή ρουτίνα αναμένοντας τις επόμενες διακοπές. Διαφοροποιούμε τη θέση μας και δημιουργούμε νέες προσδοκίες, κάνοντας τις ημέρες μας πιο απολαυστικές με απλά πράγματα, με χαμηλούς στόχους που θα δώσουν δημιουργικότητα και ενέργεια. Και το τέλος του καλοκαιριού μπορεί να γίνει λιγότερο… επίπονο, όταν σχεδιάζετε τον επόμενό σας προορισμό θέτοντας ως στόχο, για παράδειγμα, την συγκέντρωση χρημάτων.

Η φθορά της καθημερινότητας, η συσσωρευμένη κούραση και τα μεγάλα προβλήματα στον κοινωνικό ιστό είναι λογικό να έχουν καταρρακώσει την αισιοδοξία μας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ορμή των στόχων να έχει εξασθενίσει, καθιστώντας τους ανέφικτους. Τα –εντός και εκτός πλάνων– εμπόδια έχουν κατακερματίσει το ηθικό και σε αυτό απαιτείται ένα τέλος. Και μία επαναφορά. Και παρά τις καλές μας προθέσεις να κάνουμε αλλαγές, στη ζωή τα απρόοπτα πρωταγωνιστούν. Συνεπώς, η μία κακή εβδομάδα διαδέχεται την άλλη και ξετυλίγεται μία λιμνάζουσα χρονική περίοδος, φτάνοντας σε σημείο οι μικρές στιγμές ευημερίας να μην υφίστανται.

Ο Σεπτέμβριος είναι μία αλλιώτικη πρωτοχρονιά. Είναι η ιδανική περίοδος να ευθυγραμμίσουμε την τροχιά της ζωής μας με μικρές διορθώσεις. Να οργανώσουμε τις δραστηριότητές μας, να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, αλλά να μην ξεχνάμε και τους άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκες και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Να εντάξουμε τον εθελοντισμό στις συνήθειες μας και να θέτουμε σιωπηρά το ερώτημα «πώς μπορώ να κάνω καλύτερη τη μέρα κάποιου;».

Πηγή εικόνας: Pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Vlada Karpovich

Τα οφέλη θα είναι μακροπρόθεσμα και επίσης θα «κερδίσουμε» ακόμα μία πρωτοχρονιά, μία περίοδο ολικής ανασυγκρότησης, ανασύνταξης και επανεκκίνησης. Ο Σεπτέμβριος είναι το προπύργιο για έναν πιο δημιουργικό χειμώνα και μία πιο απολαυστική –ει δυνατόν– χρονιά. Θέτοντας σε προτεραιότητα την υγεία μας, την ψυχική μας ευεξία και πράττοντας πάντα με επίκεντρο τον ανθρωπισμό, το σεβασμό στην κοινωνία, τη φύση και τα ζώα.

Καλό Σεπτέμβριο και καλή σεζόν!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αντώνης Πετρόπουλος
Αντώνης Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1998 και σπούδασε Δημοσιογραφία στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με αθλητικές ιστοσελίδες αρθρογραφώντας για ποδόσφαιρο αλλά οι ανάγκες της εποχής κατηύθυναν το ενδιαφέρον του στα κοινωνικά ζητήματα. Προσδοκία του είναι η παρακίνηση των ανθρώπων από ένα πιο αξιόλογο και ευγενέστερο κίνητρο ζωής. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται με την γυμναστική, διαβάζει λογοτεχνία, μελετάει Κοινωνιολογία και φιλοσοφία, γράφει ποιήματα και διηγήματα.