13.5 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤι μέλλει γενέσθαι στην αγορά εμπορευμάτων ενόψει του κύκλου μείωσης των επιτοκίων...

Τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά εμπορευμάτων ενόψει του κύκλου μείωσης των επιτοκίων από τη Fed;


Του Κωνσταντίνου Γκότση,

Ο Σεπτέμβριος προβλέπεται να είναι ένας μήνας καμπής για τις αγορές διεθνώς, καθώς αναμένεται πως στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed, στις 18/9, θα αποφασιστεί η πρώτη μείωση των επιτοκίων της, έπειτα από το ξεκίνημα του κύκλου αυξήσεων, το 2022, που οδήγησε τα επιτόκια πολιτικής από το περίπου 0% που κυμαίνονταν στο 5,25-5,5%. Από το 2000, η Fed έχει διαχειριστεί συνολικά τρεις κύκλους μείωσης των επιτοκίων, με την πρώτη να χρονολογείται το 2001 μετά το σπάσιμο της «φούσκας» dotcom, η δεύτερη το 2007 με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τέλος, το 2019 με 2020 με την ύφεση που επέφερε ο Covid-19.

Τι έχουμε μάθει από αυτούς τους κύκλους μειώσεων από τη Fed και τι πρέπει να αναμένουμε αυτήν τη φορά, ως προς την επίδρασή τους στην αγορά εμπορευμάτων; Αρχικά, οι αγορές, εν γένει, δεν επηρεάστηκαν και ούτε πρόκειται να επηρεαστούν οριζόντια. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα αυξήσουν την ελκυστικότητα των θεσμικών επενδυτών προς την αγορά εμπορευμάτων, ως αντιστάθμισα στον κίνδυνο του πληθωρισμού. Αυτό ήταν πιο εμφανές στις τιμές του χρυσού, καθώς και στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων, όπως το αλουμίνιο και ο ψευδάργυρος, και στο αργό πετρέλαιο. Τα εμπορεύματα που είναι λιγότερο ευαίσθητα στα επιτόκια περιλαμβάνουν αυτά που μεταφέρονται, κυρίως, σε χύδην φορτία, όπως ο άνθρακας και τα δημητριακά (πλην κάποιων εξαιρέσεων).

Επίσης, σε τέτοιες περιόδους, ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο και η οικονομική ανάπτυξη διατηρείται, συνήθως, σε χαμηλά αλλά αξιοσημείωτα επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι η αρχική ώθηση στις τιμές των εμπορευμάτων τείνει να διαρκέσει περισσότερο καθώς συντηρείται η ζήτηση για τα παράγωγα προϊόντα.

Πηγή εικόνας: jcomp / Freepik

Το ίδιο αναμένεται από μεγάλη μερίδα επενδυτών και σε αυτήν την περίπτωση. Την εβδομάδα κατά την οποία ο Jerome Powell, ο διοικητής της Fed, πραγματοποίησε την ομιλία του στο Jackson Hole, οι καθαρές θέσεις των επενδυτών σε όλες τις αγορές εμπορευμάτων αυξήθηκαν στο υψηλό τεσσάρων εβδομάδων των $ 97 δις, αυξημένες κατά 13% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την JP Morgan. Οι τιμές για μια ευρεία ομάδα βιομηχανικών μετάλλων είχαν ήδη αυξηθεί κατά 4-10% πριν από την ομιλία του. Πιθανώς θα αυξηθούν ξανά όταν πραγματοποιηθούν οι περικοπές και μπορεί να παραμείνουν υψηλά για λίγο, επειδή οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική «προσγείωση» που βρίσκεται σε εξέλιξη φαίνεται να είναι ήπια.

Ωστόσο, το πετρέλαιο αναμένεται να επηρεαστεί λιγότερο. Τα μέλη του ΟΠΕΚ επιθυμούν να περιορίσουν τις περικοπές στην παραγωγή. Η επιπλέον προσφορά, σε συνδυασμό με την αδύναμη ζήτηση, αναμένεται να δημιουργήσει καθοδικές πιέσεις στις τιμές του.

Τα εμπορεύματα που επωφελούνται από χαμηλότερους συντελεστές πιθανότατα θα ωφεληθούν περισσότερο από ό,τι στους προηγούμενους κύκλους. Ο χρυσός ενισχύεται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, τη λιανική ζήτηση και τη ζήτηση των Κεντρικών Τραπεζών. Ο χαλκός θα μπορούσε, επίσης, να δει μεγαλύτερη ώθηση από το συνηθισμένο. Τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο μέταλλο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές μεταξύ των θεσμικών επενδυτών λόγω του ρόλου του στην «πράσινη» μετάβαση.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, λόγω της αδύναμης ανάπτυξης, κυρίως στην κινεζική οικονομία και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο των ακινήτων, η ζήτηση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η πλευρά της προσφοράς έχει αναπροσαρμοστεί σχεδόν πλήρως, στα περισσότερα εμπορεύματα. Ο γεωπολιτικός παράγοντας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην περίπτωση της αλλαγής της τρέχουσας τάσης, ιδίως στην αγορά πετρελαίου. Το θετικό με τη δεδομένη κατάσταση, λόγω της αδύναμης ζήτησης στα περισσότερα εμπορεύματα, είναι ότι δύσκολα ο πληθωρισμός μπορεί να αναζωπυρωθεί, εξαιτίας αυτής της παραμέτρου, μετά τις μειώσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης
Κωνσταντίνος Γκότσης
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.