24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΛούνα παρκ: Διασκέδαση ή μήπως εφιάλτης;

Λούνα παρκ: Διασκέδαση ή μήπως εφιάλτης;


Της Κωνσταντίνας Βουδούρη,

Σοκ έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η τραγωδία που έλαβε χώρα σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, περιοχή της Χαλκιδικής, με ένα 19χρονο αγόρι να καταλήγει νεκρό. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα στις 19 Αυγούστου, το νεαρό αγόρι βρισκόταν στη Χαλκιδική μαζί με την οικογένειά του, προκειμένου να περάσουν εκεί τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Το γεγονός ότι το ατύχημα συνέβη μπροστά στα μέλη της οικογένειας του άτυχου αυτού ατόμου, καθιστά ακόμα πιο τραγική την όλη ιστορία.

Το άτυχο αγόρι μαζί με τον αδερφό του, σύμφωνα με τον δεύτερο, επέλεξαν να ανέβουν σε ένα από τα πιο γνωστά παιχνίδια του λούνα παρκ, αυτό των περιστρεφόμενων καρεκλών ή όπως είναι ευρέως γνωστό το “crazy dance”. Ωστόσο, εξαιτίας της αυξημένης ταχύτητας, η καρέκλα αποκόλλησε τελείως από τη βάση της όλης εγκατάστασης, με αποτέλεσμα την εκτόξευση και δυστυχώς κατάληξη του 19χρονου.

Πηγή εικόνας: Pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: OlyaLole

Την τελευταία, λοιπόν, εβδομάδα αυτή η υπόθεση έχει απασχολήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο την κοινή γνώμη όσο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τακτικά, παράλληλα με την έρευνα της υπόθεσης, βγαίνουν και άλλα πράγματα στο φως. Ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ, συνελήφθη μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών, ενώ «βαρύγδουπα» ονόματα Ελλήνων δικηγόρων φαίνεται πως συμμετέχουν στην υπόθεση.

Παρά το τραγικό αυτό το γεγονός που έχει γεμίσει θλίψη το ελληνικό κοινό, μιας και χάθηκε τόσο άδικα ένας τόσο νέος άνθρωπος, το άρθρο θα εστιάσει κυρίως στην ασφάλεια αυτών των παιχνιδιών και γενικότερα των λούνα παρκ και στο γεγονός πως, όπως έχουν δημοσιευτεί την τελευταία εβδομάδα, οι ευθύνες είναι αρκετά σημαντικές για τον ιδιοκτήτη και τον χειριστή του παιχνιδιού, λόγω της ύπαρξης των ελάχιστων έως και μηδαμινών μέτρων ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κύριος, έως και μοναδικός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, λόγος ύπαρξης των λούνα παρκ είναι οι στιγμές διασκέδασης και ψυχαγωγίας, που αυτά προσφέρουν μέσω των πολυάριθμων παιχνιδιών. Και ποιος δεν έχει πάει τουλάχιστον μια φορά σε κάποιο λούνα παρκ; Συγκρουόμενα, τοξοβολία, τρενάκι του τρόμου, μπαλαρίνα, ρόδα και πολλά άλλα είναι τα πιο συνηθισμένα παιχνίδια που υπάρχουν σε ένα λούνα παρκ. Στην πλειονότητα των παιδιών, αλλά και σε ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων ατόμων, αρέσει αυτός ο τρόπος διασκέδασης και ψυχαγωγίας, με τον παράγοντα της ασφάλειας να μην τον σκέφτονται καθόλου τις περισσότερες φορές.

Πηγή εικόνας: Pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: whitealix

Είναι, όμως ασφαλή τα λούνα παρκ; Δυστυχώς, ένα τόσο τραγικό γεγονός με ένα νεκρό άτομο δεν συμβαίνει πρώτη φορά στη χώρα μας, κάτι το οποίο εγείρει αρκετούς προβληματισμούς, με πρώτο και κυριότερο για το αν γίνονται έλεγχοι στα λούνα παρκ της χώρας μας και αν ναι, πόσο επαρκείς και εξονυχιστικοί είναι αυτοί. Κάποιοι πιο ακραίοι και ριζοσπαστικοί προτείνουν το κλείσιμο των λούνα παρκ, κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μου, δεν αποτελεί αποτελεσματική λύση.

Το ζήτημα δεν είναι να μην υπάρξουν λούνα παρκ, τα παιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε μαζί και σε κάποιους από εμάς είναι αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών μας αναμνήσεων. Ζήτημα είναι να γίνουν τα μέτρα ασφαλείας περισσότερο αυστηρά, ιδίως από τη μεριά των ιδιοκτητών-χειριστών, που αρκετοί από αυτούς αποσκοπούν στα όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη, με όσο το δυνατόν λιγότερη προσπάθεια, λιγότερα μέσα και γενικότερα μέτρα ασφαλείας, κάτι τελείως ανεπίτρεπτο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ελλάδα / Χαλκιδική: Πώς συνέβη το δυστύχημα στο λούνα παρκ – «Ο αδελφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα», Lifo.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Βουδούρη
Κωνσταντίνα Βουδούρη
Γεννήθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να εκφράζεται μέσω της γραφής, να περνάει χρόνο με τα αγαπημένα της πρόσωπα και να ταξιδεύει. Μεγάλη της αγάπη η θάλασσα.