Του Άγγελου Μπαλαρά,
Καλοκαιρινά προκριματικά τέλος! Επιτέλους δηλαδή, γιατί η αγωνία είχε φτάσει στα ύψη. Ομολογουμένως βέβαια, το συναίσθημα αυτό και η προσμονή, όταν συνδυάζονται με επιτυχή αποτελέσματα είναι ασυναγώνιστα. Ο «βραχνάς», λοιπόν, της εισόδου στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της UEFA έλαβε τέλος. Και, ομολογουμένως, αν εξαιρέσουμε την παταγώδη αποτυχία της ΑΕΚ (διότι περί αυτού πρόκειται ο αποκλεισμός των κιτρινόμαυρων από την άσημη Νοά) οι ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν τα πήγαν περίφημα. Έχοντας ήδη μια ομάδα στους ομίλους (Ολυμπιακός – Europa League), ο απερχόμενος Αύγουστος προσέθεσε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Οι Θεσσαλονικείς μπήκαν ελεγχόμενα στη League Phase του Europa League, έχοντας απωλέσει, μάλιστα, σημαντική ευκαιρία διεκδίκησης της παρθενικής εισόδου τους στο Champions League. Σε αυτό το σημείο, όμως, θα ήθελα να μου επιτραπεί –μιας και βρέθηκα εκεί– να αναφερθώ εκτενέστερα στον Παναθηναϊκό και τη μεγάλη ανατροπή του «τριφυλλιού» κόντρα στη Λανς, που το έφερε στον όμιλο του Conference League! Μια πρόκριση, η πραγματική αξία της οποίας δεν εντοπίζεται (μόνο) στο τώρα, αλλά δύναται να φανεί και στη συνέχεια…
Του το χρωστούσε, σε αυτόν και τον κόσμο του
Η κατάσταση φέτος στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό είναι ιδιάζουσα. Κατά μια αρνητική, προς το παρόν, έννοια. Τα 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα και η βίαιη κατεδάφιση του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος που είχε χτιστεί επί Ιβάν Γιοβάνοβιτς την περασμένη σεζόν είχαν ήδη επιφέρει μια πολύ μεγάλη επιπρόσθετη πίεση στο αγωνιστικό τμήμα. Σ’ αυτό μπορούν να προστεθούν τα αλλεπάλληλα και τραγελαφικά λάθη στα οποία έχει υποπέσει η τρέχουσα διοίκηση του συλλόγου κατά τη θητεία της και έτσι να έχει διαμορφωθεί μια έκρυθμη κατάσταση, την οποία ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, Diego Alonso, έπρεπε να διαχειριστεί με απόλυτη στοχοπροσήλωση. Το ρόστερ αξιολογήθηκε και ενισχύθηκε ποιοτικά (αλλά και καθυστερημένα) με βάση τα «θέλω» του προπονητή. Ακόμα και τώρα, ωστόσο, τελεί υπό διαμόρφωση με τις ενσωματώσεις νέων παικτών και τη διαδικασία ανεύρεσης ρόλων να συνεχίζονται. Και μέσα σε αυτή τη φυσιολογική, ποδοσφαιρικά, διαδικασία «ζύμωσης», υπήρχε και ο «Γολγοθάς» των προκριματικών…
Η οικονομική ασυνέπεια της ΠΑΕ την προηγούμενη δεκαετία, είχε ως αποτέλεσμα (και) την επιβολή ποινής αποκλεισμού από την Ευρώπη στην ομάδα. Όπερ και αυτό σήμαινε πως όταν αυτή η τιμωρία έληγε, ο Παναθηναϊκός θα έμπαινε στις ευρωπαϊκές κληρώσεις έχοντας κατρακυλήσει στη βαθμολογία της UEFA και οι δύσκολες κληρώσεις θα γίνονταν συνήθεια. Πράγματι, έτσι είναι και για αυτό η ομάδα καλείται έκτοτε να κάνει Αυγουστιάτικες υπερβάσεις, για να εξασφαλίσει τα αυτονόητα. Φέτος, όμως, εκτός από «ανίσχυροι» οι πράσινοι στάθηκαν και ιδιαίτερα άτυχοι, αφού η κληρωτίδα έφερε στο διάβα τους τον Άγιαξ (3ος προκριματικό Europa League) και τη Λανς (playoffs Conference League). Ομάδες που μπορείς να συναντήσεις κάλλιστα σε ομίλους Europa και πάνω… Ο αποκλεισμός από τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ, σε αυτή τη μνημειώδη διαδικασία των πέναλτι, ήταν πολύ σκληρός, μια και η ομάδα είχε σταθεί επάξια στο ζευγάρι, όντας γκραν αουτσάιντερ. Όπως ήταν και στο συναπάντημα με τους Γάλλους, ειδικά μετά την ήττα (2-1) στο Stade Bollaert-Delelis.
Ο επαναληπτικός του ΟΑΚΑ θύμιζε σε πολλά τον αντίστοιχο με την Μπράγκα πέρσι. Για το λαμπερό CL τότε βέβαια, αλλά η συνθήκη ίδια: ανατροπή του σκορ από το 2-1 του πρώτου αγώνα μέσα σε ένα κατάμεστο γήπεδο για την είσοδο σ’ έναν ευρωπαϊκό όμιλο. Πέρσι, η ομάδα παρά την εξαιρετική προσπάθεια, δεν τα είχε καταφέρει… Όχι, όμως, και φέτος! Τα προγνωστικά ανατράπηκαν και ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Λανς με 2-0 παίρνοντας αυτός την πρόκριση. Αυτό μόνο εύκολο δεν ήταν και χρειάστηκε ένα μεγάλο παιχνίδι από προπονητή και παίκτες. Ειδικότερα, οι πράσινοι θα πρέπει να ανάψουν μια λαμπάδα ίσα με το μπόι του «βίκινγκ», Bartlomiej Dragowski, αφού πέρα από τις καθοριστικές επεμβάσεις του σε όλο το ματς, απέκρουσε και πέναλτι στο 15’ αποσοβώντας το 0-1, το οποίο θα διαμόρφωνε εντελώς διαφορετικές συνθήκες στο υπόλοιπο της αναμέτρησης. Τα κακώς κείμενα του πρώτου ημιχρόνου διορθώθηκαν με τις αλλαγές του προπονητή στο δεύτερο και η εικόνα της αθηναϊκής ομάδας βελτιώθηκε αισθητά. Τα δύο γκολ, σαν από ιδανικό σενάριο, προήλθαν από τις 2 ακριβές μεταγραφές του φετινού καλοκαιριού. Οι νέοι εξτρέμ, Facundo Pellistri και Tetê, συστήνονται με τον καλύτερο τρόπο στον κόσμο της ομάδας! Άξιος συμπαραστάτης τους, φυσικά, ο αρχηγός, Φώτης Ιωαννίδης, ο οποίος «κατάπιε» χιλιόμετρα, είχε συμβολή και στα 2 γκολ και θα μπορούσε να έχει χριστεί και σκόρερ αν του είχαν απομείνει λίγες παραπάνω δυνάμεις στο τέλος του αγώνα.
Η ανανεωμένη League Phase της UEFA
Τεράστια η πρόκριση του Παναθηναϊκού, η οποία θα του αποφέρει ηρεμία, ώστε να μπορέσει ο προπονητής να δουλέψει την ομάδα, χρήματα στα ταμεία του και φυσικά Ευρωπαϊκή παρουσία –τουλάχιστον– ως τον Δεκέμβρη. Έτσι, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από 3 ομάδες στην Ευρώπη. Συν τοις άλλοις, φέτος, υπάρχει και η σημαντική ιδιαιτερότητα της αλλαγής του συστήματος διεξαγωγής των διοργανώσεων της UEFA, με τη θέσπιση της League Phase αντί του Group Stage. Αναλυτικότερα, πλέον υπάρχει ένας ενιαίος όμιλος και παύει η δυνατότητα συνέχειας μιας ομάδας σε πιο κάτω διοργάνωση. Πάει δηλαδή αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός πέρσι που τερματίζοντας 3ος στον όμιλό του στο Europa League έφτασε να κατακτά το Conference… Όμως, προσφέρονται νέες ευκαιρίες, περισσότερα παιχνίδια και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Με λίγα λόγια, περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Μια νέα πραγματικότητα, την οποία αναμένουμε με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό, ώστε να μπορέσουμε να κρίνουμε αν είναι μια αλλαγή που θα «πιάσει» ή όχι. Στο δια ταύτα, η κληρωτίδα φέρθηκε καλά στις ελληνικές ομάδες –έτσι για αλλαγή– αφού υπάρχουν βάσιμες (και καλές) πιθανότητες συνέχειας της τριάδας μας στην Ευρώπη και το 2025. Για τον Ολυμπιακό, στο χέρι του είναι η απευθείας πρόκριση στα νοκ-άουτ, αφού τα παιχνίδια στην έδρα του κρίνονται βατά (Ρέιντζερς, Μπράγκα, Καραμπάγ, Τβέντε), ενώ αυτά μακριά από αυτή δεν τρομάζουν (Πόρτο, Λυών, Μάλμε, Στεάουα Βουκουρεστίου). Όσο για τον ΠΑΟΚ, εκεί τα πράγματα είναι κάπως πιο δύσκολα, αλλά όχι ακατόρθωτα εφόσον διατηρήσει το απόλυτο της Τούμπας (κόντρα σε Σλάβια Πράγας, Φερεντσβάρος, Βικτόρια Πλζεν, Στεάουα Βουκουρεστίου) και στα εκτός έδρας κερδίσει τις εντυπώσεις (με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γαλατάσαραϊ, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Ρίγας). Τέλος, για τον Παναθηναϊκό, η κλήρωση ήταν στα μέτρα του, σε βαθμό που η απευθείας πρόκριση κρίνεται «επιτακτική» σε μια εξάδα αγώνων με ένα μεγαθήριο (Τσέλσι) και βατές ομάδες (Τζουργκάρντεν, Ντινάμο Μίνσκ, Ελσίνκι, Μπόρατς, Δε Νιου Σαιντς). Αν δοθεί η πρέπουσα σημασία στην Ευρώπη και δεν υποτιμηθεί κανένας αντίπαλος, οι ομάδες μας έχουν τα φόντα να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διατήρηση και –γιατί όχι– αναρρίχηση της Ελλάδας στην κατάταξη της UEFA. Ραντεβού στα τέλη Σεπτέμβρη!