24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Η υπόθεση Αλάσκα Σάντερς» του Ζοέλ Ντικέρ

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Η υπόθεση Αλάσκα Σάντερς» του Ζοέλ Ντικέρ


Της Αριάδνης – Παναγιώτας Φατσή,

Τα εγκληματικά μυθιστορήματα έχουν έναν μοναδικό τρόπο να συναρπάζουν το αναγνωστικό κοινό συνδυάζοντας στοιχεία αγωνίας, ψυχολογικών μεταπτώσεων και γρήγορων ανατροπών. Το Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ, που καταξίωσε τον Joël Dicker, έκανε πάταγο στο είδος, με τους κριτικούς να γράφουν ότι επρόκειτο για μια εξαιρετική ανάμειξη λογοτεχνικής φαντασίας και εγκληματικού μυστηρίου. Δεδομένης της επιτυχίας του μυθιστορήματος και των συναρπαστικών χαρακτήρων του, η κυκλοφορία του σίκουέλ του, Η υπόθεση Αλάσκα Σάντερς, ήταν πολυαναμενόμενη από τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Είναι όμως αυτό το νέο έργο αυτό που περίμεναν οι αναγνώστες; Ας το γνωρίσουμε καλύτερα.

Πηγή Εικόνας: penguinrandomhouse.com/© Jeremy Spierer

Το Η υπόθεση Αλάσκα Σάντερς γράφτηκε από τον Joël Dicker, έναν Ελβετό συγγραφέα γνωστό για τη συναρπαστική αφήγηση και τις περίπλοκες δομές της πλοκής των αστυνομικών του μυθιστορημάτων. Το έργο κυκλοφόρησε για το ελληνόγλωσσο κοινό από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση του Γιάννη Στρίγκου, τον περασμένο Ιούνιο. Γεννημένος στη Γενεύη το 1985, ο Dicker έγινε γνωστός με το Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ, που πρωτοκυκλοφόρησε στην ξενόγλωσση έκδοση το 2012, και εν συνεχεία έγινε διεθνές μπεστ σέλερ και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Το νέο αυτό μυθιστόρημα συνεχίζει τις ιστορίες του Μάρκους Γκόλντμαν, ενός συγγραφέα που έγινε ερασιτέχνης ντετέκτιβ. Τον γνωρίσαμε ήδη από το πρώτο βιβλίο – στο σίκουελ βρίσκεται μπλεγμένος σε μια ακόμη άλυτη υπόθεση.

Η πλοκή του βιβλίου φέρνει τον Μάρκους Γκόλντμαν, λοιπόν, αντιμέτωπο με ένα ακόμη μυστήριο. Αυτή τη φορά, το έγκλημα αφορά τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας, που έφερε το όνομα Αλάσκα Σάντερς, το 1999 στο Mount Pleasant του New Hampshire. Αρχικά, η υπόθεση είχε κλείσει, μετά τις ομολογίες από δύο υπόπτους – ο ένας από τους οποίους αυτοκτόνησε λίγο αργότερα. Ωστόσο, μια δεκαετία αργότερα, νέα στοιχεία εμφανίζονται, θέτοντας αμφιβολίες για την αρχική έρευνα. Ο Γκόλντμαν, ήρωας και του προηγούμενου βιβλίου του συγγραφέα, θα συνεργαστεί αυτή τη φορά με έναν παλιό του γνώριμο, τον λοχία Πέρι Γκαχάλογουντ, τον αξιωματικό που ηγήθηκε αρχικά της υπόθεσης Σάντερς, για να επανεξετάσουν τα στοιχεία και να αναζητήσουν τους πραγματικούς υπαιτίους.

Καθώς οι δύο ερευνητές ψάχνουν βαθύτερα, αποκαλύπτουν έναν μπερδεμένο ιστό από μυστικά και ψέματα. Έρχονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τις μυστηριώδεις συνθήκες γύρω από τον θάνατο της Αλάσκα, αλλά και με την παρατεταμένη σκιά της εξαφάνισης του Χάρι Κέμπερτ. Το μυθιστόρημα συνυφαίνει με ιδιαίτερη μαεστρία αναδρομές στο παρελθόν, ψεύτικα στοιχεία και μεταβαλλόμενες προοπτικές, προκαλώντας τόσο τους χαρακτήρες όσο και τους αναγνώστες του να ανασυνθέσουν την αλήθεια. Η ιστορία είναι γεμάτη με απροσδόκητες ανατροπές, διατηρώντας σασπένς καθ’ όλη τη διάρκειά της, καθώς εξερευνά θέματα δικαιοσύνης, αλήθειας και τις συνέπειες των πράξεων που έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Παρόλο που αρκετοί από τους αναγνώστες θεώρησαν ότι το δεύτερο βιβλίο της σειράς δεν φτάνει την ποιότητα του πρώτου, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι Η υπόθεση Αλάσκα Σάντερς είναι μια καλογραμμένη συνέχεια των περιπετειών του Γκόλντμαν, που δεν θα απογοητεύσει τους φίλους της αστυνομικής λογοτεχνίας. Το μυθιστόρημα διέπεται από μια συναρπαστική αφήγηση, γεμάτη με αλλεπάλληλα επίπεδα μυστηρίου, που ξετυλίγονται σταδιακά, κρατώντας τους αναγνώστες σε αγωνία μέχρι το τέλος, μέσα από ανατροπές και στοιχεία που αποπροσανατολίζουν τους ερευνητές.

Ο συγγραφέας υπογράφει το νέο του βιβλίο για τους θαυμαστές του. Πηγή Εικόνας: Keystone / Martial Trezzini

Οι θαυμαστές των προηγούμενων έργων του Dicker είναι πιθανόν να εκτιμήσουν τη συνέχεια και το βάθος που δίνεται στους κεντρικούς χαρακτήρες σε αυτό το δεύτερο βιβλίο. Η ιστορία είναι μεν αυτοτελής, αλλά θα προτείναμε στους ενδιαφερόμενους αναγνώστες να ξεκινήσουν από την αρχή της σειράς. Το βιβλίο αυτό, όπως και το προηγούμενο, προσφέρει μια άκρως απολαυστική ανάγνωση. Αποτυπώνει την ουσία ενός μεγάλου μυθιστορήματος μυστηρίου: μια ιστορία που δεν αφορά μόνο την ανακάλυψη του ποιος διέπραξε το έγκλημα, αλλά και την κατανόηση της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης φύσης. Αν είστε λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας, αυτό το βιβλίο ίσως αποτελέσει μια αξιόλογη προσθήκη στη βιβλιοθήκη σας. Είναι πιθανό μετά από αυτήν την ανάγνωση να βρεθείτε κι εσείς στο σύνολο των θαυμαστών του Dicker, που αναμένουν εναγωνίως τις επόμενες περιπέτειες του ερευνητή Γκόλντμαν.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.