Της Στέλλας Πετρακάκη,
Τι κι αν ο στόχος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η ολοένα και μεγαλύτερη αποστρατικοποίηση της Ευρώπης, τι κι αν οι ΗΠΑ κήρυτταν τον έναν πόλεμο πίσω από τον άλλον στην Ανατολή, τι κι αν η Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει για ακόμα μία φορά εμπόλεμη ζώνη και «άγγελος θανάτου» για πολλές χιλιάδες ανθρώπων, μαχόμενων και αμάχων, ο πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία δεν φαίνεται να πλησιάζει στη λύση του. Μόλις πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε η δυσάρεστη είδηση πως η Γερμανία, συγκεκριμένα το Βερολίνο, πρόκειται να μειώσει τουλάχιστον στο μισό τις δαπάνες και την στρατιωτική βοήθεια που στέλνει στην Ουκρανία για την άμυνά της σε κάθε τομέα στρατιωτικής φύσης. Είναι γεγονός πως μια τέτοια είδηση αποτελεί προμήνυμα για πολλά επερχόμενα δεινά στο μέλλον, κυρίως των δύο χωρών αλλά και ολόκληρης της σταθερότητας στην Ευρώπη, καθώς η αποσταθεροποίηση και ο πληθωρισμός των τελευταίων δύο χρόνων έχει γονατίσει πρωτίστως την ήπειρο και ύστερα το παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Η προσφερόμενη στρατιωτική βοήθεια της Γερμανίας στην Ουκρανία, από την πρώτη μέρα της επίθεσης εναντίον της τελευταίας, υπήρξε και συνεχίζει να αποτελεί θεμελιώδη λίθο ύστερα από την τεράστια βοήθεια που εξίσου προσφέρουν οι ΗΠΑ (αν μη τι άλλο είναι από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους προμηθευτές στρατιωτικής βοήθειας σε εμπόλεμες ζώνες). Επομένως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, η μείωση τουλάχιστον στο μισό της στρατιωτικής βοήθειας από τη Γερμανία είναι μια πολύ κακή είδηση, με επερχόμενα δεινά για τον κόσμο. Επιπρόσθετα, κατά την συμμετοχή του Borrell στην εκδήλωση στην περιοχή Σανταντέρ, της βόρειας Ισπανίας, τόνισε στα αγγλικά πως η βοήθεια που λαμβάνει μέχρι στιγμής η Ουκρανία από την Γερμανία είναι καθοριστικής σημασίας για το ότι στέκεται ακόμα στο ύψος των εμπόλεμων περιστάσεων.
Με απόφαση της περασμένης εβδομάδας, παρμένη από τον Γερμανό Καγκελάριο, Olaf Scholz, τα δημοσιονομικά έξοδα που επιβαρύνουν τη Γερμανία είχαν ανέλθει σε ανησυχητικά επίπεδα για την χώρα, οπότε ο Scholz θεώρησε αναγκαία τακτική να μειωθούν τα δημοσιονομικά αυτά έξοδα, κατά συνέπεια, η στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στην Ουκρανία. Είναι αλήθεια πως η αποστολή βοήθειας στρατιωτικού περιεχομένου σε εμπόλεμη ζώνη κοστίζει, καθώς τα όπλα, τα πυρομαχικά, ο συνεχής ανεφοδιασμός και η όλο και αυξανόμενη δύναμη της Ρωσίας στην στρατιωτική επίθεση αποτελούν το σύνολο των κοστοβόρων κινήσεων του γερμανικού κράτους. Παρά ταύτα, ο Γερμανός Καγκελάριος, με την διάδοση της είδησης αυτής, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα στο Κίεβο, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία σε στιγμή ανάγκης.
Με την σειρά της, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, δήλωσε πως η ουκρανική κυβέρνηση έχει κάνει απίστευτα θετικά άλματα στο να πλησιάσει για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που ίσως πριν από μερικά χρόνια να έμοιαζε με άπιαστο όνειρο για την χώρα. Το Σάββατο που μας πέρασε, μάλιστα, τόνισε σε βίντεο της κατά την διάρκεια της ημέρας ανεξαρτησίας της Ουκρανίας πως η Ευρώπη θα βρίσκεται πάντα και για πάντα στο πλευρό της Ουκρανίας, ανεξαρτήτως καταστάσεων, καθώς η ελευθερία της προοικονομεί και την ελευθερία της Ευρώπης.
Η λήξη του πολέμου θα είναι το πιο κομβικό σημείο στην ιστορία του 21ου αιώνα στην Ευρώπη, καθώς το πισωγύρισμα σε εποχές πριν από το ’90 δεν είναι φυσιολογικό και καλό να υπάρχουν στην ήπειρο. Είναι όμως προς το συμφέρον των ΗΠΑ να λήξει ο πόλεμος; Για ποιο λόγο ο Donald Trump να δηλώνει πως είναι ικανός να δώσει λύση στην εμπόλεμη ζώνη εν μία νυκτί; Ερωτήματα που βασανίζουν καθημερινά τους ειδησεογράφους και τους πολίτες καλούνται να απαντηθούν άμεσα για να μπορεί η Ουκρανία και η Ρωσία να χαρούν ξανά τις ειρηνευτικές διαδικασίες.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Μπορέλ: «Πολύ ανησυχητική η μείωση στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας στην Ουκρανία», CNN Greece, διαθέσιμο εδώ