24.7 C
Athens
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός''IQ 160'': Μία επιτυχημένη αστυνομική κωμωδία που επιστρέφει

”IQ 160”: Μία επιτυχημένη αστυνομική κωμωδία που επιστρέφει


Της Θάλειας Μπίτσα,

Το IQ 160 είναι μία νέα σειρά που εντάσσεται στην κατηγορία των αστυνομικών κωμωδιών, η οποία έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2023 και προβάλλεται από το κανάλι του STAR. Αμέσως τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού, διότι οι καλές κωμωδίες είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο στην ελληνική τηλεόραση, καθώς η πληθώρα των τηλεοπτικών σειρών αποτελούν δράματα ή δράματα εποχής. Το σενάριο της σειράς δεν είναι πρωτότυπο, αλλά είναι εμπνευσμένο από τη γαλλική σειρά με τίτλο HIP, η οποία σημειώνει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Η σειρά HIP αποτελείται από τρεις σεζόν, οι οποίες, μάλιστα, έχουν προβληθεί στην Ελλάδα στην πλατφόρμα της Cosmote TV. Πρωταγωνιστές της ελληνικής σειράς είναι η Σμαράγδα Καρύδη, γνωστή για τον ρόλο της ως «Ντάλια» στην τηλεοπτική σειρά Στο Παρά Πέντε, ως «Πηνελόπη Μουρίκη» και ο Νίκος Κουρής, γνωστός για τον ρόλο του ως «Ζάχος» στις Άγριες Μέλισσες, ως «Αργύρης Καλατζής».

Πηγή εικόνας: intronews.gr

Παρακολουθούμε την Πηνελόπη, μία πανέξυπνη γυναίκα με δείκτη ευφυίας 160. Αν και πολύ έξυπνη δεν χρησιμοποιεί αυτό το χάρισμα, για να βελτιώσει τη ζωή της, αλλά αντίθετα προσπαθεί συνεχώς να επιδεικνύει τις γνώσεις της με αποτέλεσμα να γίνεται ανυπόφορη, όπως την χαρακτηρίζουν οι γύρω της. Όταν ήταν νέα διατηρούσε σχέση με έναν αντιεξουσιαστή νέο, τον Παύλο, με τον οποίο απέκτησε και την πρώτη της κόρη. Ωστόσο, μετά από μία κινητοποίηση στην οποία είχαν παραστεί και οι δύο, ο Παύλος συλλαμβάνεται και όταν αφήνεται ελεύθερος εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ακριβώς αυτό το γεγονός, δηλαδή ότι η Πηνελόπη δεν έχει ιδέα τι έχει συμβεί στον έρωτα της ζωής της, την κάνει να συγκρίνει με ένα «φάντασμα» κάθε άντρα που μπαίνει στη ζωή της. Και ακόμη κι αν αγαπάει τον Λαυρέντη, τον πατέρα των άλλων δύο παιδιών της, δεν μπορεί να είναι μαζί του εξαιτίας της εξιδανίκευσής της προς το πρόσωπο του Παύλου. Τόσο ο Παύλος, όσο και ο εκρηκτικός της χαρακτήρας, δεν την αφήνουν να δημιουργήσει σταθερές φιλίες ή σχέσεις. Μόνος της φίλος, ο 75χρονος γείτονάς της Αιμίλιος, ο οποίος εκτελεί πολλές φορές και χρέη babysitter. Η Πηνελόπη, επίσης, δυσκολεύεται να βρει δουλειά, καθώς την απολύουν συνέχεια. 

Όταν, λοιπόν, πιάνει δουλειά ως καθαρίστρια σε ένα αστυνομικό τμήμα, κατά λάθος ρίχνει έναν φάκελο με μία υπόθεση δολοφονίας και λόγω της υψηλής της ευφυίας καταφέρνει να λύσει την υπόθεση, δείχνοντας στους αστυνομικούς ότι έχουν για ύποπτη το λάθος άτομο. Η αρχηγός του τμήματος ανθρωποκτονιών, η Σοφία, την καλεί στο τμήμα να δώσει εξηγήσεις και ενθουσιάζεται με τις ικανότητες της. Έτσι, της προτείνει να εργαστεί ως σύμβουλος της αστυνομίας, όπου θα μπορέσει να αξιοποιήσει το χάρισμα της, ώστε να βοηθά τους αστυνομικούς να λύνουν πιο εύκολα τις υποθέσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η Πηνελόπη δέχεται την πρόταση της Σοφίας με αντάλλαγμα να ερευνήσει το τμήμα την εξαφάνιση του Παύλου. Έτσι, ξεκινά την καριέρα της ως συμβούλου στο πλευρό του υπαστυνόμου Αργύρη, ενός μονόχνωτου άντρα. Ο Αργύρης είναι ένας άνθρωπος αρκετά σοβαρός που θέλει πάντα να ακολουθεί τους κανόνες και το πρωτόκολλο. Όταν, όμως, μπαίνει στη ζωή του η Πηνελόπη, την κάνει άνω-κάτω επειδή χρησιμοποιεί αθέμιτες μεθόδους, μερικές φορές ακόμη και παράνομες, για να συλλέξει τα στοιχεία που χρειάζεται. 

Πηγή εικόνας: omegalive.com.cy

Οι τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες των δύο πρωταγωνιστών έχουν ως συνέπεια τις συχνές συγκρούσεις μεταξύ τους. Ωστόσο, στη συνέχεια της σειράς, βλέπουμε να αναπτύσσουν μία όμορφη φιλία και τον Αργύρη πολλές φορές να είναι το μόνο στήριγμα της Πηνελόπης στις δύσκολες στιγμές. Μάλιστα, μετά από κάποια περίοδο καταλαβαίνουν ότι τα αισθήματα που τρέφει ο ένας για τον άλλον δεν είναι μόνο φιλικά. Ο πρώτος κύκλος κλείνει με μία μεγάλη αποκάλυψη για το παρελθόν της Πηνελόπης και με ένα φιλί ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές. 

Ο δεύτερος κύκλος, μετά από έναν χρόνο καθυστέρηση, θα προβληθεί επιτέλους στις οθόνες μας. Έτσι, με το τέλος της δεύτερης σεζόν η Πηνελόπη παραιτείται από τη δουλειά της στην αστυνομία και ξαναπιάνει δουλειά ως καθαρίστρια. Όμως, τα πράγματα στης ζωή της περιπλέκονται, όταν βρίσκεται ένοχη για φόνο! Θα καταφέρει η ηρωίδα μας να αποδείξει την αθωότητά της; Θα ξαναγυρίσει στο πόστο της; Και πάνω απ’ όλα, τι θα γίνει μεταξύ των δύο κεντρικών χαρακτήρων; Αναμένουμε να μάθουμε…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • «IQ 160»: Η ελληνική εκδοχή της γαλλικής σειράς «HIP» απόψε στο Star, typologies.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάλεια Μπίτσα
Θάλεια Μπίτσα
Γεννήθηκε το 2004 στα Ιωάννινα και σπουδάζει Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μιλά γαλλικά και αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της αρέσει να ακούει μουσική, να βλέπει ταινίες και να ταξιδεύει.