24.7 C
Athens
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Στο πλοίο των τρελών: Οδηγίες χρήσεως» της Σώτης Τριανταφύλλου

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Στο πλοίο των τρελών: Οδηγίες χρήσεως» της Σώτης Τριανταφύλλου


Της Μαρίας Κουλούρη,

Η πραγματικότητα παγκοσμίως μοιάζει με καζάνι που βράζει. Πόλεμοι «ξεκληρίζουν» ολόκληρα γένη για δεκαετίες, κοινωνικά φαινόμενα «διογκώνονται» αποτελώντας «βραχνά» για την ανθρωπότητα και αναταραχές κλονίζουν τα «θεμέλια» πολιτικών που ισχύουν για δεκαετίες. Η άνοδος των εξτρεμιστικών τάσεων, δεξιών και αριστερών, είναι γεγονός, γι’ αυτό και οι κυβερνώντες πλέον αντιμετωπίζονται με δυσπιστία και -μάλλον- με αδιαφορία, οδηγώντας σε έντονη ανυπακοή απέναντι στην εξουσία. Την ταραχώδη αυτή πραγματικότητα πραγματεύεται η Σώτη Τριανταφύλλου στο βιβλίο της Στο πλοίο των τρελών: Οδηγίες χρήσεως, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Η συγγραφέας του βιβλίου, Σώτη Τριανταφύλλου, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Ιανουαρίου 1957. Είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφράστρια, ενώ σπούδασε Φαρμακευτική στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και τη Γαλλία, σε διδακτορικό επίπεδο Αμερικανική Ιστορία (Παρίσι) και Ιστορία της Αμερικανικής Πόλης (Νέα Υόρκη) και σε μεταδιδακτορικό επίπεδο Ιστορία των μαθηματικών, Ρωσική Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις. Στο συγγραφικό έργο της περιλαμβάνονται τα: Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης (1996), Το εργοστάσιο των μολυβιών (2000), Μηχανικοί καταρράκτες (2014), Το Τέλος του Κόσμου σε Αγγλικό Κήπο (2017) —για το οποίο κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2018— και Σικελικό Ειδύλλιο (2021).

Η Σώτη Τριανταφύλλου. Πηγή εικόνας: athensvoice.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Άρης Λυχναράς

Στα του βιβλίου τώρα, αυτό πρόκειται ουσιαστικά για μια συλλογή άρθρων που η Σώτη Τριανταφύλλου έγραψε το διάστημα 2023-24. Αποτελείται από πέντε μεγάλα κεφάλαια, τα οποία τιτλοφορούνται ως εξής: «ΗΠΑ», «Μέση Ανατολή», «Ευρώπη», «Ελλάδα» και «Ιδέες». Στο πρώτο κεφάλαιο, περιγράφεται η εσωτερική κατάσταση των ΗΠΑ, δηλαδή η μεγάλη ανάπτυξή τους ύστερα από τη χρεοκοπία του 1975 μέχρι και σήμερα, αλλά και ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που υποδέχεται η χώρα κάθε χρόνο λόγω της δύναμής της εντός και εκτός των συνόρων. Στο δεύτερο κεφάλαιο, σημειώνονται οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Οι συγκρούσεις αυτές υπάρχουν αδιάκοπα από το 1982 ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ενώ σημαντικός είναι πλέον και ο ρόλος της Χαμάς, με τις προσπάθειες για εκεχειρία να καταλήγουν «άκαρπες».

Στο τρίτο κεφάλαιο, οι περιγραφές της συγγραφέα επικεντρώνονται στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, τονίζεται η παρουσία εθνοθρησκευτικών μειονοτήτων, όπως η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και τα «γκέτο» της Γαλλίας, με τις κοινωνικές αναταραχές να κάνουν την εμφάνισή τους συνεχώς. Επίσης, αναφέρεται και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος που μαίνεται από το 2022, με τη συγγραφέα να σημειώνει πως οι Ρώσοι πολίτες δεν καταλαβαίνουν τη χρησιμότητα αυτού του πολέμου, ενώ η Ρωσία ακολουθεί τακτικές που πλήττουν το κύρος της. Στο τέταρτο κεφάλαιο, αναλύεται η Ελλάδα του σήμερα. Φυσικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, φοροδιαφυγή, μεταναστευτικό και ένα πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023 συνθέτουν μια «εκρηκτική» ελληνική πραγματικότητα, η οποία καταλήγει «όπλο» στα χέρια των πολιτικών και των σκοπιμοτήτων τους. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο, η συγγραφέας σχολιάζει διάφορες έννοιες που «ακούγονται» συχνά στη σύγχρονη εποχή όπως ο σοσιαλφασισμός, ο καπιταλισμός, τα εργατικά δικαιώματα και ο αντισημιτισμός, καθώς και παραδείγματα αυτών από τη διεθνή καθημερινότητα.

Το Στο πλοίο των τρελών: Οδηγίες χρήσεως πρόκειται για ένα βιβλίο που πραγματεύεται «φλέγοντα» ζητήματα της σημερινής εποχής, μέσα από τη ματιά μιας πολύπειρης συγγραφέα και δημοσιογράφου. Οι περιγραφές και οι αναλύσεις τους εγείρουν προβληματισμούς στον αναγνώστη, αλλά και το ενδιαφέρον του, αφού παρουσιάζεται με εύληπτο και παραστατικό τρόπο η διεθνής πραγματικότητα που αφορά τον σύγχρονο άνθρωπο.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.