24.7 C
Athens
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΘα αναδιαμορφώσει η επίθεση με μαχαίρι στο Σόλινγκεν τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές;

Θα αναδιαμορφώσει η επίθεση με μαχαίρι στο Σόλινγκεν τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές;


Του Ελευθέριου Χονδρού,

Μια βάναυση επίθεση με μαχαίρι στη γερμανική πόλη Σόλινγκεν, έχει αναζωπυρώσει μια σφοδρή συζήτηση για τη δημόσια ασφάλεια, λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες πολιτειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία. Το περιστατικό, που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων οκτώ. Ο ύποπτος δράστης, που ταυτοποιήθηκε ως Σύρος, αιτών άσυλο, παραδόθηκε στην αστυνομία αργά το Σάββατο και τώρα βρίσκεται υπό έρευνα από την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας για ύποπτη τρομοκρατία. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις δολοφονίες αργά το Σάββατο, εντείνοντας περαιτέρω τις πολιτικές συνέπειες.

Η επίθεση έχει γίνει σημείο ανάφλεξης στο ήδη ζεστό πολιτικό τοπίο, με το ακροδεξιό κόμμα, «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να επικρίνει τον χειρισμό της μετανάστευσης και της δημόσιας ασφάλειας από την Κυβέρνηση. Ακόμη και προτού δημοσιοποιηθούν επίσημες λεπτομέρειες για τον δράστη, το AfD έσπευσε να πλαισιώσει το περιστατικό ως αποτέλεσμα αυτού που αντιλαμβάνονται ως αποτυχημένες μεταναστευτικές πολιτικές.

Ο Björn Höcke, επικεφαλής υποψήφιος του AfD στο Θουρίνγκεν, όπου οι πολιτειακές εκλογές είναι προγραμματισμένες για την 1η Σεπτεμβρίου, ήταν ιδιαίτερα έντονος στην καταδίκη του. Μιλώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να απορρίψουν το τρέχον πολιτικό κατεστημένο και να τερματίσουν αυτό που περιέγραψε ως «λανθασμένο μονοπάτι της αναγκαστικής πολυπολιτισμικότητας». Το μήνυμά του, απηχώντας τη μακροχρόνια ακροδεξιά ρητορική, ζητούσε μια αποφασιστική αλλαγή στην πολιτική κατεύθυνση του κράτους και της χώρας γενικότερα.

Οι εμπρηστικές παρατηρήσεις του Höcke αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής του AfD για την αξιοποίηση των φόβων για τη μετανάστευση και τη δημόσια ασφάλεια. Στη Σαξονία, ένα άλλο κράτος που κατευθύνεται προς τις κάλπες την ίδια μέρα, το AfD έρχεται αντιμέτωπο με την κεντροδεξιά «Χριστιανοδημοκρατική Ένωση» (CDU). Το κόμμα κατηγόρησε το CDU ότι είναι συνένοχος στη διατήρηση ανοιχτών συνόρων και επιτρέπει τη συνέχιση της μετανάστευσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι μόνο το AfD μπορεί να επιφέρει την αλλαγή που απαιτείται για την προστασία των πολιτών της Γερμανίας.

Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: Sascha Schuermann/Getty Images

Ο χρόνος της επίθεσης και η επακόλουθη πολιτική απάντηση δεν θα μπορούσε να είναι πιο κρίσιμη. Με τις εκλογές στο Θουρίνγκεν και τη Σαξονία να πλησιάζουν γρήγορα, η αφήγηση του AfD απειλεί να κυριαρχήσει στην εκστρατεία, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι ανησυχίες για τη μετανάστευση και την ασφάλεια είναι ήδη υψηλές. Το ακροδεξιό κόμμα έχει τοποθετηθεί ως η μόνη βιώσιμη εναλλακτική, σε αυτό που θεωρεί αποτυχημένο πολιτικό κατεστημένο, απευθύνοντας έκκληση στους ψηφοφόρους που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω από την τρέχουσα κυβέρνηση.

Η επίθεση έθεσε επίσης την κυβέρνηση συνασπισμού του Καγκελαρίου Olaf Scholz υπό αυξημένο έλεγχο. Ο Scholz, ο οποίος περιέγραψε την επίθεση στο Σόλινγκεν ως «ένα τρομερό γεγονός που με έχει συγκλονίσει πολύ», αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Βραδεμβούργο, το Σάββατο. Τόνισε ότι τέτοια βία δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή στη γερμανική κοινωνία και υποσχέθηκε ότι θα εφαρμοστεί η πλήρης ισχύς του νόμου. Ωστόσο, παρόμοιες δηλώσεις που έκανε ο καγκελάριος μετά από προηγούμενα βίαια επεισόδια οδήγησαν σε επικρίσεις ότι η κυβέρνηση είναι πολύ στις συζητήσεις αλλά δεν θα πράξει.

Αυτή η αντίληψη είναι ιδιαίτερα επιζήμια υπό το φως της πολιτικής πίεσης γύρω από την επίθεση. Η Υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser, η οποία αρχικά εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στα θύματα, επικρίθηκε από τον Florian Chan, βουλευτή του αντιπολιτευόμενου κόμματος “CSU”, ο οποίος την κατηγόρησε ότι δεν έκανε αρκετά για να διασφαλίσει τη δημόσια ασφάλεια. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», έγραψε ο Chan, αντανακλώντας την αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του “CDU”, Friedrich Merz, έδωσε έναν πιο μετριοπαθή τόνο, καταδικάζοντας τη «βάρβαρη βία» και προσφέροντας σκέψεις και προσευχές για τα θύματα, το υποκείμενο μήνυμα ήταν σαφές: η Kυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Οι συνέπειες της επίθεσης στο Σόλινγκεν έχουν αναζωπυρώσει συζητήσεις σχετικά με τη μετανάστευση, την ασφάλεια και τον ρόλο του κράτους στην προστασία των πολιτών του — ζητήματα που έχουν κεντρική θέση στη γερμανική πολιτική εδώ και χρόνια. Καθώς πλησιάζουν οι πολιτειακές εκλογές, αυτά τα θέματα είναι πιθανό να κυριαρχήσουν στη συζήτηση, με το AfD να είναι έτοιμο να αξιοποιήσει τυχόν αποτυχίες της τρέχουσας κυβέρνησης. Η επίθεση στο Σόλινγκεν μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες όχι μόνο για τα θύματα και τις οικογένειές τους αλλά και για το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • German far right seizes on knife attack ahead of crucial state elections, Politico, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.