19.7 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ ανεργία και οι επιπτώσεις της στο άτομο

Η ανεργία και οι επιπτώσεις της στο άτομο


Της Παναγιώτας Κλεφτογιάννη,

Η ανεργία είναι η μάστιγα της εποχής που βασανίζει τη σκέψη τόσο νέων όσο και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Πόσο εύκολο είναι άραγε τη σήμερον ημέρα να βρει κάποιος εργασία; Από τη μια πλευρά νέοι άνθρωποι που ψάχνουν για εργασία και δυσκολεύονται να βρουν, είτε γιατί η αμοιβή που τους προσφέρεται είναι χαμηλή είτε γιατί οι τομείς απασχόλησης που τους ενδιαφέρουν είναι κατειλημμένοι. Από την άλλη πλευρά, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που εργάζονται για κάποια χρόνια σε έναν τομέα και μετά από ένα διάστημα απολύονται, προκειμένου οι εργοδότες να αναζητήσουν για απασχόληση άτομα νεαρότερης ηλικίας. Ωστόσο, η ηλικία των ατόμων που απολύονται καθιστά δύσκολο έργο την εύρεση νέας εργασίας.

Στην εποχή μας, τα προβλήματα είναι εμφανώς αυξημένα και οι στιγμές ψυχικής ευφορίας σπανίζουν και σε αυτό οφείλεται φυσικά και το φαινόμενο της ανεργίας. Η σύγχρονη οικονομία και κατ’ επέκταση και ο τρόπος οργάνωσης της ίδιας της κοινωνίας οδηγεί στην αύξηση φαινομένων, όπως η ανεργία. Η γενικευμένη χρήση της τεχνολογίας, οι νέες αντιλήψεις που πρωτοεμφανίζονται και, κυρίως, η οικονομική ύφεση της εποχής μας είναι μερικά από τα αίτια που οδηγούν στην ανεργία.

Αρχικά, η τεχνολογία οδήγησε σε αυξημένη μείωση της χρήσης εργατικών χεριών, αφού πλέον οι επιχειρήσεις προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας υιοθετούν νέα μέσα παραγωγής, τα οποία δεν έχουν ανάγκη από πολλά εργατικά χέρια. Έτσι, το εργατικό προσωπικό είναι μειωμένο και η παραγωγή γίνεται στον ίδιο, ή και σε πιο γρήγορο χρόνο από τα μηχανήματα. Με αυτόν τον τρόπο, η προσφορά και η ζήτηση εργασίας είναι δυσανάλογες.

Πηγή εικόνας: Pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Ron Lach

Έπειτα, η οικονομική κρίση των τελευταίων καιρών συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση της ανεργίας, καθώς βασικό χαρακτηριστικό είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και, συνεπώς, η μείωση της παραγωγής, οι απολύσεις εργαζομένων και η έλλειψη κεφαλαίων. Οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες και δεν αρκούν προκειμένου να καλύψουν τις εργασιακές ανάγκες όλου του πληθυσμού, ειδικά τη στιγμή που πολλές από τις εναπομείνασες εργασιακές θέσεις καλύπτονται από ξένα εργατικά χέρια, τα οποία είναι συνήθως πιο οικονομικά.

Η ανεργία και η ραγδαία αύξησή της θα έπρεπε να απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση για τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού στην κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, η ανεργία επηρεάζει δραματικά την ψυχολογία των ανθρώπων, την εικόνα της κοινωνίας στο σύνολό της, καθώς και την αντιμετώπιση των ανθρώπων απέναντι σε θεσμούς, όπως παραδείγματος χάρη η οικογένεια.

Αναφερόμενοι στην ψυχολογική κατάσταση των ανέργων, δεν πρέπει να παραλείψουμε την ψυχική κατάρρευση των ατόμων, οι οποίοι λόγω της ανεργίας οδηγούνται σε προβλήματα, όπως κατάθλιψη, χρήση ουσιών, αλκοολισμό και για τους λόγους αυτούς χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης. Δεν είναι τυχαίο που πλέον οι περισσότεροι απευθύνονται σε ψυχολόγους και κάνουν ψυχοθεραπεία. Η ψυχολογία των ανέργων είναι εμφανώς πεσμένη και πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν όρεξη ούτε για την ίδια τη ζωή.

Ταυτόχρονα, πέρα από την ψυχολογική κατάρρευση, εξίσου σημαντική είναι και η οικονομική. Οι άνεργοι, επειδή δεν έχουν τις προαπαιτούμενες απολαβές, αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα και πολλές φορές στερούνται ακόμη και τα βασικά, όπως στέγη και φαγητό. Έχουν, λοιπόν, πολλές φορές ανάγκη τη βοήθεια άλλων και έτσι οδηγούνται στον δανεισμό και σταδιακά στα χρέη.

Πηγή εικόνας: Unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Jon Tyson

Ανάμεσα στα προβλήματα που προκαλεί η ανεργία είναι φυσικά και η στροφή των ανέργων σε πράξεις ανήθικες και αντικοινωνικές. Πέρα από την προσωπική καταστροφή, η ανεργία οδηγεί μέσω του ατόμου στην καταστροφή της κοινωνίας στο σύνολο της, καθώς αφού οι άνθρωποι δεν ζουν μέσα στη χλιδή και τη σπατάλη, στρέφονται στη βιαιότητα, την εγκληματικότητα και τη διαφθορά.

Με βάση όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι φανερό ότι η ανεργία είναι συνυφασμένη με την οικονομική οργάνωση και τη δομή της κοινωνίας. Για τον λόγο αυτό, μια πιθανή ριζική λύση του προβλήματος, θα οδηγούσε ταυτόχρονα σε ριζικές αλλαγές στην κοινωνία. Η κυβέρνηση μέσα από μέτρα έχει αποδείξει πόσο νοιάζεται και υπολογίζει τους ανέργους. Ωστόσο, χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα, προκειμένου να εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να απασχοληθούν περισσότεροι νέοι.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτα Κλεφτόγιαννη
Παναγιώτα Κλεφτόγιαννη
Γεννήθηκε το 2003 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων», ως έφηβος βουλευτής. Η ενασχόληση με την αρθρογραφία αποτελεί νέο εγχείρημα για εκείνη, μέσω του οποίου επιδιώκει να αποτυπώσει την δική της οπτική για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της χώρας της.