19.7 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα (13 Ιουνίου -...

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα (13 Ιουνίου – 5 Αυγούστου 1901)» του Κ.Π. Καβάφη


Της Ευθυμίας Γκαμπέση,

Πάμε λίγα χρόνια πίσω, κατά τη διάρκεια της Belle Epoque, όταν το αισιόδοξο πνεύμα κυριαρχούσε και μία αίσθηση εξέλιξης, καλλιέργειας και ευημερίας πλανόταν στον αέρα. Τόπος; Η μαγευτική πρωτεύουσα. Όταν ο σπουδαίος ποιητής Κ.Π. Καβάφης γνώρισε για πρώτη φορά την Αθήνα.

Ερχόμενος από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο ποιητής πρωτοαντίκρισε τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από τα αξιοθέατα, τα έργα τέχνης και τους ανθρώπους της χώρας. Στο βιβλίο του Το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα (13 Ιουνίου – 5 Αυγούστου 1901), που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, μιλάει για όλα αυτά που βλέπει στην πόλη.

Ο τριανταοχτάχρονος τότε Καβάφης κρατάει ημερολόγιο, αποτυπώνοντας στα αγγλικά όλα τα συμβάντα που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από τις 13 Ιουνίου μέχρι τις 5 Αυγούστου του 1901. Το περιεχόμενό του ποικίλλει, αφού αναφέρονται γεγονότα που ξεκινάνε από την αρχή, μέσα από το πλοίο El Kahira με προορισμό την Αθήνα.

Στη συνέχεια, επικεντρώνεται σε διάφορους αξιοσημείωτους «σταθμούς» της ημέρας που ποικίλουν από μνημεία μέχρι εναλλαγές της θερμοκρασίας και της διάθεσής του. Ενδίδεται στους περιπάτους και ανακαλύπτει το πλούσιο «ψηφιδωτό» της ελληνικής κουλτούρας που υπάρχει διάχυτο στην πόλη. Από περιοχές όπως είναι το Φάληρο, ο Πειραιάς και η Κηφισιά, μέχρι αξιοθέατα όπως τον Παρθενώνα, το άγαλμα του Βύρωνα, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και το Σκοπευτήριο.

Πηγή εικόνας: Εκδόσεις Πατάκη

Συνταξιδιώτης του ήταν ο αδελφός του Αλέξανδρος, καθώς γνώρισε και πολλές άλλες αξιόλογες και επιφανείς προσωπικότητες κατά την παραμονή του στην Ελλάδα. Μερικές από αυτές ήταν ο Πολέμης, ο Ιακωβίδης και ο Ξενόπουλος.

Ο ποιητής με την ανεπανάληπτη πένα γεννήθηκε το 1863 και πέθανε το 1933, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την ημέρα των γενεθλίων του! Στην Αλεξάνδρεια, όπου και μεγάλωσε, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωή του, έχοντας πραγματοποιήσει και ταξίδια —άλλοτε μικρότερα και άλλοτε μεγαλύτερα— στην Αγγλία, την Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα. Από τα σπουδαιότερα ταξίδια ήταν αυτά στην Αθήνα. Το τελευταίο μάλιστα έχει άμεση σύνδεση με τα έντονα επεισόδια υγείας που τον ταλαιπώρησαν και τον οδήγησαν τελικά στον θάνατο.

Όσον αφορά τη ζωή του περαιτέρω, ένα αξιομνημόνευτο γεγονός είναι ότι δεν εγκατέστησε ποτέ στο σπίτι του ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το φώτιζε με κεριά! Σίγουρα, όμως, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την απόλυτη αφοσίωση που έδειξε στο έργο του. Παρά το γεγονός ότι ο ποιητής δεν εξέδωσε ποτέ δικό του βιβλίο, δημοσίευε τακτικά ποιήματά του σε μονόφυλλα που τα συνένωνε. Υπήρχαν ακόμα και οι αυτοσχέδιες συλλογές, τις οποίες ενεχείριζε στους γνωστούς και φίλους ή τις έστελνε στους ενδιαφερόμενους που ζητούσαν να γνωρίσουν το έργο του.

Επίσημα, ο Κ.Π. Καβάφης έχει εκδώσει 154 ποιήματα, τα οποία τυπώθηκαν σε πολυτελή έκδοση, το 1935, στην Αλεξάνδρεια, κάτι για το οποίο μερίμνησαν οι κληρονόμοι του. Στην παρούσα έκδοση περιλαµβάνονται δύο κείµενα που έγραψε το 1891 ο Κ.Π. Καβάφης για τα µάρµαρα του Παρθενώνα, που εξακολουθούν να είναι επίκαιρα στις µέρες µας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Γεννήθηκε το 2003 στην Καστοριά, όπου και μεγάλωσε. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δηλώνει πως κατέχει την αγγλική και ισπανική γλώσσα, ενώ δεν σκοπεύει να παραμείνει σε αυτές. Είναι λάτρης της γυμναστικής, του χορού και των ταξιδιών, ενώ στον ελεύθερο της χρόνο, της αρέσει να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και να ταξιδεύει. Τέλος, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αρθρογραφία, την τέχνη και την κοινωνία σε όλες της τις πτυχές.