Της Μαρίας Κουλούρη,
Το φετινό καλοκαίρι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του. Όλοι μας σταδιακά επιδιώκουμε να προσαρμοστούμε ξανά στην προ καλοκαιριού καθημερινότητα, η οποία φαντάζει «εφιάλτης» για μικρούς και μεγάλους. Οι μικροί, ειδικότερα, που ετοιμάζονται για τις τάξεις Β’ και Γ’ Λυκείου, έχοντας ως στόχο την επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, έχουν να αντιμετωπίσουν και το άγχος για την κατάληξη των σχολικών τους χρόνων. Μάλιστα, αν και η Γ’ Λυκείου θεωρείται η πιο «απαιτητική» τάξη, ούσα η τελευταία, η Β’ Λυκείου διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο, αφού τότε μπαίνουν τα «θεμέλια» για τις Πανελλαδικές.
Άλλωστε, όταν ξεκινούν να φοιτούν στη Β’ Λυκείου, οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν την Ομάδα Προσανατολισμού που θα ακολουθήσουν. Στην Ομάδα των Ανθρωπιστικών Σπουδών, τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είναι τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία, η Νεοελληνική Γλώσσα και τα Λατινικά. Με το τελευταίο μάθημα, μάλιστα, οι μαθητές έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή, επομένως αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια ακόμα δυσκολία σχετικά με αυτό, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως μεγάλο μέρος της ύλης των Πανελλαδικών για τα Λατινικά προέρχεται από την ύλη της Β’ Λυκείου. Γι’ αυτό η πλειονότητα των μαθητών έχουν τη βοήθεια καθηγητών, αλλά και σχολικών βοηθημάτων που επεξηγούν λεπτομερώς την ύλη με βοηθητικές σημειώσεις. Ένα τέτοιο βοήθημα αποτελεί το Λατινικά Β’ Λυκείου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη σε συγγραφή και επιμέλεια των Β. Μπακλαβά, Μ. Μπικάκη, Ε. Αντωνοπούλου και Α. Ηλιοπούλου.
Το βοήθημα, λοιπόν, παρέχει μια πολύ κατατοπιστική ανάλυση της ύλης των Λατινικών της Β’ Λυκείου. Αρχικά, παρατίθενται τα πρωτότυπα των Λατινικών κειμένων του σχολικού βιβλίου παράλληλα με την ελληνική τους μετάφραση, ενώ γίνεται και μια ευρεία ανάλυση του λεξιλογίου, της γραμματικής και του συντακτικού κάθε κειμένου μέσω αναλυτικής θεωρίας και εξειδικευμένων ασκήσεων. Έπειτα, γίνεται μια εκτενής ανάλυση της γραμματικής των κεφαλαίων στην οποία περιλαμβάνονται σημαντικά γραμματικά φαινόμενα όπως οι πέντε κλίσεις των ουσιαστικών, η κλίση και τα παραθετικά των επιθέτων, η κλίση του ρήματος sum (=είμαι), η κλίση ομαλών και ανώμαλων ρημάτων, καθώς και ο σχηματισμός της ενεργητικής/παθητικής περιφραστικής συζυγίας. Επίσης, το βοήθημα περιέχει επιπλέον ασκήσεις σχετικά με τις ενότητες του σχολικού βιβλίου, καθώς και ασκήσεις παρόμοιες με θέματα των Πανελλαδικών, ενώ σημαντική είναι και η ύπαρξη κριτηρίων αξιολόγησης με ερωτήσεις και ασκήσεις από όλα τα κεφάλαια.
Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα χρησιμότατο βοήθημα των Λατινικών της Β’ Λυκείου, το οποίο αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» για μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν τη σε βάθος εκμάθηση των Λατινικών και την επιτυχία στις Πανελλαδικές. Η οργάνωση των πληροφοριών του συμβαίνει με εύληπτο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης να αφομοιώνει αυτές τις πληροφορίες, καλύπτοντας όλες τις πιθανές απορίες του.