Της Μαριαλένας Κουντούρη,
Όλοι οι άνθρωποι, από πολύ μικρή ηλικία, έχουν την ανάγκη να ενταχθούν σε κοινωνικές ομάδες. Από βρεφική ηλικία, μάλιστα, ένα παιδί ξεκινά την ένταξή του στην οικογένεια, τον πρώτο φορέα κοινωνικοποίησης της ζωής του. Άλλες κοινωνικές ομάδες μπορεί να είναι το σχολείο, ένας αθλητικός σύλλογος, μία πολιτιστική ομάδα κ.α.. Η διαδικασία αυτή διαθέτει καθοριστικό χαρακτήρα για την πορεία του νέου στην μετέπειτα ζωή του και γι’ αυτό και πρέπει να πραγματοποιείται. Κοινωνική ομάδα, ονομάζουμε ένα σύνολο ανθρώπων που χαρακτηρίζονται από κοινούς στόχους, οργάνωση και ομαδικό πνεύμα με στόχο την επίτευξη κοινών στόχων. Γιατί πρέπει όμως οι άνθρωποι να εντάσσονται σε κοινωνικές ομάδες;
Αρχικά, με το να εντάσσεται κάνεις σε μία κοινωνική ομάδα, έχει την δυνατότητα να νιώθει χρήσιμος και αναγκαίος, αλλά και να διεκδικεί την αποδοχή και τη σύμπραξη από τα υπόλοιπα άτομα της εκάστοτε ομάδας. Σε έναν αθλητικό σύλλογο, για παράδειγμα, μέσω της συνεργασίας και της διαμόρφωσης ενός κοινού στόχου, μπορεί κανείς να προσφέρει και να «βάλει το λιθαράκι του» στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Έπειτα, η ένταξη σε κοινωνικές ομάδες συμβάλλει στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος έχει την δυνατότητα να διευρύνει το κοινωνικό του περιβάλλον, να δημιουργήσει νέες και εποικοδομητικές γνωριμίες και να καλλιεργήσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Αυτή η κοινωνική αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους, μπορεί, μεταξύ άλλων, να βελτιώσει και τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του νέου. Αυτό πραγματοποιείται μέσω της ανταλλαγής απόψεων και την διατύπωση διαφωνιών.
Ακόμα, δεν είναι λίγες οι φορές που στην σύγχρονη κοινωνία βλέπουμε να εμφανίζονται κοινωνικές ομάδες, οι οποίες συμβάλλουν στην διεκδίκηση δικαιωμάτων των πολιτών. Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για παράδειγμα μάχεται για την διαφύλαξη του θεμελιώδους δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, του αυτοπροσδιορισμού και της σεξουαλικότητας. Υπάρχουν, επίσης, κοινωνικές ομάδες, οι οποίες δημιουργούνται για να αντιταχθούν σε κυβερνητικές αποφάσεις που τυχόν δεν εκφράζουν τους πολίτες και συνεπώς λειτουργούν ως μέσα αντίδρασης στα πολιτικά πράγματα.
Σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες, κυριαρχεί η κατανόηση και η αλληλοστήριξη, καθώς υπάρχει αλληλοσεβασμός και οι άνθρωποι αναζητούν την συμβουλή από τους γύρω τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, θα λέγαμε ότι υπάρχει μία «αλληλοπαρεχόμενη» ψυχολογική υποστήριξη, καθώς τα άτομα μοιράζονται ανησυχίες και προβληματισμούς που δεν μπορούν να μοιραστούν με τον οποιονδήποτε.
Τέλος, κατά τη γνώμη μου το πιο σημαντικό όφελος που μπορεί να αποκομίσει ένας άνθρωπος από τις κοινωνικές ομάδες, είναι η απόκτηση αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης. Ειδικότερα, η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια αποτελούν δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα για έναν άνθρωπο, τα οποία μπορούν να φανούν χρήσιμα στο μέλλον του τόσο στον επαγγελματικό τομέα, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Συμπερασματικά, τόσο οι νέοι όσο και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι είναι σημαντικό να συμμετέχουν σε κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο πεδίο των ενδιαφερόντων τους, καθώς η κοινωνικοποίηση μέσω αυτών είναι μια διαδικασία που προσφέρει αναρίθμητα οφέλη για τον άνθρωπο. Είτε πρόκειται για απλές κοινωνικές γνωριμίες, είτε πρόκειται για μια οργανωμένη ομάδα με έναν μεγαλεπήβολο στόχο.