24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΘα προστατεύσει επιτέλους η Ινδία τους γιατρούς της μετά την τραγωδία στην...

Θα προστατεύσει επιτέλους η Ινδία τους γιατρούς της μετά την τραγωδία στην Καλκούτα;


Του Ελευθέριου Χονδρού,

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έχει λάβει αποφασιστικά μέτρα ως απάντηση στον φρικτό βιασμό και τη δολοφονία μιας 31 χρονης ασκούμενης γιατρού σε κρατικό νοσοκομείο στην Καλκούτα. Το περιστατικό, που συνέβη στις 9 Αυγούστου 2024, έχει προκαλέσει εκτεταμένη οργή σε όλο το έθνος, τονίζοντας το συνεχιζόμενο ζήτημα της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών στην Ινδία. Στη συνέχεια, το δικαστήριο διέταξε τη σύσταση μιας εθνικής ομάδας εργασίας γιατρών, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των επαγγελματιών του ιατρού, ιδιαίτερα των γυναικών, στους χώρους εργασίας τους.

Η παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του ευρύτερου ζητήματος της ασφάλειας στο χώρο εργασίας για τις ιατρούς στην Ινδία. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, το δικαστήριο ανέλαβε την υπόθεση suo motu, δηλαδή από «μόνο του», υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα και τη σημασία του θέματος. Η εθνική ομάδα εργασίας, η οποία θα αποτελείται από γιατρούς, έχει λάβει την εντολή να αναπτύξει ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια των ιατρικών εργαζομένων σε εθνικό επίπεδο. Η ομάδα εργασίας έχει λάβει εντολή να υποβάλει μια ενδιάμεση έκθεση εντός τριών εβδομάδων και μια τελική έκθεση εντός δύο μηνών, που αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του δικαστηρίου για άμεση δράση.

Ο επικεφαλής της δικαιοσύνης Dhananjaya Yeshwant Chandrachud, ο οποίος ηγήθηκε της έδρας των τριών δικαστών, τόνισε τη σημασία της προστασίας της ασφάλειας των γιατρών, ιδιαίτερα των γυναικών γιατρών. «Η προστασία της ασφάλειας των γιατρών και των γυναικών γιατρών είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος και αρχής ισότητας», δήλωσε. Υποστήριξε επίσης ότι το έθνος δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει ένα άλλο τραγικό περιστατικό πριν λάβει προληπτικά μέτρα. Οι παρατηρήσεις του είχαν βαθιά απήχηση σε μια χώρα όπου η σεξουαλική βία παραμένει κρίσιμο ζήτημα παρά τις νομικές μεταρρυθμίσεις.

Το άγριο έγκλημα έχει πυροδοτήσει εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε όλη την Ινδία, με γιατρούς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην πρώτη γραμμή. Έχουν πραγματοποιήσει αγρυπνίες στο φως των κεριών και συμμετείχαν σε απεργίες, αρνούμενοι να παρευρεθούν σε μη επείγοντες ασθενείς ως μορφή διαμαρτυρίας. Ο Ινδικός Ιατρικός Σύλλογος (IMA), ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερους από 400.000 γιατρούς, οργάνωσε 24ωρη απεργία, καλώντας την κυβέρνηση να εισαγάγει πιο αυστηρά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Αυτή η απεργία υπογράμμισε τη συλλογική οργή και φόβο στην ιατρική κοινότητα, ειδικά δεδομένου ότι το 60 τοις εκατό των γιατρών της Ινδίας είναι γυναίκες.

Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: Amit Dave/REUTERS

Οι διαμαρτυρίες δεν έχουν περιοριστεί στην ιατρική κοινότητα. Χιλιάδες πολίτες, αγανακτισμένοι από το περιστατικό, έχουν βγει στους δρόμους στην Καλκούτα και σε άλλες πόλεις, ζητώντας δικαιοσύνη και άμεσα μέτρα ασφαλείας για τις γυναίκες στα νοσοκομεία. Η συμμετοχή απλών πολιτών σε αυτές τις διαδηλώσεις υπογραμμίζει τη βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια των γυναικών σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας στην Ινδία.

Εκτός από τη σύσταση της ειδικής ομάδας, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τις ομοσπονδιακές παραστρατιωτικές δυνάμεις να παρέχουν ασφάλεια στο Ιατρικό Κολλέγιο και Νοσοκομείο RG Kar στην Καλκούτα, όπου δολοφονήθηκε η ασκούμενη γιατρός. Αυτή η απόφαση ελήφθη αφού πολλές γυναίκες γιατροί εξέφρασαν τους φόβους τους για την επιστροφή τους στην εργασία τους στο νοσοκομείο, ειδικά όταν άγνωστοι άνδρες βανδάλισαν την εγκατάσταση στον απόηχο του εγκλήματος.

Επιπλέον, το δικαστήριο έδωσε εντολή στην ομοσπονδιακή αστυνομία να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση της έρευνάς της για τη δολοφονία. Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στον χειρισμό της υπόθεσης, η οποία έχει τραβήξει την προσοχή των κρατών μελών.

Ο βασικός ύποπτος, ένας εθελοντής της αστυνομίας που ήταν υπεύθυνος για την παροχή βοήθειας στο αστυνομικό προσωπικό και τις οικογένειές τους στις εισαγωγές στο νοσοκομείο, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για το έγκλημα. Ωστόσο, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχει ευρεία ζήτηση για ταχεία και αποφασιστική δικαιοσύνη.

Αυτό το τραγικό περιστατικό είναι μια έντονη υπενθύμιση του επίμονου ζητήματος της σεξουαλικής βίας στην Ινδία, παρά τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων μετά τον περιβόητο ομαδικό βιασμό και δολοφονία το 2012 στο Νέο Δελχί. Αυτή η υπόθεση οδήγησε στη θέσπιση αυστηρότερων ποινών για σεξουαλικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της θανατικής ποινής για τους υποτροπιάζοντες και τη σύσταση δικαστηρίων για υποθέσεις βιασμού. Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση των αναφερόμενων περιπτώσεων βιασμού, με 31.516 αναφορές μόνο το 2022, σύμφωνα με το National Crime Records Bureau, δείχνει ότι οι νομικές μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν επαρκούν.

Ακτιβιστές και μέλη του κοινού ζητούν μια πιο συστημική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας, μια προσέγγιση που περιλαμβάνει όχι μόνο νομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και κοινωνικές αλλαγές, βελτιωμένη επιβολή του νόμου και καλύτερη προστασία για τις γυναίκες σε όλους τους τομείς της ζωής.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ιδρύσει μια εθνική ομάδα εργασίας είναι ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση της ασφάλειας των ιατρικών επαγγελματιών στην Ινδία. Ωστόσο, τονίζει επίσης την ανάγκη για ευρύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση του διάχυτου ζητήματος της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • India’s top court sets up safety task force after doctor’s rape and murder, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.