24.5 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣυνέντευξη: Τα tips που θα σου ανοίξουν την πόρτα για την πρώτη...

Συνέντευξη: Τα tips που θα σου ανοίξουν την πόρτα για την πρώτη σου εταιρική δουλειά


Της Αντιγόνης Ζαφειροπούλου,

Ίσως και να είναι η πιο σημαντική μέρα της ζωής σου. Μετά από όλα όσα έχεις περάσει, μετά από το διάβασμα που έριξες και τις εμπειρίες που απόκτησες, ήρθε η ώρα να μπεις στην εργασιακή ρουτίνα σου και να κάνεις το επαγγελματικό σου όνειρο πραγματικότητα. Γνωρίζεις, όμως, ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να περάσεις την διαδικασία της συνέντευξης, κάτι που στο μυαλό σου ίσως και να ακούγεται ανησυχητικό. Η πρώτη συνέντευξη μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία, αλλά με σωστή προετοιμασία, μπορείς να την περάσεις με επιτυχία. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν.

  • Ερεύνησε την εταιρία.

Μάθε όσο το δυνατόν περισσότερα μπορείς για την εταιρεία στην οποία πηγαίνεις για συνέντευξη. Αναζήτησε πληροφορίες για την ιστορία της, τις αξίες της, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει και τον ανταγωνισμό της. Δες επίσης αν έχει υπάρξει κάποια πρόσφατη εξέλιξη στην εταιρεία, όπως νέα προϊόντα ή επενδύσεις.

  • Κατανόησε την θέση εργασίας.

Διάβασε προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας και φρόντισε να κατανοήσεις τα βασικά καθήκοντα και τις απαιτήσεις. Ετοίμασε παραδείγματα από την προηγούμενη εμπειρία σου (αν υπάρχει), που να δείχνουν ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις στην υπάρχουσα θέση.

  • Εξασκήσου στις απαντήσεις.

Ας δούμε μερικές υποψήφιες ερωτήσεις που θα σου κάνει ο εργοδότης και πώς μπορείς να απαντήσεις σε αυτές.

Α) Πες μας μερικά λόγια για σένα / Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου.

Είμαι ο/η … και έχω σπουδάσει … Έχω εργαστεί (αν δεν έχεις, μπορείς να αναφέρεις πρακτική ή άλλες εμπειρίες) σε … για … χρόνια/μήνες, όπου ανέπτυξα δεξιότητες όπως … Είμαι πολύ ενθουσιώδης για τη δουλειά που κάνω και πιστεύω ότι η θέση αυτή ταιριάζει με τις επαγγελματικές μου φιλοδοξίες και τα ενδιαφέροντά μου.

Β) Γιατί θέλεις αυτή την θέση / Γιατί νομίζεις ότι είσαι ικανός για την θέση / Γιατί να επιλέξουμε εσένα.

Με ελκύει πολύ αυτή η θέση, γιατί συνδυάζει δημιουργικότητα, ανάλυση δεδομένων, επικοινωνία με πελάτες, καινοτομία, τομείς στους οποίους έχω πραγματικό πάθος. Επιπλέον, γνωρίζω ότι η εταιρεία σας είναι πρωτοπόρος στον συγκεκριμένο κλάδο και πιστεύω ότι θα έχω την ευκαιρία να εξελιχθώ επαγγελματικά, μαθαίνοντας από τους καλύτερους.

Πηγή εικόνας: Anna Tarazevich / Pexels

Γ) Ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου / Πού είσαι καλός και πού έχεις ελλείψεις.

Ένα από τα δυνατά μου σημεία είναι η ικανότητά μου να επικοινωνώ αποτελεσματικά με διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτό με έχει βοηθήσει να δουλεύω καλά σε ομάδες και να αναλαμβάνω ηγετικό ρόλο όταν χρειάζεται. Επίσης, είμαι πολύ οργανωτικός, κάτι που μου επιτρέπει να διαχειρίζομαι πολλαπλά έργα ταυτόχρονα. Ένα από τα αδύνατα σημεία μου ήταν ότι τείνω να είμαι πολύ απαιτητικός με τον εαυτό μου, με αποτέλεσμα να αφιερώνω περισσότερο χρόνο σε ορισμένα καθήκοντα από όσο είναι απαραίτητο. Ωστόσο, έχω μάθει να θέτω προτεραιότητες και να διαχειρίζομαι καλύτερα τον χρόνο μου.

Δ) Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα.

Σε 5 χρόνια, θα ήθελα να έχω αναπτυχθεί επαγγελματικά και να έχω αναλάβει περισσότερες ευθύνες στον τομέα μου. Ιδανικά, θα ήθελα να έχω εξελιχθεί σε … Πιστεύω ότι η θέση αυτή είναι το ιδανικό βήμα για να φτάσω σε αυτόν τον στόχο, καθώς προσφέρει ευκαιρίες για μάθηση και εξέλιξη.

  • Ετοιμάσου για πρακτικές ερωτήσεις.

Εάν η θέση απαιτεί συγκεκριμένες δεξιότητες, να είσαι προετοιμασμένος για πρακτικές ερωτήσεις ή δοκιμασίες που μπορεί να σου ζητηθούν.

  • Πρόσεξε την εξωτερική σου εμφάνιση και την γλώσσα του σώματος.

Ντύσου κατάλληλα για τη συνέντευξη. Ένα καλό ντύσιμο δείχνει σεβασμό και επαγγελματισμό. Δώσε προσοχή στη γλώσσα του σώματός σου, κράτα οπτική επαφή, χαμογέλα και διατήρησε μια σταθερή στάση. Απόφυγε να κοιτάς κάτω, να παίζεις με τα δάχτυλά σου και προσπάθησε κάθε φορά που μιλάς να μην λες τις φράσεις «εεμ» και «ααμ».

  • Να είσαι ευγενικός και συνεπής.

Φτάσε λίγο νωρίτερα στην εταιρία. Δίνει καλή εντύπωση και σου δίνει χρόνο να ηρεμήσεις. Χαιρέτησε ευγενικά τον κάθε έναν που συναντάς, από τον υπάλληλο στη ρεσεψιόν μέχρι τον εργοδότη.

  • Κάνε ερωτήσεις στον εργοδότη.

Στο τέλος της συνέντευξης, πιθανότατα θα σου δοθεί η ευκαιρία να κάνεις ερωτήσεις. Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία για να δείξεις το ενδιαφέρον σου για τη θέση και την εταιρεία, ρωτώντας τον εργοδότη σου για την κουλτούρα της εταιρείας ή για τις επόμενες φάσεις της διαδικασίας πρόσληψης.

  • Ακολούθησε μετά την συνέντευξη.

Στείλε ένα ευχαριστήριο email στον εργοδότη σου την ίδια μέρα, μέσα σε 24 ώρες. Αναφέρσου σε κάτι που συζητήσατε και επανέλαβε το ενδιαφέρον σου για τη θέση.

  • Μείνε αισιόδοξος.

Η συνέντευξη είναι μια ευκαιρία να δείξεις ποιος είσαι και τι μπορείς να προσφέρεις. Μείνε ήρεμος, και προσπάθησε να δείξεις τον καλύτερο εαυτό σου. Αν δεν καταφέρεις να πάρεις την θέση μην απελπιστείς. Πάντα θα υπάρχει κάτι καλύτερο και θα σε περιμένει.

Καλή επιτυχία στην πρώτη σου συνέντευξη!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιγόνη Ζαφειροπούλου
Αντιγόνη Ζαφειροπούλου
Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τον τομέα του μάρκετινγκ και των πωλήσεων, ενώ, παράλληλα, βρίσκει ενδιαφέρον στα διοικητικά επαγγέλματα και στο ανθρώπινο δυναμικό. Ασχολείται με τον εθελοντισμό και είναι υπεύθυνη ομάδας μάρκετινγκ στη φοιτητική ομάδα AIESEC Patras. Συμμετέχει σε σεμινάρια, ενώ, επίσης, της αρέσει να λαμβάνει μέρος σε επιχειρηματικούς διαγωνισμούς και να γνωρίζει κόσμο.