24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΣαν ΣήμεραΣαν Σήμερα: 20 Αυγούστου 1982 – Αποποινικοποιείται η μοιχεία

Σαν Σήμερα: 20 Αυγούστου 1982 – Αποποινικοποιείται η μοιχεία


Του Νικολάου Σαμαρά,

1982: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου κατήργησε τη μοιχεία και έπαψε από την ημέρα εκείνη να υφίσταται ως ποινικό αδίκημα, μια ενέργεια που έγινε στα πλαίσια φιλελευθεροποίησης της κοινωνίας και ειδικότερα του οικογενειακού δικαίου.

Η μοιχεία στη χώρα μας αποτελούσε ποινικό αδίκημα από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με το άρθρο 286 του ποινικού κώδικα της βαυαροκρατίας που ίσχυε στην Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 1950 χαρακτηρίζοντας τη μοιχεία ως πλημμέλημα. Ο νέος ποινικός κώδικας που τέθηκε σε ισχύ από τον Γενάρη του 1951 τυποποιούσε στο άρθρο 357 τη μοιχεία ως πλημμέλημα με ποινή ενός έτους μετά από έγκληση του παθόντα, ενώ αν υπήρχε διάσταση μεταξύ των συζύγων η μοιχεία έμενε ατιμώρητη κάτι που προκαλούσε σκηνές απείρου κάλους κατά την αποδεικτική διαδικασία που πραγματοποιούνταν με την επ’ αυτοφώρω σύλληψη των προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες θρησκείες για τη μοιχεία ή αλλιώς για την παράβαση της συζυγικής πίστης προβλεπόταν θανατική ποινή για τις γυναίκες, ενώ η τιμωρία για τους άντρες ήταν από εντελώς ήπια έως ανύπαρκτη κάτι που δηλώνει με εμφατικό τρόπο τις ανισότητες που υπήρχαν ανάμεσα στα δυο φύλα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αρχαία Ελλάδα και Ρώμη.

Πηγή εικόνας: ogdoo.gr

Η τιμωρία της μοιχείας ποικίλει από εποχή σε εποχή, από κοινωνία σε κοινωνία και από πολιτισμό και σε πολιτισμό. Στη δική μας εποχή τα περισσότερα κράτη έχουν αποποινικοποιήσει τη μοιχεία ή τουλάχιστον κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση στα πλαίσια της ισότητας μεταξύ των δυο φύλων, καθώς όπως προαναφέρθηκε η τιμωρία στο παρελθόν ήταν μονόπλευρη. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν μέχρι και σήμερα κράτη που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα ανδρών και γυναικών υπό τον μανδύα θρησκευτικών προκαταλήψεων με αυστηρές ποινές κατά της μοιχείας κυρίως προς τις γυναίκες με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ισλαμιστικά κράτη της μέσης Ανατολής.

Στη χώρα μας πάντως η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με το νόμο 1272/82 και το άρθρο 8 κατήργησε το άρθρο 357 που ίσχυε έως τότε και με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 20 Αυγούστου του 1982 τέθηκε σε ισχύ ένα από τα εκσυγχρονιστικά μέτρα εκείνης της κυβέρνησης προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από την εκκλησία και μέρος του πληθυσμού.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Η ιστορία της μοιχείας, sansimera.gr, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλαος Σαμαράς
Νικόλαος Σαμαράς
Γεννημένος στην Καστοριά, είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ και νυν φοιτητής του οικείου πανεπιστημιακού ιδρύματος. Τα ενδιαφέροντά του είναι ο αθλητισμός, η ιστορία, η πολιτική και η οικονομία.