24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ ώρα της κρίσης!

Η ώρα της κρίσης!


Της Άννας Βραϊμάκη,

Είναι γνωστό το γεγονός ότι η ανερχόμενη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέου Προέδρου στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αρκετά απρόβλεπτη αν αναλογιστεί κανείς ότι οι 4 από τους 7 υποψηφίους έχουν μια δυναμική πορεία τόσο στον β’ γύρο, όσο και στον κόσμο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποδόσεις που δίνονται από γνωστές στοιχηματικές εταιρείες, όπως η Novibet και η Stoiximan. Η πρώτη θέση δίνεται στον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, με απόδοση 1,90 μέχρι 1,95. Δεύτερος έρχεται ο νύν Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νίκος Ανδρουλάκης, με απόδοση 2,50 έως 2,60, ενώ έπεται η Άννα Διαμαντοπούλου, δίνοντάς της απόδοση 5,00. Επίσης, ο Παύλος Γερουλάνος βρίσκεται ανάμεσα στην 4η θέση και ακολουθεί με μεγάλη διαφορά ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου, με απόδοση 30,00.

Συγκρίνοντας τις αποδόσεις των ίδιων εταιρειών, παρατηρείται πως δεν υπάρχουν έντονες αλλαγές. Τα φαβορί είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, αλλά η δυναμική τους περιορίζεται σε μικρό βαθμό από την είσοδο της Άννας Διαμαντοπούλου. Η αύξηση της δυναμικότητας του Παύλου Γερουλάνου έχει προκαλέσει έντονη περιέργεια στα αντίπαλα στρατόπεδα, καθώς χαρακτηρίζεται τόσο από τον αστικό κόσμο όσο και από τον κόσμο της επαρχίας αρκετά συμπαθής.

Εκτός από τις προβλέψεις που διενεργούνται από τις στοιχηματικές εταιρείες, υπάρχουν και δημοσκοπήσεις από τα επιτελεία των υποψηφίων Προέδρων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο τωρινός Πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος παραμένει στην πρώτη θέση στο «μικρό εκλογικό σώμα», ενώ με μικρότερη διαφορά παραμένει πρώτος όσο το εκλογικό σώμα διερευνάται. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο Χάρης Δούκας, ενώ στην τρίτη «φλερτάρουν» η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος.

Πηγή εικόνας: efsyn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οι προβλέψεις για τον β’ γύρο είναι αρκετά περίεργες. Οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή του κόσμου στην κάλπη υπολογίζεται ότι θα είναι όπως το 2021, που συμμετείχαν 280 χιλιάδες πολίτες. Θεωρείται ότι οι υποψηφιότητες του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα είναι κλειδωμένες για τον δεύτερο γύρο, αλλά αρκετοί πιστεύουν ότι ο Παύλος Γερουλάνος μπορεί να κάνει την ανατροπή.

Προς το παρόν, οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τις τελευταίες μέρες, κάνουν μια μικρή παύση προκειμένου να επιστρέψουν δυναμικά τον Σεπτέμβρη. Αυτή την περίοδο, κάθε υποψήφιος προσπαθεί να καλύψει τις μαύρες τρύπες της υποψηφιότητάς του και να ανακαλύψει τρόπους, ώστε να προσελκύσει όσο μεγαλύτερο εκλογικό κοινό μπορεί.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αντιμέτωπος με δύο προκλήσεις. Η πρώτη σχετίζεται με το ηγετικό προφίλ του Προέδρου, έναντι του Πρωθυπουργού της χώρας. Είναι γεγονός ότι παρά τις απώλειες και τις έντονες κριτικές που του έχουν ασκηθεί, υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων που παραμένει δίπλα του. Βέβαια, δεν έχει την δυναμική που είχε τα προηγούμενα χρόνια και οι εκτιμήσεις που δίνονται είναι γύρω στους 55.000 σταυρούς, σύμφωνα με τους σταυρούς που είχε πάρει ο φίλος του και στενός του συνεργάτης, Ανδρέας Σπυρόπουλος. Οι απώλειες για τον νυν Πρόεδρο υπάρχουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε αντίθεση με την Κρήτη και τη Θράκη, όπου έχει μεγάλο προβάδισμα. Η εξισορρόπηση των περιοχών αυτών θα είναι αρκετά δύσκολη.

Ο Χάρης Δούκας φαίνεται να έχει προβάδισμα στην Αττική, όπου θα υπάρξει η μεγαλύτερη ροή ψηφοφόρων. Όμως, το μειονέκτημα του βρίσκεται στην Κρήτη και τη Μακεδονία που δεν τα πηγαίνει τόσο καλά. Αντίθετα, η Άννα Διαμαντοπούλου θέλει να ρίξει όλο το βάρος στην Αττική, την Κρήτη και να έχει μια αξιοπρεπή εμφάνιση στη Μακεδονία. Βέβαια, η απήχηση της Άννας Διαμαντοπούλου στον «πράσινο» χώρο είναι αμφισβητούμενη, καθώς η ίδια τα τελευταία χρόνια είχε αποχωρήσει από την παράταξη. Ο Παύλος Γερουλάνος φαίνεται να αποκτά μια δυναμική εκτός Λεκανοπεδίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει στα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη νέου Προέδρου στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αρχίσει.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • ΠαΣοΚ: Οι στοιχηματικές, οι κομματικές μετρήσεις και οι «μαύρες τρύπες» των υποψηφίων, tovima.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.