9.9 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΘαλασσοθεραπεία: Η επίδρασή της στον νου και την ψυχολογία μας

Θαλασσοθεραπεία: Η επίδρασή της στον νου και την ψυχολογία μας


Της Χαράς Παπαϊωάννου,

Η επαφή με το νερό και τη φύση γενικότερα θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για τη συνολική ψυχική μας υγεία. Ο ήχος των κυμάτων, η κίνηση του νερού και το απέραντο μπλε της θάλασσας δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που ευνοεί την ηρεμία και την απομάκρυνση από το άγχος της καθημερινότητας. Η θάλασσα, με τη μοναδική της ιδιότητα να συνδυάζει την αίσθηση της ανοιχτοσύνης και της συνέχειας, προσφέρει μια φυσική «θεραπεία» που βοηθά στην ψυχική χαλάρωση και αναζωογόνηση του νου. Η παραμονή κοντά της, συχνά συνδέεται με την βελτιωμένη διάθεση και την παραγωγή θετικών συναισθημάτων μέσω ψυχοδυναμικών μηχανισμών.

Η θάλασσα προσφέρει μια μοναδική πολυαισθητηριακή εμπειρία. Το απέραντο μπλε, ο δροσερός αέρας, το άγγιγμα της άμμου και το άκουσμα των κυμάτων δημιουργούν ένα περιβάλλον που καταπραΰνει τις αισθήσεις και φέρνει ισορροπία στο μυαλό. Κάνει τον άνθρωπο να έρχεται σε άμεση επαφή με τις αισθήσεις του αλλά και το φυσικό τοπίο γύρο του. Ο ήχος των κυμάτων έχει έναν ρυθμικό, επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα που μπορεί να ενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο βοηθά στη μείωση του στρες και στην επαναφορά της ηρεμίας. Επιπρόσθετα, η έκθεση στο φυσικό ηλιακό φως, το βοηθά στην αύξηση της παραγωγής βιταμίνης D, η οποία έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Πηγή εικόνας: Pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: KIMsookhyun

Η θάλασσα προσφέρει μια αίσθηση απεριόριστου χώρου και ελευθερίας, κάτι που μπορεί να ελαφρύνει τα συναισθήματα περιορισμού ή ασφυξίας που συχνά σχετίζονται με την καθημερινότητα. Αυτή η αίσθηση ελευθερίας συμβάλλει στη δημιουργία θετικών συναισθημάτων και στην ανάταση της διάθεσης. Το βλέμμα που χάνεται στο απέραντο γαλάζιο, χωρίς εμπόδια, βοηθά στην αποφόρτιση από τα συναισθηματικά βάρη και τις πιέσεις της καθημερινής ζωής. Αυτή η οπτική ελευθερία, μαζί με την αίσθηση της φυσικής ελευθερίας που προσφέρει η θάλασσα, μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθιά αίσθηση ανακούφισης και ευεξίας. Επιπλέον, το θαλάσσιο τοπίο και οι δραστηριότητες κοντά στη θάλασσα ενθαρρύνουν τη φυσική κίνηση και την επαφή με το νερό, στοιχεία που ενισχύουν τη σωματική ευεξία και κατ’ επέκταση την ψυχική υγεία. Η συνδυασμένη επίδραση αυτών των παραγόντων συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, προάγοντας τη χαλάρωση και την εσωτερική γαλήνη.

Η θαλασσοθεραπεία (thalassotherapy) είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί το θαλασσινό νερό, τα θαλάσσια προϊόντα (όπως φύκια και λάσπη) και το θαλάσσιο κλίμα για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας. Ο όρος προέρχεται από την ελληνική λέξη «θάλασσα» και την «θεραπεία». O όρος έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα, όπου το θαλασσινό νερό θεωρούνταν ευεργετικό για την υγεία. Κύρια στοιχεία της είναι η χρήση θαλασσινού νερού, λάσπης, αέρα και παρατηρείται και παρουσία από φύκια. Το θαλασσινό νερό είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και νάτριο. Αυτά τα στοιχεία απορροφώνται από το δέρμα και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στην αποτοξίνωση του δέρματος και στη χαλάρωση των μυών. Η θαλάσσια λάσπη χρησιμοποιείται σε μάσκες και περιτυλίξεις για τις αντιφλεγμονώδεις και αναζωογονητικές της ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πόνων των αρθρώσεων και των μυών.

Πηγή εικόνας: Freepik.com / Δικαιώματα χρήσης: chandlervid85

Ο αέρας κοντά στη θάλασσα είναι πλούσιος σε αρνητικά ιόντα και ιώδιο, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την αναπνευστική λειτουργία, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσουν τη συνολική ευεξία. Τέλος, τα φύκια περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Χρησιμοποιούνται σε περιτυλίξεις σώματος και λουτρά για να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση, τη θρέψη του δέρματος και τη βελτίωση της κυκλοφορίας. Επιπρόσθετα, η θαλασσοθεραπεία προσφέρει πολλά προνόμια για τη σωματική και ψυχική υγεία. Αρχικά, βοηθά στην αποτοξίνωση του δέρματος, καθώς τα άλατα και τα μέταλλα που περιέχονται στο θαλασσινό νερό βοηθούν στην αποτοξίνωση. Επίσης, το θαλασσινό νερό περιέχει ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να ενισχύσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Η ανακούφιση των μυϊκών πόνων και των αρθριτικών προβλημάτων, λόγω της ανώτερης πλευστότητας και των θερμορυθμιστικών ιδιοτήτων του νερού και ο θαλασσινός αέρας, μπορούν να βελτιώσουν την αναπνευστική λειτουργία και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του άσθματος και άλλων αναπνευστικών παθήσεων.

Οι εφαρμογές της θαλασσοθεραπείας εντοπίζονται συχνά σε σπα και κέντρα ευεξίας. Μεταξύ εκείνων περιλαμβάνεται η μέθοδος της υδροθεραπείας που πραγματοποιείται σε λουτρά, ντους και πισίνες με χρήση θαλασσινού νερού με στόχο την ανακούφιση από το στρες και τη χαλάρωση των μυών. Οι αναπνευστικές θεραπείες, επίσης, αποτελούν μια πολυχρησιμοποιημένη μέθοδο και πρόκειται για εισπνοές θαλασσινού αέρα που βοηθούν στην ανακούφιση των αναπνευστικών προβλημάτων. Επιπλέον, οι περιτυλίξεις με φύκια και λάσπη χρίζουν συχνών εφαρμογών στο σώμα στοχεύοντας στην αποτοξίνωση και τη θρέψη του δέρματος. Καταληκτικά, το μασάζ με θαλάσσια προϊόντα είναι μια ακόμη μέθοδος που αποσκοπεί στην ανακούφιση από τους πόνους και την σωματική χαλάρωση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • «Blue Mind», Wallace J. Nichols, Little Brown Book Group, 2018
  • «Marine therapy: Health Benefits of Seawater Minerals : All about the natural healing properties of the ocean», Authorhouse, December 15, 2008

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρά Παπαϊωάννου
Χαρά Παπαϊωάννου
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στην Ελευσίνα. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και σπουδάζει στο University of Essex στο τμήμα Ψυχολογίας. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά και κατέχει πιστοποιημένες γνώσεις στην εγκληματολογία και το ποινικό δίκαιο. Στον ελεύθερο χρόνο της αρέσει να ταξιδεύει, να ακούει μουσική και να μελετά εθνογραφίες,