24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΚάνει αρκετά η Βοσνία για να αντισταθεί στη ρωσική επιρροή;

Κάνει αρκετά η Βοσνία για να αντισταθεί στη ρωσική επιρροή;


Του Ελευθέριου Χονδρού,

Ο Vladyslav Vlasyuk, βασικός σύμβουλος για τις κυρώσεις στον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky, κάλεσε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να λάβει ισχυρότερα μέτρα κατά της ρωσικής επιρροής εντός των συνόρων της. Μιλώντας από το Κίεβο, ο Vlasyuk τόνισε την ανάγκη η βοσνιακή Κυβέρνηση να επιβάλει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ στη Ρωσία και να επαγρυπνεί έναντι οποιωνδήποτε φιλορωσικών επιχειρηματικών συναλλαγών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα ασφάλειας.

Ο Vlasyuk προειδοποίησε ότι οι ρωσικές επενδύσεις και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα μπορούσαν να μοχλευθούν εναντίον των ουκρανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων. «Κάθε ρωσική ή φιλορωσική επιχειρηματική συναλλαγή θα μπορούσε ενδεχομένως να χρηματοδοτήσει προσπάθειες ενάντια στην Κυβέρνησή μας και τις φιλοδοξίες σας να ευθυγραμμιστείτε με την Ευρώπη», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Τόνισε περαιτέρω τη σημασία της ευθυγράμμισης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τον Δυτικό κόσμο, προτείνοντας ότι η χώρα πρέπει να εργαστεί για την ελαχιστοποίηση της ρωσικής επιρροής και να μην παρασυρθεί σε αυτό που ανέφερε ως «ρωσικός κόσμος». Σύμφωνα με τον Vlasyuk, ο μακροπρόθεσμος στόχος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα πρέπει να είναι η πλήρης ενοποίηση με τους Δυτικούς θεσμούς.

Αν και δεν είναι τόσο εξέχουσα όσο άλλες προσωπικότητες του κύκλου του Προέδρου Zelensky, ο Vlasyuk διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιβολή των κυρώσεων που έχουν επηρεάσει σημαντικά τη ρωσική οικονομία. Αυτές οι κυρώσεις, που στοχεύουν διάφορους τομείς, έχουν στερήσει από τη Ρωσία δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσουν τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στην Ουκρανία.

Η ουκρανική Κυβέρνηση, σε συντονισμό με ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς, διερευνά ενεργά οντότητες και άτομα που συνδέονται με τη Ρωσία, ιδιαίτερα εκείνα του ενεργειακού τομέα, ο οποίος θεωρείται σημαντικός οικονομικός υποστηρικτής της στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσίας. Σημαντική εστίαση έχει δοθεί στον εντοπισμό και τη διακοπή των εργασιών ρωσικών ενεργειακών εταιρειών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ρωσικών επενδυτικών σχεδίων στην Ευρώπη.

Πηγή και Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: BIRN

Ο Vlasyuk εξέφρασε την ανησυχία του για την ιστορική χρήση ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, για να ασκήσει επιρροή στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στο πλαίσιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η χώρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο, καθιστώντας την ευάλωτη στον καταναγκασμό, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ιδιαίτερα η οντότητα της Δημοκρατίας Σέρπσκα, η οποία έχει μια φιλορωσική κυβέρνηση, δεν κάνει αρκετά για να ελέγξει εξονυχιστικά τις ρωσικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Έρευνα του BIRN Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποκάλυψε ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας Igor Chasnyk κατέγραψε μια εταιρεία στο Σεράγεβο λίγο μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η έρευνα τόνισε ότι οι αρχές της Βοσνίας δεν ελέγχουν επαρκώς τους Ρώσους πολίτες που εγγράφουν επιχειρήσεις στη χώρα, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις.

Η Ουκρανία διατηρεί τη δική της λίστα κυρώσεων, η οποία περιλαμβάνει χιλιάδες άτομα. Ωστόσο, ο Vlasyuk αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο Chasnyk θα προστεθεί σε αυτή τη λίστα, σημειώνοντας ότι τέτοιες αποφάσεις δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και ότι τυχόν πιθανές ενέργειες δεν θα αποκαλυφθούν εκ των προτέρων.

Όταν συζητούσε την τρέχουσα στάση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σχετικά με τις κυρώσεις, ο Vlasyuk ήταν διπλωματικός αλλά έδειξε ξεκάθαρα ότι το Κίεβο αναμένει πιο συγκεκριμένες ενέργειες από το Σεράγεβο για τον περιορισμό των ρωσικών προσπαθειών αποφυγής κυρώσεων. Ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει εκφράσει την υποστήριξή της στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δεν έχει ακόμη εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα ή δεν έχει ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις εκκλήσεις για επιβολή.

Οι Ρώσοι πολίτες συνεχίζουν να εισέρχονται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, χωρίς αυστηρούς ελέγχους και υπήρξαν περιπτώσεις όπου Ρώσοι διπλωμάτες, που εκδιώχθηκαν από την ΕΕ, επετράπη να αναλάβουν θέσεις στη Βοσνία. Καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες συνεχίζουν να προκαλούν απώλειες αμάχων στην Ουκρανία, ο Vlasyuk επανέλαβε ότι ο πρωταρχικός στόχος της Ουκρανίας με οικονομικές κυρώσεις είναι να ακρωτηριάσει τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας στοχεύοντας βασικούς τομείς της οικονομίας της, ιδιαίτερα το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα.

Συνοψίζοντας, το μήνυμα του Vlasyuk στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι σαφές: απαιτείται ισχυρότερη δράση για να αντισταθεί κανείς στη ρωσική επιρροή, να επιβάλει κυρώσεις και να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να αποδυναμώσει την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τη στρατιωτική της επιθετικότητα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Bosnia Should Probe Russian Sanctions-Busting: Ukrainian Official, Balkan Insight, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.