24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΛεφτά... υπάρχουν;

Λεφτά… υπάρχουν;


Της Αμαλίας Θεοχαρίδου,

Το καλοκαίρι του 2024 μας επιφύλασσε μια όχι και τόσο «έκπληξη», που πλέον κάθε άλλο παρά έκπληκτους μας αφήνει. Οι φωτιές του καλοκαιριού έχουν μετατραπεί περισσότερο σε αναμενόμενο γεγονός, παρά μια κακοτυχία, με τους κατοίκους να δηλώνουν αγανακτισμένοι από τη συχνότητα των φυσικών καταστροφών και την αδιαφορία της Κυβέρνησης. Με το φάντασμα των περσινών πυρκαγιών να στοιχειώνει ακόμη την ατμόσφαιρα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε αυτήν τη φορά να κινηθεί γρήγορα, λανσάροντας έναν νέο τρόπο αποζημίωσης των πυρόπληκτων, σε μια προσπάθεια άμεσης απάντησης σε μια καυστική αντιπολίτευση.

Με επίσκεψή του στη βάση των καναντέρ στην Ελευσίνα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «Πρέπει διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι. Και από όποια αστοχία μας ή από όποια φωτιά ξεφεύγει, πάντα να κοιτάμε να μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο. Βέβαια, αυτό το οποίο δεν θέλω σε καμία περίπτωση είναι στα πλαίσια μιας πολιτικής αντιπαράθεσης να απαξιωθεί όλη η δουλειά του κρατικού μηχανισμού». Σκοπός, λοιπόν, της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ανοίξει στις 21 Αυγούστου και με αίτηση, θα προσφέρει κρατική βοήθεια στους πληγέντες. Σημαντική εδώ είναι και η συμβολή της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.), η οποία ήδη πραγματοποιεί ελέγχους και εκτιμήσεις στις καταστροφές περιουσιών σε διάφορους Δήμους, όπως των Μαραθώνα, Παλλήνης, Βριλησσίων, Χαλανδρίου κ.ά., συγκεντρώνοντας στο σύνολο 130 κτηριακές μελέτες.

Πηγή εικόνας και δικαιώματα χρήσης: Υπουργείο Kλιματικής Kρίσης

Εν ολίγοις, μέσω της πλατφόρμας, arogi.gov.gr, οι πληγέντες πολίτες της Αττικής θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για στεγαστική συνδρομή στα κτήρια των € 10.000 ή € 5.000, ύστερα από μελέτη της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. και κατάταξη του κτηρίου σε λίστες με «κόκκινα»-επικίνδυνα κτήρια ή «κίτρινα»-προσωρινά ακατάλληλα. Με την ίδια διαδικασία, οι πολίτες μπορούν να εισηγηθούν αποζημιώσεις και για τις επιχειρήσεις τους, για ζημιές ενεργητικού. Η βοήθεια αυτή κυμαίνεται στα € 2.000 για μια μικρή ζημιά και στα € 4.000 για μια πιο σοβαρή, καθώς και ξεχωριστό ποσό για κατεστραμμένα οχήματα και εξοπλισμό. Άλλες ομάδες που θα βοηθηθούν είναι οι αγρότες και τα νοικοκυριά. Για τους πρώτους, θα υπάρξει αποζημίωση για τη χαμένη τους παραγωγή και εξοπλισμό, ενώ για τα δεύτερα η Κυβέρνηση θα παρέχει € 600 για την κάλυψη των πρώτων αναγκών και € 4.500 σε άτομα που τραυματίστηκαν σοβαρά λόγω των πυρκαγιών, με αποτέλεσμα να τους δημιουργηθεί σοβαρή αναπηρία πάνω από 67%. Επιπλέον, οι πολίτες που διαμένουν σε περιοχές έκτακτης ανάγκης θα λαμβάνουν αναστολή έξι μηνών όλων των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των οποιοιδήποτε πλειστηριασμών και δημεύσεων περιουσιών, μέχρι να ορθοποδήσουν σε έναν βαθμό, ενώ για τρία χρόνια οι πληγέντες απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.

Η Κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να απαντήσει στα καυστικά σχόλια του κυρίου Κασσελάκη, ο οποίος τη κατηγορεί για φτωχή προετοιμασία και αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας να αναρτά: «Το να λειτουργεί έτσι όμως στην πλάτη των φιλόζωων, των εθελοντών και των ανθρώπων που όλες αυτές τις μέρες έδωσαν μια υπεράνθρωπη μάχη, είναι βαθύτατα προσβλητικό για όλους αυτούς που ο κ. Κασσελάκης αντιμετωπίζει απλώς ως φόντο για τις αναρτήσεις του. Fake news, fake υιοθεσία πυρόπληκτου σκύλου, fake ενσυναίσθηση… όλα για τα likes!».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Φωτιά στην Αττική: Με γρήγορες διαδικασίες οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους – Οι απαντήσεις της κυβέρνησης στην αντιπολίτευση, Το Πρώτο Θέμα, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αμαλία Θεοχαρίδου, Αρχισυντάκτρια Ξενόγλωσσης Έκδοσης
Αμαλία Θεοχαρίδου, Αρχισυντάκτρια Ξενόγλωσσης Έκδοσης
Γεννημένη το 2003, σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέους πολιτισμούς.